Skip to content
Politică

Ciuvică, previziune spinoasă în speța CCR-DNA: Legile sunt făcute pentru oameni normali la cap! EXCLUSIV

antena3.ro

Mugur Ciuvică – președintele Grupului de Investigații Politice (GIP) – a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a lansat o previziune spinoasă în legătură cu cel mai așteptat eveniment al zilei: verdictul Curții Constituționale a României în legătură cu revocarea Laurei Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Concret: încă de la început, analistul politic a mizat pe o hotărâre a CCR în defavoarea șefei DNA.

„Va spune că este conflict constituțional (așa cum a reclamat domnul Tudorel Toader) și presupun că va da o soluție pentru viitor – în sensul în care decizia rămâne la ministrul Justiției, iar președintele nu face decât un act formal, de a constata, practic, revocarea (printr-un decret) – așa cum se întâmplă și în cazul numirii magistraților care-și încep cariera”, a afirmat Ciuvică.

Întrebat dacă i se pare credibilă ipoteza apărută recent în spațiul public, potrivit căreia președintele Klaus Iohannis ar putea să amâne revocarea până în 2019, în ultima zi de mandat a Codruței Kovesi, Mugur Ciuvică a luat în calcul varianta în care CCR ar putea emite altă decizie, prin care să statueze că șefa din Știrbei Vodă este revocată de drept în urma stabilirii conflictului juridic de natură constituțională între Președinție și Guvern.

Constituția și legile știți și dumneavoastră că sunt făcute pentru niște oameni normali la cap și cu o anumită doză de bun-simț și e posibil să nu fie prevăzute termene pentru fiecare act oficial. Dar și lucrul ăsta se poate regla, pentru că atunci când – de exemplu – au fost probleme cu legile, a fost prevăzut faptul că președintele este obligat să promulge o lege într-un interval de 20 de zile. Dacă nu semnează decretul de promulgare a legii, ea intră oricum în vigoare după 20 de zile.

Deci președintele nu poate să prelungească la infinit anumite proceduri. Presupun că o asemenea chestiune se poate întâmpla și în acest caz. Ar fi anormal să refuze să semneze până la infinit”, a punctat președintele GIP.

În încheiere, chestionat în legătură cu posibilitatea ca – în ipoteza unui verdict CCR anti-Kovesi – DNA să contraatace prin detonarea unui dosar răsunător, însoțit de defilări de persoane publice pe la parchetul anti-corupție, Mugur Ciuvică a considerat plauzibilă doar partea cu audierile, nu și pe cea cu dosarele grele.

„Defilări s-ar putea să mai vedem, dar dosar răsunător nu, pentru că nu au astfel de dosare. Dacă ar fi avut dosare serioase, dacă ar fi avut procurori capabili să lucreze dosare serioase (pentru că e suficientă corupție în România, încât DNA-ul să găsească fapte pe care să le ancheteze), dacă s-ar fi întâmplat asta, am fi avut deja dosare – nu ar fi așteptat nimeni decizia Curții, ca să iasă cu ele. Ei nu au dosare, pentru că sunt niște polițiști politici cam proști – adică nici măcar niște polițiști politici inteligenți, care să reușească totuși să găsească niște fapte de corupție și să facă niște dosare în spatele cărora să-și ascundă și operațiunile de poliție politică. Ei fac doar poliție politică – și de-asta stalinistă, grobiană”, a conchis Ciuvică.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *