Skip to content
Politică

Claudiu Năsui, sub influența lobby-ului chinez? Cum se explică ambivalența ministrului în cazul legii privind securitatea rețelelor 5G

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Un nou scandal în coaliția de guvernare îi are ca protagoniști pe cei de la USRPLUS. De data aceasta este vorba despre ministrul Economiei, Claudiu Năsui care a cerut inițial Parlamentului amânarea dezbaterilor asupra Legii privind securitatea rețelelor 5G. Ulterior, Năsui a revenit asupra deciziei, spunând că a discutat cu premierul Florin Cîțu, asta în ciuda faptului că Florin Cîțu s-a declarat surprins de gestul ministrului.

Lobby-ul chinez și capcana în care a căzut Năsui

Explicația ambivalenței ministrului cu privire la proiectul 5G ar putea avea legătură cu puternicul lobby chinez din România pe marginea acestui proiect. Pe  20 august 2019, România și Statele Unite au semnat un Memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G. Documentul urmărește o serie criterii de evaluare a furnizorilor de tehnologie 5G, tocmai pentru a proteja rețelele în fața accesului neautorizat sau a posibilelor interferențe. Trei criterii sunt esențiale în acest sens: 1. Furnizorul nu ar trebui să fie sub controlul unui guvern al altui stat, fără un control juridic independent, de vreme ce acest lucru ar însemna în practică faptul că furnizorul ar fi susceptibil de a lucra de fapt în favoarea guvernului care îl controlează de facto, 2. furnizorul are o structură transparentă a acționariatului și 3. furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui.

Huawei, compania de telecomunicații chineză cu sediul la Shenzhen, controlată de facto de guvernul comunist de la Beijing, vrea să participe la licitația pentru licențele 5G din România, deși potrivi memorandumului româno-american nu îndeplinește nici un criteriu și deci ar reprezenta un risc la adresa securității naționale a României. După ce Guvernul României a lansat spre dezbatere publică proiectului de lege privind rețelele 5G, lobby-ul chinez și-a intensificat atacul, miza fiind blocarea legislației care îi exclude pe cei de la Huawei de la masa negocierilor privind licența 5G.

Ofensiva mediatică a celor de la Huawei include spoturi publicitare care promovează tehnologia 5G pe care a dezvoltat-o, scoțând în evidență atuurile tehnologice, campanii online de promovare a produselor, a serviciilor de cloud și a propriului magazin de aplicații și articole plătite în presa românească prin care este criticat proiectul de lege.

Nu știm dacă Năsui a fost influențat de lobby-ul chinez care încearcă din răsputeri amânarea proiectului de lege privind rețele 5G, dar acționând în acest mod, ministrul a făcut indirect jocurile Chinei. Întreaga ofensivă mediatică a celor de la Huawei are ca scop amânarea acestui proiect legislativ și includerea companiei în negocierile privind licențele 5G.

Năsui, omul problemă din Guvern?

Claudiu Năsui nu se află însă la primul scandal. În decursul ultimelor 4 luni de zile, Năsui a fost implicat în numeroase scandaluri legate de numiri controversate în ministerul Economiei, ca de pildă cazul numirii unei foste colaboratoare a Securității într-o funcție de director general adjunct în ministerul pe care îl conduce. Totodată, Năsui a fost implicat și într-o ceartă cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, iar la un moment dat, premierul Cîțu a decis să trimită corpul de control la ministerul condus de Năsui pentru a verifica listele preliminare cu aplicații la granturile de investiții din cadrul Măsurii 3 destinat IMM-urilor.

Dacă Claudiu Năsui a blocat într-adevăr fără știrea premierului dezbaterea asupra legii privind securitatea rețelelor 5G, acesta ar trebui cel puțin mustrat în coaliție, dacă nu chiar remaniat. Proiectul reprezintă, așa cum am arătat o prioritate pentru România și pentru securitatea națională, iar blocarea lui este exact ceea ce își dorește Beijingul care caută un cap de pod în Europa de Est.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *