Skip to content
Politică

Clădirile cu risc seismic. Ștefănel Marin o trage de mânecă pe Firea: Nu s-a întâmplat nimic concret! EXCLUSIV

youtube.com

Fostul primar general interimar Ștefănel Marin o trage de mânecă pe Gabriela Firea (actualul edil al Capitalei) pe tema clădirilor cu risc seismic din București.

Un articol publicat în mai de Ziarul Financiar arăta (citând date ale PMB) că, la nivelul lunii martie, doar cinci clădiri cu risc seismic din localitate se aflau în şantier pentru consolidare, în condiţiile în care în Capitală există 171 de imobile încadrate doar în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public (semnalizate prin bulina roşie). Publicația preciza că municipalitatea are în 2018 un buget de 10 milioane de euro pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.

În acest context, într-o declarație oferită luni pentru PSnews.ro, vicepreședintele PMP Ștefănel Marin (în prezent consilier local la Sectorul 4) a atras atenția că nici pe vremea lui Sorin Oprescu, nici acum, în mandatul Gabrielei Firea, nu s-au mișcat prea mult lucrurile în legătură cu imobilele marcate cu bulină roșie.

Problema clădirilor cu risc seismic a fost tratată foarte superficial tot timpul, de către toate conducerile pe care le-a avut Primăria Capitalei (mă refer la ultimii doi primari: Sorin Oprescu și doamna Gabriela Firea) – în sensul că, în afară de a actualiza o listă a clădirilor cu risc seismic pe site-ul Primăriei (ulterior ea fiind preluată de diverse publicații online și nu numai), nu s-a întâmplat nimic altceva concret.

Sunt atât de multe clădiri cu risc seismic, încât m-aș gândi că ar trebui declanșată o procedură cu prioritate zero pe tema aceasta în Capitală. Și asta neluând în calcul ceea ce ne spun seismologii (că în următorii ani e posibil să existe un cutremur de magnitudine mare), ci pur și simplu pentru că starea starea fizică a clădirilor din care cad diverse bucăți de tencuială pun în pericol viața oamenilor care circulă pe lângă ele, fără să existe un risc seismic. Deci pur și simplu tencuiala a început să cadă”, a detaliat Marin.

În acest punct, ex-primarul bucureștean a făcut trecerea la altă problemă stringentă a Capitalei: fațadele lăsate de izbeliște, din care pică tencuială sau cad chiar bucăți de balcoane. În acest context, Ștefănel Dan Marin a pledat pentru un proiect la nivelul Primăriei Municipiului București (PMB), astfel încât să nu afecteze prea tare oamenii care locuiesc în imobile cu probleme, dar care nu au bani să suporte singuri lucrările de renovare.

„Avem totuși o lege a fațadelor (Legea nr. 153/2011), care ne spune că obligativitatea renovării fațadelor aparține proprietarilor: asociații de proprietari sau proprietari fizici, dacă nu sunt constituiți în asociații. Însă, având în vedere faptul că e greu ca, la nivelul unei asociații de proprietari, să se adune numărul necesar de voturi și faptul că trebuie unanimitate pentru a contracta o lucrare în vederea cel puțin a reparației fațadei, dacă nu o reconsolidare (lucruri total diferite), eu cred că ar trebui ca Primăria Capitalei să se gândească la un proiect de amploare și de urgență, astfel încât să vină în ajutorul oamenilor: să subvenționeze aceste costuri pentru o anumită perioadă de timp, urmând ca după 10-20 de ani să înceapă să recupereze banii de la proprietari sau de la rudele acestora. Bineînțeles că această recuperare trebuie să fie foarte bine stipulată într-un document între PMB și proprietar, pentru a nu ne trezi că rămânem cu banii nerecuperați în bugetul Primăriei Capitalei. Cred că asta este o variantă destul de bună, pentru că la ora actuală, indiferent dacă aceste clădiri se află sau nu în centrul istoric al Bucureștiului, mare parte din ele sunt locuite de oameni care nu au așa de multe posibilități financiare pentru a-și putea renova acum clădirile pe banii lor”, a punctat PMP-istul.

În încheiere, Ștefănel Marin a revenit la problema clădirilor cu risc seismic ridicat, politicianul pledând pentru o colaborare între municipalitatea bucureșteană și Guvernul României (prin Ministerul Dezvoltării Regionale).

„Reconsolidarea clădirilor este altă problemă. Chestiunea clădirilor care sunt în gradul I seismic ar trebui să fie și o problemă de Guvern și ar trebui să fie alocate fonduri – mai ales că avem acquis comunitar pe astfel de reconstrucții de clădiri. Ar trebui ca Guvernul să-și asume lucrul acesta și nu doar în București, ci în toate orașele în care există astfel de clădiri și să avem programe specifice (nu doar declarative!), prin Ministerul Dezvoltării. La ora actuală, cred că Primăria Capitalei ne-ar putea spune doar că există în proiect reconsolidarea anumitor clădiri. Eu aș vrea ca de la proiecte sau declarații să trecem la faze practice și să se impună Executivului prin hotărâri de Consiliu ca un număr de 20-30 de clădiri să fie obligatoriu reconsolidate. Ele pot fi identificate în funcție de urgența sau de gravitatea stării în care se află și poate fi făcută o listă prioritizată, astfel încât să nu ne mai trezim că la o pală de vânt cad bucăți de tencuială sau chiar balcoane ori pereți întregi”, a conchis fostul primar al Bucureștilor.

1 comentariu la “Clădirile cu risc seismic. Ștefănel Marin o trage de mânecă pe Firea: Nu s-a întâmplat nimic concret! EXCLUSIV

  1. Dar vi se pare corect ca un imobil construit în anul 1870 să nu fie expetizat tehnic? Din anul 1950 când a fost preluat de ICRAL și pâna in anul 1977 nu s-a interesat nimeni de situația imobilului.După cutremur spun vechii chiriași a venit de la ICRAL și au încercat să remedieze câte ceva. In anul 1993-94 s-au efectuat expertize tehnice ,dar acest imobil a ”fost sarit” de pe listă.In anul 2004 a fost declarat monument istoric.Am încercat să aflu în ce bază ,să văd un proces verbal dar nu mi s-a răspuns. Doresc o opinie de la dl Ștefănel Marin.Imobilul este in Calea Griviței nr.121.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *