Skip to content
Politică

Clotilde Armand, detalii despre lupta pentru șefia USR. Va candida Cioloș?

turnulsfatului.ro

Clotilde Armand, un important vector de imagine al USR în campania electorală, pare că a dispărut pentru un timp de pe scena politică, tocmai când discuțiile privind conducerea partidului sunt din ce în ce mai aprinse.

Consiliera locală de la Sectorul 1 a declarat că susține competiția în preluarea conducerii USR și că ar dori mai mulți candidați, astfel încât să nu existe situția unui vot formal.

„Aici nu sunt hotărâtă. Eu aş dori un partid unde sunt mai mulţi candidaţi. Eu nu aş dori un partid unde este un singur candidat care este votat de toată lumea şi atunci ar fi un vot mai mult formal. Eu aş vrea un partid deschis, cum am mai spus, un partid care creşte oamenii, un partid unde sunt mai mulţi lideri şi asta mi-aş dori: un partid cu mai mulţi candidaţi pentru rolul de preşedinte”, a susținut Armand pentru gandul.info

Clotilde Armand a mai explicat că nu crede că va exista o candidatură a lui Dacian Cioloș, deoarece fostul premier „nu dorește a fi intrumentalizat”, dar în același timp va fi susținută o relație cât mai strânsă cu acesta. Armand a declarat că ia în calcul și depunerea propriei candidaturi la șefia USR, adăugând că problema cea mai actuală a partidului este clarificarea doctrinei, și nu identitatea președintelui.

„Sigur că m-am gândit. Nu m-am hotărât. (…) Nu am comunicat încă nicio decizie, pentru că nici n-am luat o decizie şi atunci nu ar avea sens acum să facem speculaţii. Problema noastră la ora actuală nu se pune cine ar fi liderul nostru. Problema se pune despre cum vedem viitorul partidului, cum ne vom clarifica doctrina şi de care personalităţi avem nevoie alături de noi. Preşedintele va fi o rezultantă al acestor discuţii”, a susținut Armand.

O altă variantă pentru preluarea partidului este şi Cristian Ghinea, crede Armand, iar asta şi datorită faptului că poziţionarea pro-Cioloş a fostului ministru tehnocrat al Fondurilor Europene i-a adus mulţi simpatizanţi în rândurile USR-iştilor, explică vicepreședintele formațiunii politice.

Armand a mai susținut că, deși gândirea lui Nicușor Dan nu se aliniază cu celelalte din interiorul partidului, actualul lider USR are ca avantaj trecutul său în partid.

„Nicuşor Dan e clar că el a păstrat din tot ce a construit o legitimitate care poate să depăşească dezbaterile care vor avea loc, este singurul lider pentru care, într-adevăr s-ar putea face o excepţie. Adică chiar dacă el nu gândeşte cum gândesc majoritatea oamenilor, s-ar putea ca din cauza trecutului să fie menţinut. Dar în acelaşi timp este important ca partidul să fie aliniat cu şeful partidului”. Acest lucru nu înseamnă neapărat că USR-istul ar putea să-şi impună opinia asupra majorităţii, „dar propria persoană da”, a adăugat Armand.

Clotilde Armand şi Nicuşor Dan sunt, în acest moment, exponenţii a două „curente de gândire” diferite din USR, separate de figura lui Dacian Cioloş care, în ultima vreme, a stârnit discuţii aprinse. Cum s-a ajuns la formarea acestor după tabere, după ce în campania electorală USR-iştii se declarau încrezători în profilul fostului premier şi îl susţineau necondiţionat pentru un nou mandat?

„Au fost păreri diferite în cadrul partidului, părerea mea este că în continuare trebuie să fim un partid deschis, eu am adus, personal, foarte ulţi oameni în USR independent de doctrina lor şi m-am concentrat mult mai mult pe profilul lor ca profesionişti şi pe valoarea persoanelor respective. Şi pentru mine faptul că această persoană era deja cunoscută sau avea deja un rol era un lucru mai mult pozitiv. Eu am avut un rol foarte mare când i-am adus pe tehnocraţi în USR şi evident că eu, personal, susţin foarte mult venirea domnului Cioloş în USR. (…) Înţeleg că nu mai este de actualitate pe termen scurt, dar pe termen mediu bineînţeles că eu voi face tot posibilul ca persoane şi personalităţi care au aceleaşi valori ca şi noi să vină în USR, să lupte alături de noi”, precizează Armand.

Despre explicaţiile celor care nu sunt de aceeaşi părere cu ea, Armand vrea „să creadă că sunt sincere”, dar se consideră o persoană mai pragmatică. În vreme ce Nicuşor Dan a invocat atât în intervenţii televizate, cât şi în postările sale de pe Facebook, motive pentru care nu consideră oportună o apropiere de fostul premier, Clotilde Armand este de părere că, „dacă o personalitate are profilul care trebuie şi are valorile care trebuie, trebuie negociată intrarea lui la un nivel care corespunde cu competenţele lui până la urmă”.

Întrebată dacă este o luptă a orgoliilor, între Nicușor Dan și Dacian Cioloș, Clotilde Armand a răspuns că este vorba doar despre viziuni diferite și despre o luptă pentru putere.

„Nu aş spune că vorba de orgolii. Pentru putere, se poate, dar orgolii nu. Domnul Cioloş, ca orice personalitate, ar veni cu o echipă. Echipa aceasta evident că dacă este competentă foarte repede s-ar urca în partid şi ar avea nişte responsabilităţi, pentru că noi credem în meritocraţie, credem că oamenii cu competenţele cele mai mari trebuie să aibă responsabilităţile cele mai mari. Eu cred că, cu cât partidul este mai mare, cu atât mai mult loc este pentru toată lumea. (…)  Pentru mine strategia colectivă e mult mai importantă decât strategia individuală. Dar fiecare vede lucrurile într-o perspectivă diferită. Sunt unii care se gândesc că e mai bine să ne păstrăm o anumită identitate şi această identitate este mai importantă decât obiectivul pe care ni-l fixăm, pentru alţii, cum sunt eu, e mult mai important obiectivul acesta pe care vi l-am spus decât această identitate de formare a partidului de jos în sus”, a detaliat Armand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *