Skip to content
Puterea Știrilor Video

”Clotilde Armand are niște deficiențe în a înțelege cum funcționează politica din România”. Relația dintre primar și PNL Sector 1 rămâne tensionată

Inquam Photos / Virgil Simonescu

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Tănase Stamule, prim-vicepreședinte PNL Sector 1, a vorbit despre motivul pentru care Sectorul 1 este plin de gunoaie, susținând că principalii responsabili sunt operatorii economici care nu au contract cu firmele de salubritate și își lasă gunoiul la „colț de stradă”. În ceea ce privește relația dintre filialele PNL și USRPLUS ale Sectorului 1, liberalul afirmă că „este o relație complexă”.

„Doamna Clotilde Armand are niște deficiențe în a înțelege cum funcționează situația politică din România și asta duce la niște blocaje, dar să sperăm că vor fi depășite și să începem să livrăm conform așteptărilor cetățenilor.

Au fost mai multe discuții în urma ședinței de miercuri organizată la Primăria Sectorul 1. Există o așteptare ca doamna Armand să înțeleagă că nu poate face revoluție deodată și că lucrurile se schimbă pas cu pas. Există o tensiune mare în rândul cetățenilor Sectorului 1 din cauza acestor gunoaie, dar ea este primar și își asumă acest lucru și cu bune și cu rele.

Suntem într-o alianță la nivel național, însă dacă vă uitați la structura votului o să vedeți că noi am susținut doar acolo unde au fost incluse și părerile noastre în tot ce înseamnă votul din Consiliu. În regulamentul de ridicare a mașinilor am avut niște amendamente pentru a păstra legalitatea, am susținut centrul pentru copii cu sindromul Down. Nu este un vot necondiționat. Spre exemplu, în relația cu firma de salubritate, noi ne-am și opus de multe ori atunci când am considerat că măsurile pe care le lua doamna Armand erau exagerate. Nu este o susținere total necondiționată. Discutăm, negociem și când avem puncte convergente de vedere, susținerea PNL se oferă fără nicio problemă”,  spune Tănase Stamule.

În ceea ce privește scandalul gunoaielor din Sectorul 1, liberalul susține că adevărații responsabili sunt operatorii economici fără contract cu o firmă de salubritate.

„Relația cu firma de salubritate a fost una complexă în trecut. Primăria a avut deficiențele ei, 15% dintre operatorii din Sectorul 1 care au contract în salubritate. Ceea ce vedem noi acum la colțurile străzii nu sunt gunoaiele menajere ale cetățenilor, ci sunt gunoaiele firmelor care nu au contract de salubritate și pur și simplu aruncă aer gratis. Aici trebuie să intervină poliția locală și să reglementeze astfel încât firmele să nu poată funcționa în Sectorul 1 fără un contract de salubritate. 

Dacă vă uitați, astăzi, compania ia gunoiul de la casele oamenilor, însă nu îl mai ia pe acesta de la colț de stradă care nu este sub nicio formă reglementat contractual și aici este rolul primăriei, prin Poliția Locală și prin Serviciul de Autorizări Firme, să regleze această situație. Nu se poate să ai un magazin, un coafor, un restaurant și tu să arunci toate gunoaiele la colț de stradă fără să nu plătești nimic. Asta este un deficit istoric în Sectorul 1 care poate fi reglat doar de primărie. În momentul în care, prin contractele cu mediul de afaceri, se echilibrează și veniturile operatorilor de salubritate se poate discuta o scădere.

Ei acum iau gunoiul de la colț de stradă, îl cântăresc și plata trebuie să vină de la primărie ca și cum ar fi gunoiul trecătorilor, dar cetățenii nu aruncă 300 de kg de gunoi pe care le vedem acum și în această situație, primăria plătește de la bugetul local tot gunoiul pe care îl aruncă operatorii economici și care ar trebui plătit de operatorii economici și atunci factura este extrem de ridicată pentru că se plătește un deficit care nu ar trebui plătit de primărie. Aceasta a fost o înțelegere din mandatul fostului primar care astăzi nu ar trebui să mai existe.

Doamna primar spune acest lucru, însă nu trimite Poliția Locală în control, poliție care este plătită tot din bugetul primăriei. Aici este o divergență de opinii. Noi considerăm că toată lumea care desfășoară activitate economică în Sectorul 1 trebuie să plătească gunoi, altfel, ne trezim că o parte foarte mare din bugetul Sectorului 1 se va duce pentru plata gunoiului care nu este produs de persoanele fizice”, spune Tănase Stamule.

În încheiere, prim-vicepreședinte PNL Sector 1 a a vorbit despre motivele care i-au determinat pe liberali să formeze alianța cu USRPLUS.

„Miza noastră a fost ca domnul Nicușor Dan să o înfrângă pe doamna Firea. În viziunea PNL, doamna Firea era un rău foarte mare pentru acest oraș și pentru asta am acceptat să facem alianța cu USR și să cedăm Sectoarele 1 și 2, astfel încât ei să îl susțină pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei. Gândiți-vă că dacă doamna Firea ar fi câștigat alegerile la Primăria Capitalei, probabil că ar fi devenit și președinta PSD și s-ar fi transformat în locomotiva partidului și astăzi poate că nu am mai fi avut această coaliție de guvernare și ar fi fost un alt Guvern.

Pentru a reuși să o dăm jos pe doamna Firea a fost nevoie să renunțăm al Sectoarele 1 și 2. Ăsta a fost prețul. Am acceptat, a fost și cauzat de pandemie.

În februarie, sondajele arătau într-un fel, în sensul că PNL și Nicușor Dan puteau câștiga singuri alegerile în București, dar în mai sondajele arătau complet diferit. Fără susținerea USRPLUS era imposibil să o înfrângem pe doamna Firea. Ei știau asta, au negociat puternic și au primit ceea ce au cerut pentru a ne asigura că la București nu mai este doamna Firea”, conchide Tănase Stamule.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *