Climă/ Europa trebuie să facă mai mult pentru a evita consecinţele ”catastrofale” (AEM)

Sursa photo: Creator: shannonstent Copyright: Shannon Stent

Europa s-ar putea confrunta cu situaţii ”catastrofale” în cazul în care nu evaluează riscurile climatice cu care se confruntă, multe dintre acestea aflându-se deja la un nivel critic, a avertizat luni Agenţia Europeană de Mediu (AEM).

„Căldura extremă, seceta, incendiile de pădure şi inundaţiile cu care ne-am confruntat în ultimii ani în Europa se vor agrava, chiar şi în scenariile optimiste privind încălzirea globală, şi vor afecta condiţiile de viaţă pe întreg continentul”, a scris agenţia într-un comunicat de prezentare a primului său raport privind evaluarea riscurilor climatice în Europa.

„Aceste evenimente reprezintă noua normalitate”, a insistat directoarea AEM, Leena Ylä-Mononen, în cadrul unei conferinţe de presă. „Ele trebuie să reprezinte, de asemenea, un semnal de alarmă”, a precizat ea.

Studiul enumeră 36 de riscuri climatice majore pentru Europa, dintre care 21 necesită o acţiune imediată şi opt un răspuns de urgenţă.

Printre acestea se numără, în primul rând, riscurile asociate ecosistemelor, în special celor marine şi costiere.

Spre exemplu, efectele combinate ale valurilor de căldură marină, ale acidificării oceanelor şi ale epuizării oxigenului din mări şi ale altor factori antropogeni (poluare, pescuit şi altele) ameninţă funcţionarea ecosistemelor marine, se arată în raport.

„Rezultatul poate fi o pierdere substanţială a biodiversităţii, inclusiv evenimente de mortalitate în masă”, potrivit raportului.

Pentru AEM, prioritatea este ca guvernele şi populaţiile europene să recunoască în unanimitate riscurile şi să accepte să facă mai mult, mai repede.

„Trebuie să facem mai mult şi să avem politici mai puternice”, a insistat Ylä-Mononen.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL