Skip to content
Politică

Claudiu Năsui întoarce pe toate fațetele execuția bugetară: Portret sumbru al economiei EXCLUSIV

Saptamana Financiara

Joi, 30 august, a apărut pe site-ul Ministerul Finanțelor Publice execuția bugetară pe șapte luni. Deficitul bugetar înregistrat în primele şapte luni ale anului este de 1,26% din PIB, respectiv 11,9 miliarde lei, iar veniturile au crescut cu 13,9%, dar cheltuielile cu 18%, faţă de primele şapte luni din 2017.

Deputatul Uniunii Salvați România (USR), Claudiu Năsui, a acordat vineri un interviu pentru PSnews.ro în care analizează execuția bugetară la șapte luni și situația economică actuală, așa cum este ea în realitate. Economistul rezumă acțiunile PSD-ALDE în trei aspecte: „s-au îndatorat mai mult, au scăzut investițiile și au mărit cheltuielile” care formează per ansamblu „un portret sumbru al economiei”.

„Să începem cu partea plină a paharului. Într-adevăr deficitul a scăzut față de luna anterioară, dar problema este că în continuare este foarte sus. El niciodată nu era atât de sus în perioada aceasta a anului de la criză încoace. Dacă ne uităm așa în memoria recentă, problema cea mai mare este creșterea aceasta de cheltuieli recurente deci nu este o problemă nouă pe care o vedem acum doar că este același lucru care a caracterizat politica economică a PSD: o creștere foarte mare a cheltuielilor curente pentru pensii, salarii și asistență socială care a venit în detrimentul investițiilor și prin îndatorare. Practic, s-au îndatorat mai mult, au scăzut investițiile și au mărit cheltuielile. Într-adevăr dacă vă uitați pe execuție față de anul anterior investițiile au crescut, dar asta față de un an 2017 în care au fost la nivele extrem de mici. Față de 2016 au scăzut de exemplu și față de 2015. Dacă le contextualizăm puțin, ele au crescut doar față de anul anterior care au fost la cvasizero, iar față de cvasizero orice creștere pare extraordinară. Iarăși, dacă ne uităm unde sunt ele concentrate vedem că sunt la Ministerul Apărării deci acele investiții nu ne ajută cu nimic din punct de vedere economic. După mine este în continuare același portet sumbru al economiei.

Singurul lucrul bun pe care puteam să îl vedem în execuția bugetară era dacă se rezolva problema deficitului, dar nu se poate rezolva această problemă pentru că ei au crescut acele cheltuieli curente. Ei, pentru a scădea deficitul acum ar trebui să facă un efort foarte mare cu ceea ce ne-au tot promis adică să facă restructurări fiind funcționari prea mulți, angajați care stau pe posturi degeaba, dar ei au tot crescut numărul de funcționari. Acesta era singurul lucru pe care îl puteau face pentru a duce deficitul spre 0”, a remarcat liderul de grup USR de la Camera Deputaților.

Claudiu Năsui a informat cu privire la un alt subiect economic de mare interes: „tentativele BNR de a arunca bani pe piață și de a ține ROBOR în frâu prin a arunca bani pe piață, dar care o să repornească inflația”.

„Mai degrabă știrea mi se pare mai ales ceea ce se întâmplă pe piața monetară adică tentativele BNR de a arunca bani pe piață și de a ține ROBOR în frâu prin a arunca bani pe piață, dar care o să repornească inflația pentru că ei din cauza acestor deficite enorme pe care le rulează în economie nu ai cum să controlezi toate variabilele în același timp. Dacă încerci să cheltuiești peste măsura ta cum facem noi acum, sigur îți iese ceva de sub control: fie inflația, fie dobânzile, fie cursul de schimb fie toate. Acum BNR încearcă cumva să se joace: au scăzut inflația, dar este tot mare, dar măcar a scăzut de la o lună la alta. Rata cu care cresc prețurile a scăzut, dar ele tot cresc. Încercând cumva să stabilizeze inflația, acum au trecut pe partea de dobânzi și iarăși o să destabilizeze inflația. Suntem deci într-o perioadă din aceasta de dereglare în care BNR încearcă să reglajul care nu are cum să îi iasă până la urmă. Cineva tot plătește, iar în final o să plătească toată economia, subliniază economistul.

Chestionat care ar fi măsurile care ar redresa economia, Claudiu Năsui evidențiază că el personal ar „opri toate creșterile de cheltuieli pe care le mai au ei planificate” și pune accentul pe atragerea de fonduri europene. Mai mult, atenționează că este necesară o debirocratizare și o simplificare fiscală.

Aș opri toate creșterile de cheltuieli pe care le mai au ei planificate. Deci ei toate subvențiile astea pe care le-au acordat pentru fermele de porci și alte măsuri de tipul acesta ar putea le oprească prin OUG-uri și măcar să frânăm creșterea cheltuielilor. Pe partea de venituri sunt foarte multe blocaje birocratice introduse chiar și de ei cum ar fi TVA SPLIT și altele care nu au adus deloc un plus la buget ci chiar dimpotrivă au speriat mai degrabă investitorii, au speriat oamenii, au forțat pe alții să meargă la negru. Așadar acolo ar trebui o debirocratizare și o simplificare fiscală, iar în paralel cu toate acestea atragerea de fonduri europene. Asta ar trebui să fie baza noastră și nu să facem acum în cadrul parteneriatului public-privat când pe acesta îl vot plăti tot noi. Noi avem bani de la UE pentru chestia asta, deci bani gratuiți, banii germanilor de fapt dacă este să ne uităm la cine contribuie. Acestea sunt cele trei aspecte pe care ar trebui să se concentreze ei și într-adevăr dacă ei ar face asta eu nu i-aș critica, dar ei în schimb vor să ia bani din pilonul II să regleze deficitul, vor să facă impozitare progesivă, a conchis Claudiu Năsui pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *