Skip to content
Politică

Ciuvică, despre jocurile de culise privind înlocuirea lui Buşoi cu Orban: Dacă cei cu simpatii băsiste preferă un candidat… EXCLUSIV

Mugur Ciuvică (preşedintele Grupului de Investigaţii Politice) a vorbit, luni, pentru PSnews.ro, despre jocurile de culise privind înlocuirea europarlamentarului Cristian Buşoi cu deputatul Ludovic Orban în ceea ce priveşte candidatul PNL pentru Primăria Bucureştilor.

CITIŢI ŞI: Ludovic Orban, eternul învins din PNL. Cum a pierdut bătălii politice importante / EXCLUSIV

Analistul politic a apreciat că schimbarea din PNL nu va aduce o schimbare considerabilă în dinamica bătăliei politice pentru funcţia de primar general.

„Nu cred că va schimba mare lucru, pentru că eu nu văd (electoral vorbind, ca număr de voturi) o mare diferenţă între Buşoi şi Orban. Ei sunt, cumva, din categorii diferite, în sensul că Orban e de-o viaţă în politică şi a candidat de multe ori – şi în partid, şi la Primărie -, chiar dacă nu cu foarte mult succes (ca să fiu drăguţ cu el). Pe de altă parte, Buşoi e mai nou, dar  impresia mea (chiar dacă n-am făcut calcule ştiinţifice) este că numărul de voturi pe care îl va obţine PNL în Bucureşti nu va fi influenţat de schimbarea asta. Probabil că, pe undeva, cam cât lua Buşoi, va lua şi Orban. După părerea mea, nu aduce un plus candidatura lui Orban, poate nici un minus, dar asta e, oarecum, speculativ”, a punctat Ciuvică.

Întrebat ce intenţii ascunse de la vârful PNL ar sta în spatele rocadei Buşoi-Orban, preşedintele GIP a pus accentul pe valul de critici la adresa eurodeputatului din partea aşa-numitei „prese băsiste”.

„Eu am văzut că, din zona băsistă (mai puţin din partid, că ei nu s-au manifestat, dar mai mult din presă), după ce şi-a lansat Buşoi candidatura, au venit tot felul de atacuri din partea vechii propagande băsiste. Părerea mea e că nici Orban nu va cuceri zona asta băsistă, aşa că nici de-asta nu văd vreo mare diferenţă. Pe de altă parte, PNL-ul e compus din două entităţi care n-au reuşit să se sudeze. Dacă cei care au rămas cu simpatii băsiste preferă un candidat, sigur cei care au rămas cu simpatii vechi-liberale îl antipatizează pe respectivul şi invers. Or, PNL-ul înţeleg că n-a găsit (şi e şi greu să găseşti) un candidat care să împace ambele ramuri ale PNL-ului. L-au schimbat, pur şi simplu, pe Buşoi pentru că, probabil, l-au considerat uzat după astea două-trei luni de înjurături continue la adresa lui din partea propagandei de care vorbesc. Cred că asta a fost singura raţiune. Dar repet: nu cred că domnul Orban va fi mai simpatizat şi nu văd de ce PNL îşi caută simpatii neapărat în zona băsistă, pentru că sigur şi zona asta va avea un candidat, iar voturile – câte mai are Băsescu în Bucureşti – se vor duce spre candidatul lui sau cel susţinut de el – în niciun caz spre candidatul PNL-ului. De-asta vă zic: mi se pare că e o mişcare care – după părerea mea – nu face nici rău, dar în niciun caz nu face bine, adică nu aduce ceva în plus, ceva bun pentru PNL”, a detaliat Mugur Ciuvică.

CITIŢI ŞI: Pe ce s-ar putea sesiza DNA în legătură cu Ludovic Orban: 36 de contracte pentru Romstrade / EXCLUSIV

În opinia comentatorului politic, Ludovic Orban „cu siguranţă” riscă să i se scoată de la naftalină vechile scandaluri (Transalpina şi legăturile cu „regele asfaltului” Nelu Iordache, accidentul rutier etc.).

„Cu siguranţă riscă chestia asta, da. Acuma: nu ştiu dacă lucrurile astea le vor scoate doar propagandiştii sau le vor scoate şi instituţiile băsiste – gen DNA, SRI şi aşa mai departe. Asta rămâne de văzut. Propagandiştii sigur o să scoată. Într-adevăr, întrebarea dumneavoastră e interesantă. Să vedem dacă şi instituţiile băsiste vor scoate dosarele astea ascunse prin sertare”, a mai spus Ciuvică.

Nu în ultimul rând, Mugur Ciuvică a arătat care dintre cei mai importanţi posibili candidaţi ar avea cele mai mari şanse pentru fotoliul de primar al municipiului Bucureşti (Ludovic Orban, Gabriela Firea, Nicuşor Dan, chiar şi Traian Băsescu, dacă va candida).

„Cred că, în momentul ăsta, aşa cum arată posibilele candidaturi, doamna Firea are cele mai mari şanse în condiţiile unui singur tur”, a încheiat preşedintele GIP.

1 comentariu la “Ciuvică, despre jocurile de culise privind înlocuirea lui Buşoi cu Orban: Dacă cei cu simpatii băsiste preferă un candidat… EXCLUSIV

  1. Ei, cum sa scoata respectivele institutii dosarele de la sertar? Cred ca sunt incuiate cu zece lacate. Mai au munitie. Ce, s-au terminat psd-istii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *