CJUE impune sancţiuni financiare României pentru că nu a închis depozite de deşeuri neautorizate

depozit-deseuri
Sursa foto: pixabay

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene impune sancţiuni financiare României pentru că nu a închis depozite de deşeuri neautorizate, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de CJUE.

Curtea, cu sediul la Luxemburg, constatase deja încălcarea de către România a dreptului Uniunii într-o hotărâre pronunţată în anul 2018. Dreptul Uniunii urmăreşte să prevină sau să reducă, pe cât posibil, efectele negative asupra mediului pe care le pot avea activităţile de depozitare a deşeurilor.

În 2018, Curtea a statuat că România a încălcat obligaţia de a opri depozitarea deşeurilor şi de a închide 68 de depozite de deşeuri a căror exploatare nu era autorizată. În 2022, apreciind că România nu se conformase încă hotărârii din 2018, Comisia Europeană a introdus o nouă acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor.

În hotărârea sa, Curtea de Justiţie constată că România nu a închis încă 31 de situri neautorizate pentru exploatare. Ea obligă România la plata unei sume forfetare de 1,5 milioane de euro şi a unei penalităţi cu titlu cominatoriu de 600 de euro pe depozit de deşeuri şi pe zi de întârziere. La stabilirea cuantumului penalităţii cu titlu cominatoriu, Curtea ia în considerare gravitatea încălcării, durata acesteia şi capacitatea de plată a României.

Astfel, punerea în aplicare incompletă a hotărârii din 2018 determină un risc important de poluare şi de consecinţe grave pentru sănătatea umană, în special prin eliberarea de substanţe chimice nocive în sol, aer şi apă. În plus, neîndeplinirea obligaţiilor continuă de mai mult de patru ani, ceea ce constituie o durată considerabilă, mai atrage atenţia comunicatul.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: