Skip to content
Politică

Ciuvică, sceptic privind ancheta Onea-Negulescu: Lazăr e pus la PICCJ să protejeze DNA! EXCLUSIV

adevarul.ro

Analistul politic Mugur Ciuvică a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care s-a arătat sceptic cu privire la ancheta deschisă recent de către Parchetul General împotriva procurorului Lucian Onea și a fostului procuror Mircea Negulescu „Portocală”.

Concret: președintele Grupului de Investigații Politice (GIP) a susținut că șeful PICCJ, Augustin Lazăr, ar putea bloca dosarul legat de neregulile de la nivelul DNA Ploiești.

Totuși, discuția a început de la alt breaking news al ultimelor 24 de ore: achitarea în primă instanță a președintelui ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

Concret: întrebat dacă achitarea lui Tăriceanu va constitui un prilej pentru ca acesta să vorbească mai insistent despre propria candidatură la președinția României, Mugur Ciuvică a evitat un răspuns frontal, dar a subliniat că verdictul de marți îl va ajuta în campania anului 2019.

„Mai degrabă nu cred că a fost o legătură între declararea candidaturii și dosarul respectiv. Domnul Tăriceanu – l-am văzut cu toții – nu a fost impresionat de acest dosar, în așa fel încât asta să-l blocheze în lupta pe care a dus-o. E singurul politician care a dus cap-coadă și fără perioade de pauză lupta cu sistemul lui Traian Băsescu. Omul și-a văzut de treabă. Cred că mai degrabă anunțarea candidaturii ține de o strategie, care probabil că e legată și de relația cu PSD-ul, și de alte considerente. Dar eu sunt aproape sigur că domnul Tăriceanu va candida la președinția României – depinde de strategia lui, când va anunța acest lucru. Și sigur că achitarea aceasta îi dă o forță în plus în momentul candidaturii, pentru că va arăta că, deși i s-a făcut un dosar la modul cel mai stalinist cu putință în 2016, în plină campanie electorală, a trecut peste asta și candidează la președinție. Deci practic este un personaj politic care a învins cumva sistemul securist – ceea ce nu poate decât să-l ajute în campania viitoare”, a explicat Ciuvică.

În acest punct, am făcut trecerea la subiectul DNA Ploiești. Aici, Mugur Ciuvică a apreciat că începerea anchetei pe numele lui Lucian Onea și Mircea Negulescu arată că „sunt oameni care au prins curaj și care încearcă să-și facă treaba lor de procurori”.

„Eu cred că este o schimbare, dar o schimbare lentă, pentru că ce se întâmplă acuma reprezintă episoade din serialul ăsta lung care înseamnă schimbarea sistemului securist. Dar sunt importante achitările. Cumva sunt și normale, pentru că acuzațiile au fost absurde și nesusținute de dovezi. Ce e important e că – în special după alegerile din decembrie 2016 – diverse instituții (în cazul ăsta, dacă vreți, Înalta Curte de Casație și Justiție) au căpătat ceva curaj, iar prin achitările ăstea își declară independența față de câmpul tactic securist, creat tot de Traian Băsescu în al doilea mandat al său.

E din aceeași categorie și această începere a urmăririi penale (împotriva lui Onea și Negulescu – n.r.). Sunt oameni care au prins curaj și care încearcă să-și facă treaba lor de procurori. În chestiunea cu începerea urmăririi penale sunt mai puțin optimist, pentru că achitări vor fi în continuare – de asta sunt sigur. Că anchetele lui Onea și Portocală vor continua și vor duce la rechizitorii, aici nu sunt la fel de sigur, pentru că în procuratură schimbările sunt mult mai firave, iar domnul acela, Lazăr, e pus acolo tocmai ca să protejeze DNA-ul. Deci sunt șanse să blocheze anchetele. Dar faptul că au existat procurori care să declanșeze aceste anchete e unul pozitiv”, a încheiat președintele GIP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *