Cluj, târâmul politicienilor penali. Cum funcționa caractița PNL-PDL-PSD din acest județ

Județul Cluj este deja de ani buni în centrul unor scandaluri de corupție, în care sunt implicați politicienii care conduc sau au condus județul.

Șeful Consiliului Județean, liberalul Horea Uioreanu, este în prezent în arest. Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu se confruntă cu aceeași situație. Alt lider PDL aflat in pucarie este Radu Bica, fostul vicepresedinte al consiliului judetean, condamnat la 5 ani. 

In mod miraculos, in 2011 cand Apostu si Bica fusesera arestati, procurorii DNA l-au lasat in pace pe Alin Tise, finul lui Emil Boc. Tise era atunci presedintele Consiliului Judetean, acum este senator si apropiat al sefului PDL Vasile Blaga. In vremea cand Tise conducea judetul Cluj, au fost derulate o serie de investitii extrem de controversate, cum ar fi stadionul municipal Cluj Arena, proiectul gropii de gunoi a judetului sau modernizarea aeroportului. Tise a plecat de la consiliul judetean, a scapat aparent de dosare, si acum este un prosper senator care face afaceri imobiliare de milioane de euro pe numele nevestei, o cunoscuta notarita la Cluj, dezvăluie jurnalistul Silviu Mănăstire, în emisiunea Dosarul Zilei, de la Rtv.

După ce baronul PNL, Horea Uioreanu a preluat șefia CJ Cluj, acesta a observat că se confruntă cu o situație extremă. Neregulile din contractele semnate de consiliul judetean Cluj, sâvârșite în perioada în care democrat-liberalul Alin Tise conducea Consiliul Județean Cluj, l-au ”determinat” pe Uioreanu să caute soluții în vederea rezolvării acestei situații.

Soluția fostului lider PNL nu a fost una tocmai originală. Uioreanu a inceput sa ia spaga la greu, de la toate firmele care lucrau la aeroport la drumurile judetene sau la groapa de gunoi. Uioreanu a ales sa inchida ochii, sa ia spaga de la firmele care incasau ilegal banii pe lucrari si, inevitabil, dupa un an si jumatate a fost arestat. Uioreanu a functionat ca o placa turnanta a coruptiei de la Cluj. Timp de 6 luni, acesta a fost monitorizat de procurorii DNA, care au aflat astfel toate combinatiile politice care se faceau in oras intre PSD-isti, liberali si portocalii, cine face afaceri cu cine, cum se da spaga, cum se impart contractele pe criterii politice, mai precizează Silviu Mănăstire.

După ce a fost ridicat de procurorii DNA, Uioreanu a decis că e momentul să îi tragă după el pe mai toții liderii PNL de la Cluj, care erau în strânsă legătură cu afacerile și contractele desfășurate de CJ Cluj. Subprefectul Clujului, Mihnea Iuoras, seful PNL Cluj- Napoca Ioan Petran plus alti liberali din esalonul doi sunt printre cei care au căzut alături de Uioreanu.

Despre ”activitățile” și neregulile făcute de Uioreanu știau și șefii PSD din Cluj. Era de altfel foarte greu să nu cunoască îndeaproape ce făcea Uioreanu.

Presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan, impreuna cu adjunctul sau Ioan Oleleu, vicele consiliului judetean, stiau de spagile si afacerile lui Uioreanu si urmareau “acapararea contractelor relevante financiar, de zeci de milioane de euro”. Cel putin asa scriu procurorii in actele oficiale, precizează Silviu Mănăstire.

În acest moment sefii PSD Cluj Lapusan si Oleleu risca și aceștia sa fie arestati, în urma unor informații apărute în presa locală din Cluj. Lapusan si Oleleu ar fi facut presiuni ca o firma de transport persoane, apropiata de PSD, sa primeasca trasee preferentiale in judet.

”Alte indicii arata ca cei doi PSD-isti nu ar fi straini de contractele de modernizare a aeroportului Cluj, executate de PSD-istul Ioan Bene, aflat acum in arest. Insa, in mod ciudat, procurorii DNA Cluj s-au oprit din ancheta tocmai cand au dat de rechinii mari de la PSD”, mai dezvăluie jurnalistul de investigații, Silviu Mănăstire.

”Afaceristul Bene a inceput sa toarne din puscarie lista politicienilor carora le-a dat spagi – sperand astfel sa primeasca o pedeapsa mai mica. Insa, procurorii DNA Cluj s-au blocat definitiv in ancheta lor in momentul in care baietii cu ochi albastrii de la SRI au inceput sa bata din cizme. Primul semn a fost “scaparea” (cu ghilimelele de rigoare) a directorului aeroportului Cluj, David Ciceo. Desi exista indicii clare ca acest Ciceo ar fi luat o spaguta sub forma unei vile de lux de la afaceristul Bene, procurorii DNA Cluj se fac ca ploua, conchide jurnalistul Rtv.

Parcurgând și analizând această încrengătură politico- financiară de la Cluj, putem observa că PSD și PNL au colaborat foarte bine la Cluj. În al doilea rând, vedem cum pot reacționa oamenii aflați în arest, care simt că sunt ”părăsiți” de foștii camarazi din partid și de cei cu care au pus la punct mecanismele de sifonare a banilor publici.

La un moment dat, conform celor de la gazetadecluj.ro,, spăgile obținute de Uioreanu ar fi fost trasnportate cu trenul către București, prin intermediul unuia din deputații liberali, banii urmând să fie cheltuiți după cum decidea conducerea PNL.


Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL