Skip to content
Justitie

Clasarea Dosarului 10 august l-a înfuriat pe Rareș Bogdan: E o rușine infinită pentru sistemul judiciar din România!

Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un interviu pentru PS News, vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, susține că respingerea de către Tribunalul București a cererii DIICOT de redeschidere a Dosarului 10 August reprezintă „o rușine infinită pentru sistemul judiciar din România”.

„O rușine pentru România, o rușine pentru sistemul judiciar, o rușine pentru judecătorii care au făcut asta și care fac de râs această breaslă minunată formată din 7.200 de persoane. Este o mizerie întâmplată la 31 de ani de la Revoluție. Dacă faptele atât de vizibile filmate de televiziuni, de oameni din piață, de zeci de aparate foto, dacă 840 de plângeri nu au fost de ajuns, îmi pare foarte rău, dar la ce mă mai pot aștepta…?!

Este o rușine și o zi neagră din istoria recentă a României, este un moment în care poporul român înțelege încă o dată că dreptatea umblă cu capul spart în România, că dreptatea nu are legătură cu această țară, că acest popor este și rămâne umilit atât timp cât nu are forța de a schimba lucrurile.

Din păcate, la 3 ani de la acele fapte mizerabile pe care le-am trăit în mijlocul lor, cu peste 100.000 de români, pot să spun că dorința de dreptate a românilor a rămas, dar din păcate se izbesc de un sistem absolut impenetrabil al unor oameni care refuză evidențele. De ce mai aveau nevoie dacă nu de aceste 800 de plângeri, peste 250 de persoane spitalizate, oameni care au avut nevoie de tratamente, filmări nenumărate pe care le-am pus cu toții la dispoziție.

Procurorii au încercat de data aceasta, nu pot fi acuzați în niciun fel pentru că ei au încercat, și cei de la Parchetul Militar, și cei de la DIICOT, dar se pare că au fost niște judecători care nu au văzut bine, poate aveau nevoie de explicații suplimentare. Este o rușine infinită pentru sistemul judiciar din România ceea ce s-a întâmplat astăzi în cazul 10 august”, spune Rareș Bogdan.

Întrebat despre motivul pentru care judecătorii Tribunalului București au luat această decizie, liberalul spune că îi este greu să intre „în mintea unor oameni care nu văd evidențele”.

„Poate sunt subiectiv pentru că am trăit acolo, alături de ei, am primit și eu gaze în ochi alături de Oreste Teodorescu, de Oana Stănciulescu. L-am văzut în studioul meu de televiziune pe Grigore Cartianu după ce a primit jetul cu gaze, am stat de vorbă cu Vlad Gheorghe, omul cu mâinile ridicate care nu știe nici astăzi cine l-a lovit cu violență, iar un om cu mâinile ridicate chiar și în dictaturi primește clemență, dar mai ales într-o democrație ce se vrea funcțională.

E o rușine imensă, o mizerie și un lucru care face și mai mult ca românii să își piardă încrederea în stat și în sistemul de justiție din România. Probabil după acest gest orientat direct împotriva Diasporei și a oamenilor care au crezut și cred că țara se va schimba, se va îngroșa rândul celor care vor alege să părăsească România și asta este cel mai dureros lucru. În curând vom fi o țară care va avea o comunitate mai mare în afara granițelor decât în interiorul ei, ceea ce părea absolut incredibil în anul 1989”, a conchis Rareș Bogdan.

Tribunalul București a respins cererea DIICOT de redeschidere a Dosarului 10 August, iar decizia este definitivă.

Amintim că în 15 iulie 2020, la aproape 2 ani de la reprimarea violentă a mitingului diasporei din Piața Victoriei, procurorii DIICOT au clasat parțial dosarul 10 august. Astfel, au scăpat de urmărirea penală colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii.

2 comentarii la “Clasarea Dosarului 10 august l-a înfuriat pe Rareș Bogdan: E o rușine infinită pentru sistemul judiciar din România!

  1. Din moment ce „demonstratia diasporei” a fost NE-AUTORIZATA, dupa Lege, era normal sa fie reprimata !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *