Skip to content
Europa Politică

Claudia Țapardel, mesaj fără înconjur pentru clasa politică: Să îngropăm securea conflictului național pe perioada președinției Consiliului UE!

psnews.ro

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi Colegiul Comisarilor se vor afla la Bucureşti, joi şi vineri, pentru a marca începerea oficială a Preşedinţiei române. Jean Claude Junker va avea întâlniri şi declaraţii comune cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Viorica Dăncilă.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Președinția Consiliului predată oficial la București. Junker, întalniri cu Iohannis, Dragnea și Tăriceanu

În acest context, redacția PSNews.ro a luat legătura joi cu europarlamentara PSD, Claudia Țapardel. Concret, chestionată ce marchează acest moment al sosirii oficialilor europeni, eurodeputata PSD a subliniat importanța evenimentului de astăzi de la Ateneu încât semnifică momentul oficial al preluării președinției Consiliului UE. Mai mult, social-democrata a trecut în revistă cele mai importante teme pe care România va trebui să le abordeze pe perioada celor 6 luni atât în interesul ei, dar și în interesul Europei: cadrul financiar multianual, susținerea unei Europe solidare și unnite, fonduri de coeziune din politica agricolă comună, politicile de securitate și apărare ale UE, politica imigraționistă la nivel european, dar și estomparea mișcărilor politice extremiste în contextul alegerilor europarlamentare.

„Practic, odată cu vizita oficială pe care o vor desfășura la București președintele Comisiei Europene și Colegiul Comisarilor format din cei 28 de comisari începe oficial președinția României la Consiliul Uniunii Europene. Este un moment foarte important. El va începe odată cu acest eveniment care are loc la Ateneul Român unde vor ține discursuri premierul României, președintele Parlamentului European Antonio Tajani și președintele Comisiei Europene, domnul Juncker și de asemenea mâine vor avea loc întâlniri oficiale între Colegiul Comisarilor și doamna prim-ministru, Viorica Dăncilă. Va fi evident o întâlnire de lucru în care se va discuta agenda pe care președinția română o are pregătită pentru cele 6 luni în care va deține practic supremația la nivelul UE. Cred că este un moment foarte important pentru România în care țara noastră își poate arăta valoarea pe care o are la nivel european. Vom gestiona probabil cele mai importante dosare la nivel european pornind de la cadrul financiar multianual pentru următorii 7 ani, perioada 2020-2027. Vom gestiona practic și viziunea legată de viitorul Europei. Există această discuție a unei Europe cu două viteze și noi vom încerca pe perioada președinției să susținem necesitatea unei Europe unite și solidare. De asemenea, evident că se vor discuta aspecte ce țin de politicile tradiționale, cea de coeziune și politica agricolă comună care sunt foarte importante atât pentru întreaga UE, cât mai ales pentru Europa Centrală și de Est pentru că de fondurile de coeziune și de cele care provin din politica agricolă comună țările din centrul și estul Europei au cea mai mare nevoie. De asemenea, vom discuta despre politicile actuale de securitate și apărare ale UE, cât și cea imigraționistă la nivel european. Mai mult, nu putem să ignorăm că președinția română va avea loc în perioada în care se vor desfășura și alegeri pentru formarea unui nou legislativ european, iar în acest caz va trebui să ducem o luptă chiar în privința tendințelor politice extremiste care au evoluat foarte mult la nivelul UE și care evident că fac foarte mult rău construcției europene pentru că alimentează sentimentele naționaliste și mai ales acele sentimente egoiste care sunt oricum contrare viziunii de Europă unită și solidară”, a declarat europarlamentara PSD.

Totodată, întrebată cum ar trebui să abordeze politicienii români această perioadă în condițiile în care există și divergențe politice între Administrația Prezidențială și Guvern, Claudia Țapardel a subliniat că pe perioada acestor 6 luni politicienii trebuie să înțeleagă importanța acestei președinției a Consiliului UE și să îngroape securea războiului pentru că în caz contrar România va avea de suferit.

„Eu cred că orice politician român fie că vorbim despre președintele României care ar trebui să reprezinte un mediator între puterile statului, fie că vorbim despre premierul României care practic conduce de facto această președinție, fie că vorbim despre membri ai Parlamentului Național sau European trebuie să gestionăm această președinție cu rațiune, responsabilitate și foarte mult echilibru. Eu cred că în această perioadă trebuie să îngropăm securea conflictului național și să înțelegem că avem atât datoria față de România să creem o imagine bună la nivel european pentru că vă asigur că Guvernul României s-a pregătit foarte bine din punct de vedere tehnic. din punct de vedere administrativ pentru a gestiona această președinție, dar și din punct de vederee al imaginii. Imaginea pe care trebuie să o transmitem la nivel european este aceea de stăpânire, adică că suntem o țară care poate să gestioneze bine această președinție fără a ne preocupa de această frământare internă care din punctul meu de vedere este în permanență întreținută de către președintele României și de către opoziție. Cred că este momentul să înceteze această frământare și acest conflict intern pentru că așa cum vă spuneam avem o datorie față de România să creem o imagine bună, dar avem în momentul de față și o responsabilitate la nivel european pentru că nu vorbim doar despre prioritățile pe care le are România, ci vorbim despre prioritățile pe care le are UE pe care le-am enumerat anterior. Cred că trebuie să ne focusăm să gestionăm bine aceste obiective și priorități pe care le avem la nivel european. 

Este un moment esențial pentru România în care aceasta poate demonstra că nu este doar a șasea țară ca mărime din UE după ieșirea Marii Britanii, dar și un lider regional foarte influent în Europa. Cred că putem să demonstrăm acest lucru, dar cu calm, înțelepciune și responsabilitate din partea politicienilor români și în special a opoziției și a președintelui României, a conchis Claudia Țapardel în exclusivitate pentru PSNews.ro.

1 comentariu la “Claudia Țapardel, mesaj fără înconjur pentru clasa politică: Să îngropăm securea conflictului național pe perioada președinției Consiliului UE!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *