Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a reacţionat în cazul grămezilor de gunoi rămase la Alba Iulia, după construirea bretelei e legătură dintre centura municipiului şi autostrada Sebeş – Turda.
„Pentru că groapa de gunoi de pe breteaua nodului rutier Alba Iulia Sud nu a mai funcţionat după anii 90, fiind o groapă improvizată, la realizarea acestui proiect nu s-a ştiut de existenţa ei.
Conducerea CNAIR a împuternicit DRDP Cluj sa elibereze traseul pentru aceea bretea, lucru care s-a şi realizat”, transmite CNAIR într-un comunicat de presă. Compania de drumuri anunţă că va fi atribuit un contract pentru ecologizarea zonei.
PNL caută un nou Avocat al Poporului. Un fost ministru a apărut pe lista scurtă a liberalilor
VIDEO LIVE Scandal în Parlament la dezbaterea bugetului: Puterea și Opoziția se acuză reciproc de furt
Rareș Bogdan răspunde atacurilor venite dinspre USRPLUS: Acuzații dizgrațioase, tendențioase și lipsite complet de fundament
Omul rețelei de ”magistrați imobiliari” se întoarce la DIICOT. Silviu Mănăstire: Pe Iohannis și apropiații săi îi așteaptă vremuri grele
Adrian Dupu, noul secretar de stat DRRM, planuri pentru R.Moldova: Trebuie să vadă în România nu doar un frate, ci și proiecte concrete
„În această perioadă DRDP Cluj a realizat caietul de sarcini pentru ecologizarea zonei, în vederea lansării licitaţiei conform tuturor procedurilor de mediu.
În zilele următoare DRDP Cluj va trimite spre validare către ANAP caietul de sarcini pentru validare şi încărcarea lui pe SEAP, în vederea atribuirii contractului de ecologizare a zonei respective”, au scris reprezentanţii CNAIR, în legătură cu imaginile apărute în mediul online.
Breteaua de legătură dintre centura municipiului Alba Iulia şi autostrada A10, Sebeş – Turda, a fost construită prin mijlocul unei foste gropi de gunoi. Şoseaua a fost dată în folosinţă, dar deşeurile vechi de zeci de ani au rămas deoparte şi de alta a acesteia.
Halda ”fantomă” a fost pentru o periodă o piedică în calea construirii acestui lot de autostradă. În această zonă din Partoş a funcţionat înainte de Revoluţie o groapă de gunoi, închisă odată ce a devenit funcţională cea de la Pârâul Iovului.
Da studiul de fezabilitate cât a costat!??