Skip to content
Cluj Știri locale

Cluj: Anchetă la Jandarmerie. Anchetatorul Doinei Cornea și fost colaborator al Securității a fost înmormântat cu onoruri militare

Facebook/Jandarmerie
" "

Este anchetă la Jandarmeria Cluj, după ce un fost colonel care lucrase la fosta Securitate a fost înmormântat cu onoruri militare.

Este vorba despre Ioan D. Gocan, cel care ar fi anchetat-o pe dizidenta anticomunistă Doina Cornea. De altfel, o decizie definitivă a Curții de Apel București arată că acesta a fost colaborator al Securității.

" "

O comisie de la Ministerul de Interne va verifica dacă fostul colonel a avut dreptul de a fi înmormântat cu onoruri militare.

Jandarmeria Cluj a explicat deja că Ioan D. Gocan nu a fost degradat din drepturile militare, iar în baza unui ordin emis pe vremea lui Gabriel Oprea inclusiv foștii lucrători ai Securității au dreptul la onoruri militare, dacă familia cere expres acest lucru: „În conformitate cu O.M.A.I nr.64 din 2014, cadrele militare ale M.A.I. au dreptul, la cererea familiei, la o ceremonie de înmormântare cu onoruri militare. În condițiile în care nu a existat o măsură complementară de degradare militară, persoana la care se face referire avea dreptul la onoruri militare. Facem totodată precizarea că la respectiva înmormântare nu a participat niciun reprezentant al conducerii instituției noastre”.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Sorin Despina, a confirmat pentru G4Media că onorurile militare se acordă tuturor angajaților MAI conform ordinului emis în 2014, iar colonelul Gocan nu se afla în niciuna dintre categoriile de militari fără drept la onoruri: cei care se sinucid, mor în timpul săvârșirii unei infracțiuni sau sunt degradați militar în urma unei decizii judecătorești definitive.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *