Skip to content
Politică

CNAS ia o măsură mai flexibilă pentru medicii de familie

CNAS ia o măsură mai flexibilă pentru medicii de familie

Casa Naţională de Sănătate intenţionează să elimine iar limita minimă de asiguraţi pentru medicii de familie, potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul instituţiei. Totodată, CNAS precizează că prin actuala hotărâre nu se va mai stabili numărul de medici de familie şi de specialişti de care e nevoie în sistem.

Potrivit unui proiect lansat în dezbatere publică la sfârşitul săptămânii trecute – Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 – 2017 – CNAS vrea să scoată limita mimimă de asiguraţi pentru medicii de familie.

De asemenea, proiectul mai prevede, între altele, că nu se va mai stabili numărul de medici de familie şi de specialişti de care e nevoie în sistem, iar necesarul de investigaţii şi de fonduri va fi stabilit numai de către autorităţi.

Medicii de familie pot încheia contract de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate indiferent de numărul persoanelor asigurate înscrise pe listele proprii şi nu mai este prevăzută stabilirea unui număr necesar de medici de familie care să intre în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

În prezent limita minimă este de 800 persoane asigurate înscrise în mediul urban, iar în mediul rural se stabileşte pe unităţi administrativteritoriale/zone urbane de către o comisie formată din reprezentanţi ai caselor de asigurări de sănătate şi ai direcţiilor de sănătate publică, ai colegiilor teritoriale ale medicilor, ai patronatului judeţean al medicilor de
familie şi ai asociaţiei profesionale judeţene a medicilor de familie; Comisia stabilea şi numărul necesar de medici de familie ce puteau intra în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate.

În urma acestui proiect față de anul 2015 au fost eliminate prevederile referitoare la numărul optim de 1.800 de persoane înscrise pe lista unui medic de familie.

Pe site-ul Casei Naţionale de Sănătate scrie că există un termen limită de 10 zile pentru observaţii.

Anul trecut, propunerea a fost retrasă după ce medicii de familie s-au revoltat că ar fi avantajate clinicile private, anunță romaniatv.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *