Skip to content
Cluj Știri locale

Cluj: Protest la Institutul de Urologie şi Transplant Renal. Mihăilă: Considerăm oportună reorganizarea institutului

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat luni, că este oportună reorganizarea Institului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj prin includerea în structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca sub forma unui centru de urologie şi transplant renal, menţionând că această includere va asigura pacienţilor accesul la serviciile de urologie şi de transplant renal şi nu va însemna discontinuităţi în tratament. Precizările ministrul ministrului vin în contextul în care angajaţii institutului au protestat luni acuzând totalul dezinteres al Ministrului Sănătăţii de a asigura continuitatea activităţii unităţii medicale, ei invocând riscul de desfiinţare a singurei instituţii medicale capabilă să asigure transplantul renal în Regiunea de Nord-Vest a României.

Ioana Mihăilă a declarat într-o conferinţă de presă, că săptămâna trecută a făcut o vizită la Institutul de Urologie şi Transplant Renal şi a primit de acolo mai multe solicitări. Acestea sunt: mărirea tarifului pe caz ponderat, solicitare trimisă CNAS, includerea în programul de acţiuni prioritare pentru anestezie şi terapie intensivă şi modificarea cadrului legislativ pentru acţiunile prioritare de transplant astfel încât din acţiunile prioritare de transplant să se poată deconta şi cheltuieli de personal.

Ea a precizat că unitatea sanitară se află în primele 10-15 spitale din ţară ca valoare a tarifului pe caz ponderat.

“Referitor la mărirea tarifului pe caz ponderat, menţionez că ne-am consultat cu colegii de la CNAS şi conform datelor pe care aceştia le au disponibile Institutul de Urologie şi Transplant Renal se află în primele 10-15 spitale din ţară din cele 400 de unităţi sanitare spitaliceşti din ţară ca valoare a tarifului pe caz ponderat, cu o valoare de 1.839, mai mult decât Spitalul Clinic Parhon din Iaşi, care desfăşoară o activitate similară sau ca Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, tarifele acestora fiind 1.726, respectiv 1800 de lei”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Mihăilă a menţionat că în iunie Institutul de Urologie şi Transplant Renal a primit o suplimentare de fonduri de 30.000 de lei.

“În plus, doar în luna iunie, ca urmare a discuţiilor de mediere dintre Casa Judeţeană de Asigurări Cluj, Prefectură şi reprezentanţii Institutul de Urologie şi Transplant Renal, Institutul de Urologie şi Transplant a primit o suplimentare de fonduri de 30.000 de lei pe cazurile deja rezolvate. Situaţia financiară a Institutul de Urologie şi Transplant Renal, conform raportărilor de la CNAS, este în continuare stabilă.

De la 1 iulie, după ce intră în vigoare următorul contract cadru şi următoarele norme aferente contractului cadru, Institutul de Urologie şi Transplant Renal va primi o sumă semnificativ mai mare decât cea de acum, pe noile reguli de creştere a indicelui de case-mix şi de scădere a duratei medii de spitalizare, această sumă fiind cam cu 340.000 de lei în plus pe lună”, a mai menţionat Ioana Mihăilă.

Ea a precizat, referindu-se la a doua solicitare, că Ministerul Sănătăţii a făcut deja demersuri pentru ca Institutul de Urologie şi Transplant să fie inclus în acţiuni prioritare terapie intensivă.

De asemenea, pentru cea de-a treia solicitare, Ioana Mihăilă a menţionat că modificarea cadrului normativ pentru acţiuni prioritare transplant nu poate fi rezolvată, “solicitarea constând în a asigura finanţarea cheltuielilor de personal, ar fi o dublă finanţare, motiv pentru care acest lucru în acest cadru legal nu poate fi efectuat”.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că Institutul de Urologie şi Transplant îşi desfăşoară activitatea într-o clădire care aparţine Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj Napoca, iar clădirea este împărţită cu spaţii ale spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, anume Clinica Medicală 2 şi Clinica Chirugie 2 din Spitalul Judeţean Cluj-Napoca.

“Practic se află la ultimul nivel şi la mansarda acestei clădiri. Nefiind comunicare între cele două instituţii, nu s-au putut face demersurile pentru asigurarea evacuării în siguranţă la incendiu, motiv pentru care Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă nu a putut elibera aviz de securitate la incendiu, problemă care în aceste situaţie în acest context nu poate fi rezolvată”, a transmis Mihăilă.

Ea consideră oportună reorganizarea Institului de Urologie şi Transplant Renal şi includerea sa în structura Spitalului Judeţean. 

“Considerăm oportună reorganizarea Institului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj prin includerea în structura funcţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca sub forma unui centru de urologie şi transplant renal. Această includere va asigura pacienţilor accesul la serviciile de urologie şi de transplant renal, nu va însemna discontinuităţi în tratament. Demersurile pentru obţinerea reacreditării, cu tot cu modificarea formei de personalitate juridică pot să fie scurtate cât de mult posibil, dar pe lângă acest lucru vor aduce anumite avantaje administrative. De exemplu, posibilitatea de a utiliza la comun laboratorul de analize medicale, laboratorul de radiologie şi imagistică, laboratorul de anatomie-patologică”, a precizat Ioana Mihăilă.

Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal se confruntă cu probleme financiare, iar fostul manager, Silviu Moga, a demisionat recent din funcţie. Bogdan Stancu a fost numit în locul său, în 24 iunie, o zi mai târziu solicitând Ministerului Sănătăţii să fie revocat din funcţie, din „motive personale”, relatează Stiri de Cluj.

Zeci de angajaţi au protestat luni  în faţa institutului.

„Institutul are o importanţă deosebită şi trebuie privit ca un centru de excelenţă. Ce vrem noi nu este o finanţare pentru această perioadă de criză, ci vrem să ne dezvoltăm pentru pacienţii noştri. Ministrul Sănătăţii a venit într-o sâmbătă seara, dar a spus că nu doreşte să discute cu mine pentru că nu mai reprezint institutul. Ordinul de revocare din funcţie l-a semnat după nouă zile, iar la momentul vizitei sale eram îndreptăţit să reprezint institutul”, a declarat fostul manager Silviu Moga, într-o conferinţă de presă din timpul protestului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *