Skip to content
Societate

Clasarea dosarului 10 august, un caz cu victime, dar fără vinovați. Ciutacu: Procurorii au decis astfel încât să nu supere pe nimeni. Dar se vor supăra toți!

PS News

Realizatorul de televiziune, Victor Ciutacu a reacționat, într-un interviu pentru PS News.ro, la decizia DIICOT de a clasa parțial dosarul 10 august.

Acesta spune ca decizia procurorilor a fost făcută astfel încât să nu supere pe nimeni, deși, „dacă mă întrebați pe mine, o să supere ambele părți”.

Jurnalistul spune că în cazul jandarmilor decizia a fost luată în mod corect.

Ei au încercat să o dea solomonic și să fie cât mai puțin contondentă decizia și pentru ăia care au organizat protestele și pentru ăia care au fost acuzați că le-au reprimat. În esență, dacă mă întrebați pe mine, fără să am acces la probele din dosar, cel puțin în privința șefilor jandarmeriei și scoaterea lor de sub urmărire penală, mi se pare corectă decizia.

Repet, fără să am acces, pur și simplu, nici eu nu  cred că cineva și-a propus  înainte, cum erau acuzațiile, să reprime o manifestație care habar nu aveau ce amploare va avea și ce daune ar putea produce. Oricât l-am înjurat noi pe Dragnea, din diverse motive, valide sau nu, nici el nu putea să fie atât de descreierat încât să își propună să înece în sânge o manifestație de protest care se anunța și a cărei amploare nimeni nu putea să o estimeze”.

Ciutacu susține că „nici jandarmii nu-s de vină, nici manifestanții nu-s de vină”.

„Pe de altă parte, dacă te uiți la povestea cu lovitura de stat, pare și aia justificată. Scoaterea de sub urmărire penală, pentru că nu cred că a fost premeditată manifestația în sensul de a a schimba o rânduire pontică legitim aleasă, cum era, de altfel, Guvernul PSD la vremea respectivă. Faptul că unii au încercat să escaladeze gardul și au încercat să intre în Guvern, ceea ce nu poate fi contestat pentru că se vede cu ochiul liber pe toate imaginile filmate, nu înseamnă că cineva a și orchestrat o lovitură de stat.

Pentru a acuza pe cineva de lovitură de stat îți trebuie niște probe serioase, la fel cum îți trebuie probe serioase și să demonstrezi că Dragnea, Carmen Dan și șefii jandarmeriei ar fi premeditat înecarea în sânge a manifestației.

Una peste alta, rămâne ca una dintre marile probleme ale sistemului de justiție din România. O să fie și dosarul de la 10 august, ca și dosarul Mineriadei, ca și dosarul Revoluției ca toate dosarele. S-a întâmplat, dar nimeni nu e de vină. Asta e concluzia”, a adăugat Victor Ciutacu.

De asemenea, jurnalistul susține că probele din dosar au fost făcute ”în bună tradiție pe heirup românesc”.

”A fost emoție mare și toată lumea urla să se facă dosare. S-au făcut dosare în toate părțile. Am înțeles că au mai lăsat dosarul să funcționeze în cazul unor exemple punctuale, cetățeni care și-ar fi depășit atribuțiile din jandarmerie, respectiv, manifestanți care la rândul lor ar fi încălcat legea. Una peste alta a fost un fenomen de masă de care instituțional nu răspunde nimeni. 

S-au făcut dosare împotriva manifestanților, s-au făcut împotriva jandarmilor, s-au făcut la presiune și la emoție dosare tuturor, care, în lipsa unor probe solide cad ca popicele.

Încă un caz în care o să ne întrebăm, probabil și peste 5 ani și peste 10 ani, când o să se rezolve dosarul 10 august, la fel cum ne întrebăm de 30 de ani de dosarul Revoluției și al Mineriadei și cum o să ne întrebăm probabil și mulți ani de aici încolo”, a încheiat jurnalistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *