Skip to content
Politică

Claudiu Năsui desființează noua lege a pensiilor: Se aruncă cu iluzii! Puterea de cumpărare va scădea! EXCLUSIV

Saptamana Financiara

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul noii legi a pensiilor, care va fi dezbătut în regim de urgenţă de Parlament, a anunţat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. Potrivit proiectului, nicio pensie aflată în plată nu va scădea, iar în anul 2021, punctul de pensie va fi 1.875 de lei.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Noua lege a pensiilor, aprobată de Executiv: de ce majorări ar beneficia pensionarii

În acest context, redacția PSnews l-a contactat joi pe deputatul USR Claudiu Năsui pentru a analiza efectele noului proiect de lege a pensiilor. Astfel, membrul Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaților atrage atenția că interesant este că marele impact al legii acestela va fi din 2021, când este posibil să existe o altă majoritate parlamentară care are cu totul alte priorități și nu de a mări pensiile, care și în acest moment consumă cel mai mult din bugetul de stat, adică 25%.

„Face parte din strategia PSD de a da mai mult părților din electorat pe care le consideră fidelizate. Evident, luând de unde? De la toți ceilalți. De data aceasta problema este că pun un tort atât de mare pe masă încât îți este greu să îi mai crezi pentru că în teorie de la 60 de miliarde cât sunt acum pensiile, ele ar trebui să ajungă în 2022 conform acestei legi la 140 de miliarde. Vobim despre o cheltuială din bugetul României care e enormă. Pensiile reprezintă cea mai mare cheltuială a statului român. Dacă te uiți din avion la bugetul general consolidat, 33% se aduc pe asistență socială, deci 1 leu din 3, și 1 din 4 pe pensii. 25% din totalul cuantumului la buget se duc pe pensii. Din acel 33%, ca să înțelegem din ce este compus, 8% reprezintă asistența socială și 25% pensiile. Este imens și în prezent. Dragnea vrea să dubleze chestia asta. Să vedem cine îl mai și susține.

Acum, de unde sunt bani pentru toate acestea? Evident că din același loc de unde au fost și până acum, adică datorii, inflație și taxe mai mari. Orice ai alege din aceste 3 căi, te conduc în același loc: la o redistribuție de valoare de la unii la alții. Unii muncesc, aduc plus-valoare în societate, dar sunt taxați și o parte din bani care se duc la alții, către Dragnea ș.a.m.d. și către fidelizarea de electorat. 

Foarte interesant și trebuie menționat este că impactul legii acesteia va fi din 2021. Așadar, banii groși trebuie să îi scoată statul abia după alegerile europarlamentare viitoare când este posibil să existe o altă majoritate parlamentară care are anumite priorități pe lângă dublarea pensiilor cum ar fi încurajarea mediului economic, scăderea unor taxe, infrastructură de care să beneficieze toată lumea. Sub Dragnea aceste priorități au fost trecute total cu vederea”, a precizat economistul.

Întrebat dacă această lege a pensiilor poate fi considerată o componentă a strategiei electorale a PSD, Claudiu Năsui a confirmat această ipoteză.

„Da. Ei pot zice oricând pe viitor: „noi voiam, intenția noastră era bună, dar uitați că a venit criza și că nu mai putem”. Așadar, ei pot să o dea la întors. Problema este că ei fac chestia asta și dacă ar fi fost serioși și voiau să crească pensiile și să se vadă și puțin efectele în guvernarea lor, puteau să o facă de acum. 

Dacă ne uităm în istorie nu vom vedea niciodată o astfel de creștere de la un la altul, în 2020, 2021 și apoi 2022. În 2021 și 2022 va fi cel mai mare impact. Ei nu sunt serioși cu acest proiect, iar dacă ar fi serioși ce se va întâmpla? Vom avea toți mai mulți bani în buzunare, dar vom avea mai multe bunuri și servicii? Românii mai erau milionari și în anii 90. Mulți dintre noi încă vorbim în milioane. Poți foarte bine să fii milionar, iar prețurile să fie și ele în milioane și nu am rezolvat nimic. Și în Zimbabwe sunt milionari oamenii. Asta nu înseamnă că Zimbabwe e o țară bogată sau că oamenii sunt bogați. 

Trebuie să înțelegem că statul când aruncă cu bani, aruncă în primul rând cu banii noștri și mai aruncă cu iluzii care se vor transforma tot în mai puțină putere de cumpărare pentru noi, deci tot din banii noștri, a mai adăugat parlamentarul USR.

Pe final, Claudiu Năsui a mai atras atenția asupra pensiilor speciale care reprezintă 8,1 miliarde de lei din buget în 2018 și care sunt împotriva principiului echității, invocat totuși adesea de cei de la guvernare care pretind că îl aplică sau doresc aplicarea acestuia.

„Mai vreau să fac o precizare. Ar trebui să desființăm pensiile speciale. Pensiile speciale la noi în România reprezintă 8,1 miliarde de lei din bugetul pe 2018. Sunt pensii care nu sunt date pe baza contributivității. În orice lege a pensiilor ei zic că vor să elimine inechitățile. De acord. Hai să eliminăm inechitățile. Unde este inechitate mai mare între unul care a cotizat și a primit în funcție de cotizare și unul care a cotizat și el și primește dublu, triplu sau de exemplu cele mai mari pensii speciale sunt chiar și în valoare de 50 de mii de lei pe lună. Aceasta nu este echitate. USR, și în speță și eu și Cristina Prună și Cristian Seidler, a depus un proiect de lege tocmai pentru desființarea pensiilor speciale, tuturor pensiilor speciale. Pentru magistrați și militari plafonăm pensiile la nivele mult mai mici, la nivelul ultimului salariu de bază, fără sporuri. Ăștia și-au făcut formule ca în ultimele luni să fie date sporuri pentru a le crește pensia. În plus ,mai putem să facem un lucru, acela de a încuraja fondurile de pe pilonul II și pilonul III pentru a încuraja oamenii să dea bani acolo ca să își asigure o pensie pe bază de contributivitate reală, investiții și nu un sistem de tipul iau dintr-un buzunar și dau în altul cum avem acum, a conchis Claudiu Năsui pentru PSnews.ro.

1 comentariu la “Claudiu Năsui desființează noua lege a pensiilor: Se aruncă cu iluzii! Puterea de cumpărare va scădea! EXCLUSIV

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *