Skip to content
Politică

Claudia Țapardel, despre audierea lui Kovesi: A fost un vot politic. Popularii Europeni germani au făcut lobby masiv

Procesul alegerii procurorului din fruntea Parchetului European se apropie de faza finală, acum fiind negocieri intense între Consiliul European și Parlamentul European. Europarlamentarul PSD Claudia Țapardel, care a asistat la audierea din Comisiile LIBE și CONT, a oferit un punct de vedere despre cum s-a văzut audierea Laurei Kovesi din perspectiva de opozant al fostului procuror-șef al DNA.

Ea consideră că votul a fost unul politic și s-a datorat, în mare parte, și unui ”lobby puternic” făcut de către eurodeputații germani:

”Votul care s-a dat în cele două comisii este un vot politic la nivel de Parlament European. Ați văzut că este un vot foarte apropiat între cei doi candidați, Laura Kovesi și candidatul Franței. Acum urmează această etapă de negociere între Consiliu și Consiliul European și trebuie să se ajungă la un acord. Din păcate, cred că va fi o procedură foarte grea, dar în același timp ați văzut că Bonhert, candidatul francez, a avut un scor foarte bun și o susținere foarte puternică la nivel de Consiliu și cred că această susținere va rămâne. Nu trebuie ignorat faptul că votul din Parlament a fost un vot eminamente politic și că Grupul Popularilor Europeni au făcut un lobby puternic pentru a o susține pe doamna Kovesi”,  a declarat social-democratul.

Întrebată care ar fi explicația faptului că mulți oficiali europeni și-au menținut susținerea în ciuda informărilor și pozițiile contrare ale unor eurodeputați cu privire la situația Laurei Kovesi din România, aceasta a spus:

”Știți că există un lobby foarte puternic la nivel european pentru Laura Kovesi, știți că Laura Kovesi este un candidat susținut foarte puternic de către Germania, știți toate strategiile de manipulare și susținere venite din partea Popularilor Europeni și a grupului de susținere în frunte cu doamna Macovei, deci nu e o supriză. 

Ce nu mi-a plăcut mie la această audiere este faptul următor: cadidații francez și german au susținut lucrurile foarte tehnic, de o manieră profesionistă, iar candidatul francez chiar m-a impresionat modul foarte profesionist la care a răspuns la aceste întrebări, în schimb, din păcate, audierea doamnei Kovesi s-a transformat într-o poveste aproape națională și nu prea a avut legătură cu această funcție publică de Procuror-șef European, obligațiile, îndatoririle, strategia pe care o are pentru a prelua și îndeplini cu succes această poziție. Din păcate, acesta a fost rezultatul campaniei de comunicare și manipulare a susținătorilor dumneaei.” a mai spus ea.

Ce ne puteți spune despre scenariul pierderii statutului de magistrat în cazul inculpării lui Kovesi în unul dintre dosarele deschise de către Secția Specială, ipoteză înaintată de Sorin Roșca Stănescu?

”Cred că sunteți conștient că erau niște criterii foarte clare pentru a candida la acest post, iar acesta este unul dintre acele criterii și anume acela de a fi magistrat. În momentul în care îți pierzi statutul de magistrat, nu cred că mai poți să ocupi o funcție publică europeană de această anvergură. Cred lucrul hotărâtor este tocmai acesta. Deci poate să fie o ipoteză foarte corectă cea a domnului Roșca Stănescu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *