Cloud-ul guvernamental va simplifica interacţiunea românilor cu instituţiile statului

digitalizare
Sursa foto: ANPM

Digitalizarea României e la câţiva paşi distanţă şi va simplifica în curând interacţiunea cetăţenilor cu instituţiile statului. Cloud-ul guvernamental, o infrastructură care adună într-un singur loc toate serverele și bazele de date ale instituțiilor publice din România sau digitalizarea instituţiilor au fost câteva dintre subiectele discutate în conferinţa RO 3.0 – Viziunea Digitală pentru România 2030, organizată de Antena 3 CNN.

Cozile interminabile cu sute de oameni care aşteaptă să-şi poată plăti dările la stat sau să obţină un simplu act de la instituţiile statului ar putea lua sfârşit în curând. Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizarii, Bogdan Gruia Ivan, a vorbit despre cloud-ul guvernamental care este aproape operaţional şi este gata să intre în rutina zilnică a cetăţenilor, a firmelor şi a instituţiilor.

„Cu o muncă directă şi cu susţinerea directă a premierului României şi a colegului şi prietenului meu, Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, am reuşit să renegociem cu cei din Comisia Europeană condiţionalităţile României şi am adus din 2026, ca şi livrabile din cloud-ul guvernamental, în anul 2024. Atunci când vor să interacţioneze cu statul român, când vor să îşi schimbe permisul, buletinul sau paşaportul, să aibă oportunitea de a o face direct de pe telefon acea programare, de a fi notificat când urmează să expire sau şi mai nou, din acest an, din 2024, toate diplomele din România o să aibă un cod QR care va putea să fie citit de un dispozitiv oriunde în lume şi în acest format este evident că vorbim despre o administraţie simplă ca bună ziua, pentru că despre asta este vorba în definitiv şi, cel mai important, vorbim de acea aplicaţie unică a statului român care va aduna şi va aduce o singură interfaţă pentru oameni”, a declarat Bogdan Gruia Ivan, ministrul Digitalizării.

Companiile private fac paşi importanţi pentru a se dezvolta şi, în acelaşi timp, ajută şi partenerii să avanseze.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: