Clotilde Armand, joc dublu în cazul Romprest. Cum s-a dat edilul cu „mafia gunoaielor”

Clotilde Armand
Sursa foto: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

După ce s-a luptat aproape 3 ani de zile cu „mafia gunoaielor”, edilul de la Sectorul 1, Clotilde Armand a ajuns să dea lucrurile la întors. La începutul lunii Consiliul Local al Sectorului 1 a respins un proiect care prevede indexarea tarifelor Romprest cu 31%. Proiectul a întrunit doar 7 voturi „pentru”, 2 abţineri şi 14 opţiuni împotrivă, fiind susţinut de către consilierii USR şi criticat de către reprezentanţii PSD şi PNL.

Intersant este că Armand pare că și-a schimbat optica la 180 de grade cu privire la războiul declanșat dea aceasta cu Romprest – care a dus inclusiv la pierderea unor procese – așa cum notează și Dinu Gheorghe, consilier local PNL la Primăria Sectorului 1 din București. Totul ar putea fi un joc electoral – Armand vrea să aibă sectorul curat în 2024, atunci când sunt alegeri și face un pact cu Romprest, punând presiunea pe proprii consilieri și pe Consiliul Local să dea bani „mafiei”.

„Doamna Armand, după ce s-a bătut cu pumnul în piept că se va lupta cu mafia gunoaielor, s-a desumflat se pare. Conform legii unui contract, la trei luni se poate cere indexarea conform indicelui prețurilor de consum.

Din doumentele care au ajuns la noi, din decembrie compania Romprest a cerut această indexare a tarifelor. Primăria era obligată ca în decurs de 30 de zile să informeze Consiliul Local și ulterior noi să luăm o decizie în 30 de zile după ce a fost informat. Operatorul are dreptul să meargă la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) și să ceară indexarea automată. Prin aprobarea ANRSC această indexare are loc a doua zi.

Ce e grav că mizerie există în continuare pe stradă și Primăria probabil că va plăti penalități de 60 de milioane de lei pentru că doamna Armand a refuzat să plătească aceste facturi. În loc să plătim 60 de milioane în plus pentru o curățenie exemplară a sectorului, noi plătim pentru o ambiție a acestui primar”, a spus Dinu Gheorghe.

Un joc dublu

Există suspiciunea unui joc dublu din partea primarului Armand. Prețul plătit companiei Romprest a rămas neschimbat, însă a scăzut frecvența curățeniei în sector, așa cum notează Dinu Gheorghe.

„În primul an, doamna Armand a venit și a spus că nu mai dă nici un ban. În loc ca operatorul să primească 180 sau 190 de milioane a primit doar 120 de milioane. Apoi anul trecut primăria a plătit 190 de milioane de lei. Este a doua sau a treia cea mai mare sumă plătită din istoria Sectorului 1. Ce a făcut mai grav decât atât, cred că tot în 2021, a venit cu un acord între primărie și operatorul de salubritate ca să scadă frecvențele. Deci cu alte cuvinte, venea și le spunea, voi pe aceiași bani munciți mai puțin, ca să o dăm la pace.

În primul an de mandat, doamna Armand a venit cu un proiect de Hotărâre de Consiliu prin care să-i dăm acordul să acționeze în instanță operatorul de salubritate în încercarea de a amâna contractul. Noi am dat un mandat limitat. Acum ea se folosește de acest mandat limitat pentru a semna acte adiționale cu operatorul de salubritate, pentru a semna contracte, pentru a face tot felul de documentații”, a spus Dinu Gheorghe.

Dacă Armand face într-adevăr un joc de imagine, atunci marii pierzători ai acestui conflict inventat de primarul Sectorului 1 sunt chiar locuitorii din respectivul sector care decontează mizeria din zonă.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL