Skip to content
București

Clientul nașei, mai tare decât legea! Gabriela Firea, joc duplicitar pe Cathedral Plaza EXCLUSIV

aktual24.ro

După 5 ani în care Primăria București a ignorat o hotărâre judecătoarească definitivă și irevocabilă, prin care se stabilește demolarea imobilului Cathedral Plaza, Gabriela Firea pare decisă să tragă cortina peste acest scandal prin îngroparea lui în hățișul birocratic al șirurilor de avize și al comisiilor nenumărate pe circuitul Primărie-Ministerul Culturii- proprietar clădire.

Mă voi consulta și cu avocații, să vedem ce spun și ei. Nu mă miră însă, e tipică această încălcare a legii cu proceduri care vin tot din lege. Eu cred că doamna primar nu vrea să demoleze această clădire, după cum nici domnul Oprescu nu a vrut să o demoleze.

Trebuie întrebată Gabriela Firea de ce acești investitori sunt mai presus decât statul de drept. În ceea ce ne privește, Cathedral Plaza este ilegală și trebuie demolată. Legea trebuie interpretată în spiritul ei, deci o clădire construită ilegal trebuie demolată. Așa funcționează statul de drept, așa se aplică legea”, comentează consilierul general Roxana Wring (USB) gestul primarului Firea de a amâna punerea în aplicare a legii, într-o declarație exclusivă pentru PSNews.ro.

Obstrucție fățișă

Pusă în fața pericolului de a fi acuzată de obstrucționarea justiției, după ce venise inclusiv cu o variantă tembelă de a face un referendum local prin care să se decidă dacă o hotărâre judecătorească învestită cu titlu de lege să fie sau nu pusă în aplicare, Gabriela Firea a ales calea mai lejeră a ascunderii întregului scandal sub aparenta lipsă a unor avize care ar trebui emise de o multitudine de comisii din Ministerul Culturii și a … lipsei acordului pentru demolare dat de proprietarul care a ridicat în mod ilegal o clădire în buricul Bucureștiului.

Pe rolul instanțelor de judecată mai există și alte litigii cu privire la acest imobil, iar cercetarea judecătorească în aceste cazuri nu este finalizată. Majoritatea dosarelor privind aceasta speță sunt suspendate până la soluționarea dosarului nr. 8563/3/2013, aflat aflat pe rolul Tribunalului București, ce are ca obiect cererea de chemare în judecată formulată de proprietarul constructiei – S.C. MILLENIUM BUILDING DEVELOPMENT S.R.L. – prin care acesta a solicitat obligarea Primarului Municipiului București să emită actul administrativ de intrare în legalitate”, o scaldă în stil dâmbovițean primarul general al Capitalei, ignorând exact elementul principal: există o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă care impune Primărărie București să demoleze clădirea de birouri construită ilegal.

Secretul încăpățânării lui Firea în a apăra o clădire construită în deplină ilegalitate într-un alt mandat decât al ei nu mai este chiar un mister și a fost dat la iveală chiar de reprezentanții Arhidiocezei Romano-Catolice a Bucureștiului cei care au vociferat din prima la ideea construirii unui imobil supradimensionat peste mult mai smerita catedrală romano-catolică Sf. Iosif, un monument istoric al Capitalei.

Din odiseea Cathedral Plaza. Nu pot să nu remarc că nașa de nuntă a primarului general este nimeni alta decât Daiana Voicu, cea care a construit ‘turnul corupției’, Cathedral Plaza”, a dezvăluit purtătorul de cuvânt al Arhidiocezei, preotul Francisc Doboș în urmă cu două luni.

Intră în scenă demolatorul-Negoiță

Sigur, chestiunea demolării unui mamut de fier beton si sticlă ridicat chiar deasupra unui monument istoric implică anumite riscuri, dar acest lucru nu pare un inconvenient pentru un „locotenent” al lui Firea, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, care e decis să radă tot ce-i stă în calea intereselor, indiferent de faptul că respectivele construcții ilegale sunt sau nu în zona de protecție a unor monumente istorice.

Demolatorul-Negoiță a lansat chiar un anunț de licitație pe SEAP pentru încheierea unui acord cadrul pe 4 ani pentru demolarea/desființarea construcțiilor ridicate ilegal pe domeniul public sau privat, inclusiv punerea în practică a hotărârilor judecătorești de demolare. Valoarea maxim estimată a contractului este de circa 37 milioane lei , urmând sa se încheie contracte subsecvente, în funcție de valoarea lucrărilor, așa cum informează hotnews.ro.

Numărul maxim de contracte de demolare pe care Negoiță vrea să le pună în practică anual este de 120, dar viteza cu care edilul intenționează să bage lama buldozerului la temelia unor clădiri o face pe Roxana Wring să se întrebe dacă Negoiță nu va ajunge cumva să își demoleze și căteva clădiri pe care le ridică ilegal chiar în acest moment.

Incredibil! Dacă e așa, domnul Negoiță poate că are ceva precis în vedere, poate chiar demolarea restaurantelor de pe Bulevardul Unirii pe care le construiește de zor.

Probabil că domnul Negoiță are în vedere niște obiective concrete pe care să le înlăture pentru a face loc altor grupuri de interese. Legea lui Firea se aprică discreționar în funcție de cine este beneficiarul unei ilegalități. Nu pot decât să trag concluzia că beneficiarul Cathedral Plaza este deasupra legii. Asta este interpretarea, cred, a oricărui om de bună credință”, susține consilierul general, pusă în fața surprizei de a afla că, indiferent de motive, un primar de sector poate să își facă un plan de demolare a unor construcții ilegale, în vreme ce la Primăria București, cea mai spinoasă problemă trenează de 5 ani.

Reprezentanții Arhidiocezei Romano-Catolice de București nu au putut fi contactați pentru a-și exprima punctul de vedere față de noua eschivă pusă în scenă de Gabriela Firea, dar poziția instituției de cult nu s-a schimbat în ultimii ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *