Skip to content
Politică

Clotilde Armand refuză orice negociere pentru a rezolva problema gunoaielor: Mii de tone de deșeuri vor inunda străzile din Sectorul 1

Inquam Photos/Octav Ganea

Încăpățânarea cu care primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, refuză orice negociere cu reprezentanții Romprest ar putea inunda cel mai bogat sector al Capitalei cu munți de gunoaie și ar lăsa fără slujbe mii de oameni. Deși Romprest s-a pus la dispoziția comisiei de mediere cu toate documentele necesare pentru remedierea situației, edilul ignoră în continuare aceste demersuri. Ca dovadă, problema gunoaielor din Sectorul 1, o urgență maximă pentru bucureștenii care locuiesc aici, nu este o urgență și pentru Clotilde Armand: acest subiect nu este nici astăzi pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local.

Romprest are de încasat de la Primăria Sectorului 1 datorii neachitate în valoare de peste 100 de milioane de lei, bani pe care Clotilde Armand refuză să-i plătească, deși s-au adunat facturi restante de aproape jumătate de an.

" "
" "

Primarul refuză, deci, să respecte obligațiile contractuale din înțelegerea parafată cu Romprest, dar în același timp
semnează contracte ilegale cu alte firme private pentru a colecta gunoiul de pe străzi.

Primăria Sector 1, prin Administrația Domeniului Public (ADP) Sector 1, a semnat, pe 22 decembrie 2020, un contract cu firma SC Blue Planet Services SRL pentru colectarea gunoiului de pe străzi, potrivit documentului aflat în posesia PS News. O cantitate de 800 m.c. de gunoi a fost ridicată de firma mai sus menționată. În loc ca Primăria să-și achite datoriile către Romprest, a plătit o altă firmă. Blue Planet este administrată de Vasiliu Robert și își are sediul în Popești-Leordeni.

Contractul dintre Primăria Sector 1 și SC Blue Planet Services SRL este ilegal, pe atribuire directă, fără transparență. Cetățenii din Sectorul 1 plătesc de două ori pentru aceleași servicii, deoarece există deja un contract exclusiv cu Romprest pentru colectarea gunoiului de pe străzile din sector. Clotilde Armand nu vrea să plătească facturile către Romprest pentru că are alte firme la partid pe care trebuie să le ajute, pe atribuire directă și fără transparență.

Mii de angajați, în pericol de concediere

Conflictul artificial generat de edil a adus firma de salubritate în pragul falimentului. Totul a început în primele zile de mandat al noului primar: fără nicio avertizare prealabilă, fără să țină seama de poziția Consiliului Local, care este titularul de contract cu Romprest, edilul a tăiat plățile către companie. Toate încercările managementului Romprest de a ajunge la o înțelegere pentru deblocarea situației s-au lovit de refuzul doamnei Armand.

După mai mult de șase luni în care compania a făcut eforturi uriașe să-și finanțeze activitatea din resurse proprii și să plătească salariile celor 3000 de angajați, situația este disperată. Conducerea Romprest spune că nu mai poate asigura serviciile pentru care are contract cu Consiliul Local. O mare parte dintre salariați urmează să fie concediați în perioada următoare, dacă lucrurile nu se rezolvă în cel mai scurt timp.

În week-end, în Piața Victoriei a avut loc un protest al reprezentanților Romprest, aceștia cerând Primăriei Sectorului 1 să achite facturile restante pentru a mai putea oferi în continuare servicii de salubrizare a sectorului. Reacția lui Armand nu a întârziat să apară, edilul declarând că: „Nu voi mai tolera şantajul şi ameninţările Mafiei Gunoaielor. Sectorul 1 plăteşte servicii de salubrizare şi de 10 ori mai scumpe faţă de restul ţării” și a avertizat Romprest că dacă refuză să ridice gunoaiele de pe străzile Sectorului 1 atunci va intra în regim de urgenţă un alt operator.

Comisia de mediere, ignorată de primar

Decizia unilaterală a primarului Clotilde Armand de anu achita facturile restante a stârnit nedumerire chiar în rândul Consiliul Local, care este, de fapt, autoritatea contractantă a serviciului. Nicio încercare de aplanare a conflictului nu a dat rezultate până în clipa de față, iar acest război surd urmează să se mute în stradă, acolo unde gunoaiele vor rămâne neridicate.

De asemenea, comisia de mediere înființată special pentru a rezolva această neînțelegere a fost practic ignorată de edil. După trei întâlniri ale comisiei, din care fac parte consilieri locali, Romprest a trimis o propunere care include o reducere temporară a unor programe din cadrul activităţii serviciului delegat, precum şi soluţia de eşalonare a debitului restant. Propunerea include o diminuare a bugetului de 39,8 milioane de lei, iar măsurile agreate urmau să facă obiectul unei Hotărâri a Consiliului Local (HCL).

În schimb, Primăria Sectorului 1 propune o altă HCL ce nu ţine cont de oferta Romprest, ci include doar propriile condiţii şi termene, pe care operatorul de salubritate susține nu le va accepta.

În Sectorul 1 există peste 1100 de artere stradale, care măsoară nu mai puțin de 463 de kilometri. Într-o singură săptămână, pe străzile din sector se adună 900 tone de deșeuri, iar gunoiul colectat de la populație în aceeași perioadă depășește 1.300 tone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *