Skip to content
Externe

Civilii finlandezi se antrenează pentru un eventual război: „Rusia a arătat că nu s-a schimbat niciodată”

Adevarul

Mii de finlandezi s-au înscris în diferite grupuri de instruire militară, după izbucnirea războiului din Ucraina, şi susţin că sunt pregătiţi să-şi apere ţara.

De la izbucnirea războiului în Europa, mii de finlandezi s-au înscris la asociaţii de instruire pentru a-şi îmbunătăţi abilităţile militare sau pentru a învăţa altele noi, cum ar fi primul ajutor. Creşterea a fost alimentată de anxietatea legată de apropierea geografică a Finlandei de Rusia. Pentru prima dată în istoria ţării lor, majoritatea finlandezilor sunt în favoarea aderării la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, o alianţă defensivă, arată USA Today.

Finlanda este una dintre puţinele ţări din UE cu serviciu militar obligatoriu, iar acest lucru se explică prin  frontiera comună cu Rusia şi experienţelor istorice militare cu această ţară.

Acum, de la izbucnirea războiului din Ucraina, pficialii finlandezi s-au angajat într-un vârtej de întâlniri cu liderii europeni, iar politicienii ţării ar putea începe procesul de aderare la NATO până în vară. Asta în ciuda ameninţărilor moscovite.

Nu am lăsat niciodată garda jos, după încheierea Războiului Rece, aşa cum au făcut multe ţări europene„, spune Janne Kuusela, director general al Ministerului finlandez al Apărării. „În acest sens, suntem bine plasaţi să ne apărăm dacă va fi nevoie în viitor.”

Chiar dacă nu există o ameninţare directă asupra Finlandei, civilii se antrenează. Conform sursei citate, din cei 900.000 de finlandezi care au trecut prin instrucţie militară, 280.000 s-au antrenat să se mobilizeze în rezerva ţării pe timp de război.

Asociaţia Naţională a Rezerviştilor, formată din 45.000 de membri, a câştigat peste 6.300 de membri în ultimele luni, aproape dublu faţă de numărul celor care au intrat în rândurile sale din 2015 până în 2021. Asociaţia Naţională de Instruire în Domeniul Apărării din Finlanda, care este supravegheată de Ministerul Apărării şi colaborează îndeaproape cu armata, a înregistrat o creştere de până la opt ori a numărului de înscrişi la cursuri de formare, iar mai multe clase sunt suprasubscrise ca niciodată.

Mulţi oameni spun că sunt alarmaţi de invazia rusă din Ucraina. Vor să-şi menţină capacităţile militare la zi, vor să înveţe lucruri noi, vor poate să compenseze serviciul obligatoriu pe care nu l-au luat foarte în serios la momentul respectiv”, spune Ossi Hietala, ofiţer de pregătire pentru Asociaţia Naţională de Instruire în Domeniul Apărării din Finlanda. „Ei vor să se asigure că sunt pregătiţi pentru ce este mai rău.”

Aproximativ 60% dintre finlandezi susţin aderarea la NATO.

Rusia a arătat când a atacat Ucraina că nu s-a schimbat niciodată„, spune Minna Nenonen, directorul executiv al Asociaţiei Rezerviştilor finlandezi. „Ei se comportă întotdeauna la fel. Aşa că acum toţi finlandezii ştiu că este foarte posibil ca la un moment dat să poată veni şi aici.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *