Skip to content
Politică

Ciutacu versus Isar: coincidențe stranii din proces EXCLUSIV DOCUMENT

ziuaconstanta.ro + secundatv.ro

Jurnalistul Victor Ciutacu a acordat joi seară o declarație pentru PSnews.ro, în care a scos la iveală detalii neștiute din procesul pe care i l-a intentat soțul Alinei Gorghiu, Lucian Isar, cel care a ocupat funcția de ministru delegat pentru Mediul de Afaceri în primul guvern Victor Ponta.

Pentru început, vă prezentăm ce a scris realizatorul de la România TV miercuri după-amiază pe Facebook cu privire la sentința pronunțată în primă instanță, de către Judecătoria Sectorului 1:

„În premieră, am pierdut, pe fond, nu definitiv, un proces. Cel cu fostul prinț consort, fost viitor guvernator al BNR Lucian Isar. Fac recurs, nu asta e problema. Dar, ca o banală coincidență, ne-a judecat, repartizată aleator, o doamnă care s-a ocupat și de procesul Mircea Badea-Codruța Kovesi. La ei a judecat într-un singur termen și a motivat (record istoric) a doua zi. La noi a fost muncă, nu glumă: două termene, o săptămână motivarea. Apreciez efortul.

Emblematic, însă, mi se pare că onorata instanță este de acord să spun că Isar a cerut mită (pentru că se știe cine îl acuză de această faptă, adică Ponta), dar nu este de acord să spun și câtă mită a cerut, pentru că nu se știe cine mi-a spus suma. Și îmi pune în cârcă și faptul că nu m-am adresat DNA – care habar n-am dacă a deschis vreun dosar, dar constat că e cântarul suprem al moralității – să îmi confirme această sumă.

Pentru curioși, am motivarea în format PDF…

P.S. Isar a cerut 100.000 euro și a primit 5.000 lei. Nu mă dau banii afară din casă, dar, dacă pierd și recursul, sper să-i doneze șoferului de TIR pe care l-a băgat în gârlă pe Valea Oltului. Și să ne spună a cui era mașina pe care o conducea și care nu apare în declarațiile de avere/interese ale ilustrei sale soții”.

Contactat joi seară de către redacția PSnews.ro, Victor Ciutacu a povestit prin ce peripeții a trecut în procesul pe care i l-a intentat Lucian Isar.

Pentru început, Ciutacu a ținut să menționeze că tot scandalul cu Isar a pornit după ce primul a difuzat pe România TV mesajul public de pe Facebook al fostului premier Victor Ponta, care îl acuza pe Isar de „tentativă clară de corupție” în favoarea unui „mare investitor american”.

Amintim că pe 10 februarie 2016, după ce Lucian Isar a fost chemat pentru audieri la sediul central al DNA (ulterior aflându-i-se calitatea de martor), Ponta a scris pe Facebook următoarele:

„Nu cunosc în mod evident motivele chemării de azi la DNA. Pot însă să spun că în aproape patru ani de Prim Ministru a fost o singură ocazie în care am primit direct informare de la instituțiile specializate ale statului despre o tentativă clară de corupție din partea unui ministru – Lucian Isar (care a cerut avantaje personale de la un mare investitor american în schimbul sprijinului pentru implementarea unui proiect important în România)!
Atunci i-am spus imediat și lui Crin Antonescu de situație și a înțeles – în câteva ore l-am înlocuit pe Isar cu Mihai Voicu/probabil că cei care m-au informat pe mine au sesizat și DNA.

Din păcate există și astfel de oameni” a fost mesajul deputatului PSD din acel moment.

La rândul lui, Lucian Isar a declarat la Digi24: „Am vorbit în spațiul public, de mai multe ori, despre cazuri dureroase pentru domnia sa, OMV, Roșia Montană, Rompetrol și altele. Probabil că se simte exclus din dezbaterea publică, iar prezența mea la DNA, în calitate de martor, la o plângere pe care am formulat-o, i-a oferit pretextul de a mai arunca niște mizerii în spațiul media. Sau a reacționat, preventiv, panicat. Nu știu și nici nu mă interesează resorturile minciunilor sale. Îl anunț pe tânărul calomniator că va trebui să apară în fața instanței, deoarece îl voi acționa în justiție. Oricum are deja experiență cu instanțele. Un drum în plus sau în minus la tribunal nici nu va conta pentru domnia sa”.

„Domnul Isar se ocupă cu procesele, dacă tot nu mai are slujbă. Nu l-a dat afară de la ultima bancă unde era – Banca Feroviară? Oricum: mie mi se pare revoltător că instanța i-a dat câștig de cauză” , a comentat Victor Ciutacu.

În continuare, ziaristul a precizat că a avut același avocat care l-a reprezentat pe Mircea Badea: „domnul Mihai Mustăciosu, care este în general avocatul meu în procese, iar până acum le-am câștigat pe toate – asta ar fi prima dată când pierd, dar sper că la recurs dau și eu peste un judecător pe treaba lui”.

Nici Sabina Bolla (judecătorul care i-a dat câștig de cauză lui Isar în defavoarea lui Ciutacu) nu a scăpat de criticile jurnalistului de la România TV: „E aberant! Doamna judecător n-are nicio problemă cu faptul că am vorbit despre mita pe care ar fi solicitat-o domnul Isar (că doar a zis-o fostul prim-ministru), dar are o problemă cu următorul fapt: de unde știu eu cuantumul mitei? De ce n-am întrebat la DNA?”

„În primul rând, DNA nici măcar n-a anunțat că ar fi vreun dosar deschis pe treaba asta. În al doilea rând, de când e DNA-ul cântarul suprem? Eu am și alte surse de documentare decât DNA – spre exemplu, eu nu mă ocup cu transcrierea ideilor venite de la DNA sub formă de editoriale în presă; eu mai gândesc și cu creierul meu și mai am și alte surse. Doamna judecător insistă să-i spun eu de unde știu eu că a cerut Isar 2 milioane de euro. De la niște surse! A: dar, dacă Isar ar fi cerut 500 de mii sau 3 milioane de euro, era vreo problemă? Era altceva? Adică înțeleg că doamna judecător nu contestă nici măcar cuantumul”, a detaliat Victor Ciutacu.

Confruntat cu faptul că numele Sabinei Bolla apare în presă (AICI și AICI) pe liste de magistrați care și-au exprimat revolta atât împotriva CSM (în iulie 2015, împotriva propunerii ca avocații cu cel puțin 18 ani vechime să acceadă FĂRĂ EXAMEN în magistratură), cât și contra ministrului Raluca Prună (în august 2016, când sute de judecători și zeci de procurori i-au bătut obrazul fostei colaboratoare a Monicăi Macovei pentru modul în care aceasta înțelegea să pună în aplicare salarizarea magistraților), Victor Ciutacu a răspuns: „Văd că pentru drepturile domniei sale știe să lupte doamna judecător și bine face. Pentru drepturile mele de a-mi proteja sursele – mai puțin. Deși există jurispurdență CEDO, văd că nu e bine să mă bat”.

Iar acum urmează partea interesantă: când am vrut să știm care a fost atmosfera din sala de judecată, Ciutacu a dat un răspuns năucitor: Nu știu, habar n-am, că nici nu m-a citat să mă audieze. A considerat că nu e necesar. Dar bine: și în procesul cu Sorina Matei, judecătorul a considerat că nu e necesar. Și pe ăla l-am câștigat! Am înțeles că în legislație există posibilitatea de a te cita sau nu. Asta mi se pare aberant – și într-un caz, și în celălalt. Mie mi se pare firesc – de bine, de rău – să audiezi părțile. Așa pare logic, dar, dat fiind că nu m-a audiat nici în procesul pe care l-am câștigat cu Sorina Matei, nu pot să spun acum că de-aici mustește marea mea nemulțumire”.

Chestionat dacă va ridica sau nu o excepție de neconstituționalitate în legătură cu această prevedere legată de procedură, Victor Ciutacu a replicat: „Nu e-n stare să facă Tudorel Toader ordine în sistemul judiciar din România și m-apuc s-o fac eu? Tudorel Toader e plătit să facă reforma sistemului de justiție!”

CITIȚI ȘI: EXCLUSIV UPDATE Ce s-a întâmplat cu banii / Ciutacu se bucură şi nu prea de victoria împotriva Sorinei Matei

De asemenea, gazetarul a denunțat „niște coincidențe ușor stridente”.

„Pe de o parte, în două procese (al meu și al lui Mircea Badea), amândouă la Judecătoria Sectorului 1, pică aleatoriu aceeași judecătoare. În două procese în care noi avem același avocat: în procesul lui Badea cu Kovesi (sau, mai bine, zis, încercarea de proces), se judecă ÎN PRIMUL TERMEN. De câte ori ați văzut judecăți în primul termen? A doua zi, i-a scris motivarea! Și asta într-o țară în care lumea se plânge că nu le dau motivările nici măcar într-un an de zile. După ce a făcut scandal Badea, la mine a fost mai reținută: m-a judecat în două termene, iar mie mi-a dat motivarea într-o săptămână. Hai, domn’e, pe bune?! Dânsa ori e cea mai conștiincioasă și judecă cu cea mai mare celeritate din toată Judecătoria Sectorului 1, ori am avut noi pur și simplu norocul să ne pice la zar”, a povestit Ciutacu.

Motivarea sentinței – pusă la dispoziția PSnews.ro de către realizatorul TV – o puteți descărca făcând click AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *