Skip to content
Politică

Ciuvică, revoltat pe Iohannis în materie de justiție: Mai băsist decât Băsescu! EXCLUSIV

antena3.ro

Analistul politic Mugur Ciuvică a acordat miercuri dimineață o declarație pentru PSnews.ro, în care a tras o serie de concluzii incomode după discursul de marți seară al președintelui Klaus Iohannis, în care acesta i-a criticat pe politicieni și pe ministrul Justiției (Tudorel Toader), oficialul de la Cotroceni luându-i apărarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Concret, președintele Grupului de Investigații Politice (GIP) a taxat dur poziționarea lui Iohannis, calificându-l drept „mai băsist” decât predecesorul acestuia, Traian Băsescu.

„Ieșirea mi s-a părut cam penibilă și domnul Iohannis a avut momente în care a fost mai băsist decât Băsescu. Eu înțeleg să nu comenteze politicienii justiția, dar Iohannis e cel mai politician dintre toți, că este omul politic cel mai votat în România. Că nu e ONG-ist și – presupun – nici militar; este politician. Adică Iohannis poate să comenteze, dar ăilalți să nu comenteze?!

În rest, a spus două chestii care mi s-au părut horror – și de-aia zic că a fost mai băsist decât Băsescu: chestia aia cu Tudorel Toader (unde a fost chiar penibil), în care a spus că ministrul Justiției să nu fie profesor și că, dacă ministrul Justiției a constatat că există o lege (în cazul ăsta, Codul de Procedură Civilă) care o împedică pe Kovesi să ancheteze pe cine vrea ea, atunci treaba ministrului Justiției este să schimbe legea respectivă, în așa fel încât Kovesi să poată să ancheteze pe cine vrea. Asemenea grosolănie stalinistă nici Băsescu n-a spus vreodată! Adică doamna Kovesi se împiedică de vreo lege când vrea să bage pe cineva la pușcărie, treaba ministrului Justiției e să schimbe legea respectivă, care să n-o mai împiedice pe Kovesi să facă ce vrea ea. Asta mi se pare chiar ușor horror”, a punctat Ciuvică.

Totodată, Mugur Ciuvică a ironizat coincidența care a făcut ca discursul președintelui Klaus Iohannis să vină după ce șeful statului fusese admonestat de către editorialista Ziare.com Ioana Ene Dogioiu pentru lipsa de reacție în problemele din justiție.

„Ce mi s-a părut iarăși foarte interesant: sigur că pentru ditamai președintele de țară pare că nu e chiar onorant, dar mi s-a părut că domnul Iohannis a reacționat la țipetele doamnei Ioana Ene Dogioiu de la Ziare.com (de la propaganda securistă): alaltăieri, doamna Dogioiu l-a certat pe Iohannis că tace și a explicat că nu trebuie să tacă, că e rău dacă tace; și a doua zi a ieșit Iohannis și a vorbit. Acum, am văzut că ieri Dan Tăpălagă (editorialist Hotnews – n.r.) i-a spus lui Iohannis să meargă pe 28 (adică mâine) la CSM și i-a dat și indicații ce să facă acolo. Sunt curios să văd dacă se duce Iohannis mâine la CSM și dacă ascultă de ordinele lui Tăpălagă, cum a ascultat de cele lui Dogioiu. Ditamai președintele pare un soldățel care e mutat în războiul ăsta de niște șmecheri, printre care – iată – Dogioiu și Tăpălagă. Cam asta e impresia mea generală după ieșirea de ieri a domnului Iohannis”, a detaliat Ciuvică.

În încheiere, l-am întrebag pe șeful GIP ce așteptări are de la Parlament și dacă – în opinia lui – se impune ca Legislativul să facă demersuri pentru suspendarea lui Klaus Iohannis sau cel puțin o declarație comună de sancționare a discursului prezidențial. Pe de altă parte, Mugur Ciuvică a atras atenția că Parlamentul are alte priorități.

„Eu nu cred că trebuie să facă nimic în mod special, ci trebuie să-și vadă de treabă în continuare – adică sunt legile justiției în curs de avizare; urmează să fie trimise la Parlament… Să meargă înainte cu asta! Evident că Parlamentul trebuie să se supună abuzurilor lui Kovesi, în sensul să nu aprobe nicio cerere stalinistă de-a lui Kovesi… Să meargă înainte cu partea asta legislativă… Nu cred că are vreun sens vreo acțiune împotriva lui Iohannis, fiindcă – repet – Klaus Iohannis mi se pare că e un gigel pe care-l mută unii pe tabla de șah”, a conchis comentatorul politic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *