Invitat la Puterea Știrilor, consilierul general PSD Adrian Vigheciu a abordat problema consumului de droguri în școlile din Bucureșteni, fiind de acord că întărirea pazei și testele anti-drog în unitățile școlare ar fi utile. El a amintit și faptul că primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a redus drastic sumele acordate serviciilor de pază în școli și a criticat „primarii noi” de la USR care au venit și „au aruncat cu lozinci”.
„Categoric, autoritățile publice locale ar trebui să vină spre licee. Împreună cu inspectoratul școlar. Sectoarele pot face lucruri cu privire la consiliere, cu privire la monitorizare video, cu privire la paza în școli, cu privire la o relație foarte bună dintre paza asigurată în școală și poliția locală de la nivelul sectorului sau al municipiului București. Dar toate lucrurile astea, repet, reclamă o minimă expertiză în zona administrației publice locale, pe care, dacă nu ai, e lesne de înțeles că nici nu o poți folosi”, a declarat consilierul general PSD Adrian Vigheciu la „Puterea Știrilor”.
El a criticat-o pe Clotilde Armand, primarul USR de la Sectorul 1, care a redus suma alocată pazei școlilor.
„Primarii nou veniți au venit și au aruncat cu niște lozinci care prindeau foarte bine atunci când erau în opoziție sau când făceau parte din societatea civilă. Au venit să ne spună că vor scădea prețul la salubrizare, vor scădea prețul la pază, vor scădea prețul alocat de sector cu polițiștii locali. De ce? Pentru că populația de multe ori nu îi percep atât de pozitiv pe aceștia și atunci au vrut să livreze electoratului lor ideea că, uitați, noi suntem niște cavaleri ai nopții care facem justiție.
Dar problema este că, în momentul în care tu scazi un contract de pază din, să spunem, 10 milioane de lei pe an, îl faci de 5 milioane, vei avea și servicii de 5 milioane de lei și nu de 10. Și atunci să nu ne mai întrebăm de ce copiii noștri nu beneficiază de servicii de pază în școală sau de ce nu se face monitorizare video la nivel de 2023.
În momentul de față există softuri video care îl alarmează pe cel care monitorizează camerele video dacă există comportamente de persoane care au consumat alcool, dacă există comportamente de persoane violente, dacă există comportament de persoane care au consumat substanțe psihotrope”, a mai spus social-democratul.
Consilierul general a precizat că, în opinia sa, testele anti-drog în școli ar fi benefice: „Orice mecanism de înfrânare a acestor obiceiuri proaste ale elevilor din școli și licee trebuie avut în vedere”. De asemenea, el a afirmat că părinții ar trebui să fie mai deschiși la această posibilitate de testare a copiilor.
„Din punctul meu de vedere, asta o problemă (n.r. – faptul că cei mai mulți dintre părinți se opun testării elevilor), pentru că părinții ar trebui să fie mult mai deschiși cu privire la aceste aspecte. Părinții ar trebui cumva să dea concursul școlilor ca ai lor copii să nu facă parte dintr-un astfel de mediu și să nu plece nimeni de la premisa că la el în familie sau copilul lui nu poate să fie la un moment dat tentat de consumul de droguri”, a mai declarat consilierul general PSD Adrian Vigheciu.
Directoarea Colegiului I. L. Caragiale din București, singura care a vorbit public despre drogurile din școli, face noi dezvăluiri
Situația este alarmantă din școli, unde mulți elevi par să nu mai poată ieși din caracatița drogurilor. Situația este cu atât mai greu de gestionat cu cât părinții nu acceptă realitatea. Mare parte nu sunt de acord nici cu testarea antidrog a copiilor pe motiv ca acest lucru i-ar marginaliza. În plus, școlile nu beneficiază de paza necesară. La Colegiul Național I. L. Caragiale din București, una dintre școlile de top în care procurorii aveau informații că se consumă substanțe interzise, sunt doar doi agenți de pază la 1.000 de elevi. „Agenții de pază sunt în colaps. Este o școală prost păzită”, a declarat la Digi24 Andreea Bodea, directorul Colegiului Național I. L. Caragiale, singura care a vorbit public despre această problemă, potrivit digi24.
„Părinții – cei care și-au exprimat o opinie, și sunt destul de mulți – au avut reacții pozitive la atitudinea pe care școala a avut-o referitor la această problemă. Înseamnă că efortul nu e van. Eu nu sper să se întâmple ceva peste noapte, dar sper ca părinții în general să conștientizeze că există această problemă și că, oricât de minunați sunt copiii lor, oricând pot cădea în această capcană. Tentațiile sunt la tot pasul. Nu le căutați, dragi părinți, doar între pereții școlilor, ci și pe la festivaluri, parcuri, unde se întâlnesc tinerii”, a declarat Andreea Bodea. Ea a spus că în școală sunt doar doi agenți care asigura protecția a peste 1000 de copii. „Ei stau de la 8 dimineață până la 3, la cele două căi de acces. Pe lângă un major mai ies 10 minori. Este o școală prost păzită. Punct.
În fiecare an cer suplimentarea numărului de agenți de pază în această școală. Acum 7 – 8 ani aveam 8 agenți de pază, pe etaje, în curte, la intrări, ieșiri, în spatele sălii de sport. Ni s-a explicat la o ședință în timpul pandemiei că acest sistem de pază e anacronic, că suntem în secolul XXI, că vom avea sistem de intrare cu cartelă. Nu îl avem. Cei doi agenți de pază sunt în pragul colapsului, nu pot face față fluxului de elevi.”, a mai spus directoarea colegiului din București. Bodea a precizat că „un profesor, diriginte, director nu poate decât să semnaleze o modificare a comportamentului elevilor în timp, fără să știe cauzele, situația pe care o aducem la cunoștința părinților, cu invitația de a lua în calcul că poate acest copil cuminte acasă sau nu a alunecat pe această pantă.
” Conform regulamentului din școlile de stat, „un profesor nu are dreptul să percheziționeze și nici măcar să roage un elev să își răstoarne ghiozdanul”, a amenționat Andreea Bodea. Nici agentul de pază nu poate cere asta. „Nu putem nici să ne apropiem de el (de elev – n.r.). Dacă el vrea să fugă, agentul de pază nici nu are voie să se apropie, cel mult să îi spună să nu plece, exclus să îl atingă. În Caragiale avem programe de prevenție. Cu prevenția trebuie să începi, dacă e o speranța e la prevenție și la părinți.”, a adăugat directoarea unității de învățământ.