Clotilde Armand, cadou pentru dezvoltatorii imobiliari Greenfield: școli și grădinițe cu banii primăriei

Sursă foto: Facebook / Clotilde Armand

Clotilde Armand face un cadou de milioane de euro pentru dezvoltatorii imobiliari din Greenfield. Primarul Sectorului 1 construiește o grădiniță, o școală și o sală de sport într-un cartier privat, care nu are nici măcar drum de acces.

Impact, dezvoltatorul imobiliar care a făcut cartierul Greenfield în mijlocul pădurii Băneasa, voia să aibă grădiniță și școală de stat încă din 2020. Dar cum aceștia nu au depus efort nici măcar pentru a construi drumuri de acces, s-au gândit să ceară Primăriei Sector 1 să construiască grădiniță, școală și sală de sport.

Peste 10 milioane de euro pentru Greenfield

Clotilde Armand, în 2021, a acceptat solicitările dezvoltatorilor imobiliari și a aprobat indicatorii tehnici și economici. În 2022, Primăria condusă de Armand a organizat prima licitație, însă nu s-a înscris nimeni, după cum arată chiar cetățenii din Greendfield. Oferta a fost refăcută și în 2023 a avut loc a doua licitație.

Abia pe 12 februarie 2024 a fost inclus în bugetul Primăriei Sector 1 proiectul privind grădinița, școala și sala de sport de stat din cartierul privat. Pentru a putea face acest proiect, Impact a cedat o parte din teren către Primăria Sector 1. Grădinița, școlile și sala de sport vor fi construite pe terenul Primăriei, dar înconjurate de un cartier privat unde au acces doar persoanele care locuiesc acolo. Valoarea totală a proiectului este de 53,5 de milioane de lei, adică peste 10 milioane de euro fără TVA. În acești bani, sunt incluse și locurile de parcare pe care Primăria Sector 1 le face pentru cartierul rezidențial.

„Construim o școală, o grădiniță, o sală de sport, o bibliotecă, ateliere de arte/muzică, alei pietonale, spații verzi, spații de joacă, locuri de parcare și tot ce este necesar pentru un centru educațional”, declara Armand.

Astfel, toate aceste lucruri pe care Primăria Sector 1 le construiește cu banii statului vor fi exclusiv pentru cetățenii din cartierul Greenfield. Fiind vorba de unități de învățământ de stat ar trebui să fie accesibile tuturor copiilor din Sectorul 1. Dacă acestea se află într-un cartier privat, la marginea orașului, nu vor fi accesibile copiilor din alte zone. Cu banii statului, Clotilde Armand face un cadou de milioane de euro dezvoltatorilor imobiliari din Greenfield. Aceste noi unități de învățământ vor influența și prețurile locuințelor, iar dezvoltatorul va cere mai mulți bani pentru apartamente.

În cartierul Greenfield, unul cu prețuri foarte mari, există deja școli private. Avenor College este un colegiu român-britanic ridicat chiar în cartier. Doar că taxele pentru  grădiniță încep de la 5.700 de euro pe an, în timp ce pentru liceu ajung la aproape 12.000 de euro.

În același timp, în Școala Gimnazială 179, din Sectorul 1, copiii învață în 3 schimburi. Clotilde Armand nu s-a gândit la acești copii care se chinuie zi de zi în 3 schimburi, dar s-a grăbit să facă școli pentru privilegiații din cartierul privat. Alte zone din Sectorul 1 nu beneficiază de astfel de investiții, însă primarul USR face chiar și locuri de parcare în cartierul privat Greenfield.

Cetățenii o critică pe Clotilde Armand

Cetățenii din Sectorul 1 nu sunt de acord ca banii primăriei să fie investiți într-un cartier rezidențial, când sectorul are încă numeroase probleme. Primarul USR a anunțat începerea lucrărilor abia în campania electorală din 2024, pentru că în ultimii 4 ani nu a făcut decât să plimbe hârtii.

„De ce s-au alocat bani pentru Greenfield, având în vedere că dezvoltatorul, Impact, a promis la vânzarea apartamentelor, școală și grădiniță pe banii lui. 12 milioane de euro, investiți din bugetul local, pentru voturi”, spune un cetățean pe pagina lui Clotilde Armand.

Clotilde Armand încearcă să-i convingă pe locuitorii din Greenfield să o susțină, după ce în ultimii ani a avut mai multe probleme cu aceștia din cauza lipsei drumului de acces. Cetățenii din Greenfield sunt încă supărați că primăria nu le-a construit drumul și nu le oferă servicii de transport local. Clotilde Armand nu a făcut nimic pentru a rezolva această problemă din Greenfield și a lăsat toată responsabilitatea pe umerii lui Nicușor Dan, primarul capitalei.

Drumul de acces, departe de finalizare

Primăria Sector 1 construiește grădiniță, școală și sală de sport într-un cartier care nu are nici măcar drum de acces. Greenfield a fost construit în mijlocul pădurii, înainte ca dezvoltatorul să aibă acces la drumurile publice.

În 2024, s-a luat decizia de a renunța la 3.000 de metri pătrați din fondul forestier pentru a construi un drum special pentru Greenfield. Dar decizia finală a aparținut Primăriei București și Nicușor Dan trebuie să finalizeze acest proiect.

În perioada campaniei electorale, primarii USR vor să rezolve ceea ce nu au rezolvat în 4 ani. Aceștia încep proiectele pentru a încerca să-i convingă pe cetățenii din Greenfield să-i voteze la alegerile de pe 9 iunie. Atât unitățile de învățământ, cât și drumul de acces din Greenfield sunt cadouri electorale pe care primarii USR le fac cu câteva săptămâni înainte de vot.

Primarul USR nu scapă de probleme

Clotilde Armand nu scapă de probleme și va trebui să dea explicații și în fața justiției. Primarul USR din Sectorul 1 a fost trimisă în judecată în dosarul în care s-a numit pe sine manager într-un proiect cu fonduri europene. În urma acestei decizii, Armand ar fi băgat în buzunare aproape 5.000 de euro, fără să aibă dreptul să primească acești bani.

Clotilde Armand a avut un mandat fără realizări importante. Dana Popa, consilier local în Sectorul 1, a arătat că primarul USR a lipsit la 90% din ședințele Consiliului Local. Dezinteresul primarului pentru problemele din Sectorul 1 a dus la blocarea multor proiecte importante.

În ultimii 4 ani, Sectorul 1 din București a fost cel mai murdar sector. Clotilde Armand a avut un întreg război cu firma de salubrizare și a preferat să lase străzile acoperite de gunoaie decât să plătească facturile. În tot acest timp, costurile pentru salubrizare au crescut, iar Primăria continuă cu aceeași firmă.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: