Skip to content
Sănătate

CNCAV: De ce crește procentul persoanelor infectate în rândul celor vaccinați complet

alephnews.ro

Creșterea procentului de infectare în rândul persoanelor deja vaccinate este normală, susține Comitetul Național de Vaccinare (CNCAV), citând datele unui studiu al Serviciului de Sănătate Publică din Marea Britanie.

Însă, dacă se compară procentul infectaților din rândul celor vaccinați cu procentul infectaților dintre cei nevaccinați, a doua categorie este mult mai numeroasă, pe măsură ce ratele de vaccinare cresc. Eficiența vaccinării împotriva spitalizării este de peste 90% chiar și în cazul infectării cu tulpina Delta, mai precizează CNCAV.

Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie a strâns date privind cazurile confirmate de infectare cu varianta Delta a noului coronavirus și spitalizările cauzate de această variantă, defalcate în funcție de situația vaccinării.

Acoperirea vaccinală în Marea Britanie, pe grupe de vârstă, până la 09.07.2021, arată astfel:

situatie infectari ukSursă foto: CNCAV

Pornind de la situația vaccinării, specialiștii arată că este normală creșterea proporției cazurilor de infectare în rândul persoanelor vaccinate.

Pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate crește, este firesc ca din totalul cazurilor confirmate, un procent semnificativ să fie din rândul acestei categorii. Raportat la populația expusă, procentul celor pozitivi din rândul populației vaccinate este semnificativ mai scăzut, comparativ cu cei nevaccinați„, potrivit unui comunicat CNCAV.

Analiza numărului cazurilor de spitalizare, raportate în urma infectării cu tulpina Delta, in funcție de statusul vaccinal, reflectă următoarele:

  • doar 15% din cazuri au fost înregistrate la persoanele vaccinate cu schemă completă;
  • doar 4% din cazurile care au necesitat spitalizare la persoane tinere (sub 50 de ani) provin din rândul celor vaccinați cu schemă completă;
  • 46% din persoanele de peste 50 de ani, care au necesitat spitalizare, au fost vaccinate cu schemă completă.

Conform statisticilor, procentul persoanelor cu vârste de peste 50 de ani, vaccinate cu schemă completă în Marea Britanie, este între 80% și 90%. Numărul persoanelor vaccinate complet este de 4 până la 9 ori mai mare, comparativ cu cel al persoanelor nevaccinate în această categorie. Gradul de acoperire vaccinală crește semnificativ spre vârstele mai înaintate.

În continuare, CNCAV prezintă o situație ipotetică, pentru o imagine mai clară. Pe fondul unei acoperiri vaccinale de 80%, în rândul grupei de vârstă 50-55 de ani, din 100 de oameni, 80 sunt vaccinați și 20 sunt nevaccinați. Câte 8 din fiecare categorie sunt spitalizați cu COVID. La o primă vedere, acest lucru indică faptul că din totalul celor pozitivi, o jumătate sunt vaccinați, iar cealaltă jumătate nevaccinați.

Însă, pentru o comparație corectă, rata de incidență trebuie calculată pentru fiecare categorie în parte (vaccinați/nevaccinați), arată CNCAV.

  • 8 persoane spitalizate, din 80 de persoane vaccinate cu schemă completă, reprezintă un procent de 10%;
  • 8 persoane spitalizate, din 20 de persoane nevaccinate, reprezintă 40% din totalul acestora.

Chiar și in această situație ipotetică, vaccinarea ar reduce de patru ori riscul de spitalizare, susține CNCAV, care mai precizează că eficiența vaccinării împotriva spitalizării rămâne de peste 90% chiar și în cazul infectării cu tulpina Delta, după vaccinarea completă.

Până la 19.07.2021, în Uniunea Europeană acoperirea vaccinală a persoanelor era de 57%, pentru doza 1 și de 44% pentru doza 2.

eficienta vaccin impotriva v Delta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *