CNIPMMR: Aderarea României la spaţiul Schengen aerian şi maritim este un pas foarte important pentru mediul de afaceri

Aderarea României la spaţiul Schengen aerian şi maritim este un pas foarte important pentru mediul de afaceri şi pentru IMM-uri, care va facilita comerţul prin scăderea costurilor de transport pentru mărfurile şi bunurile româneşti la export, consideră Consiliul IMM-urilor.

„CNIPMMR salută decizia Consiliului European prin care este de acord să ridice controalele la frontierele interne, aeriene şi maritime, cu Bulgaria şi România din 31 martie 2024. Felicităm eforturile Guvernului României şi ale întregii societăţi pentru îndeplinirea acestui deziderat, care contribuie la crearea unui climat de încredere şi la consolidarea imaginii României ca o ţară stabilă în cadrul Uniunii Europene. Pentru mediul de afaceri şi pentru IMM-uri este foarte important acest pas care va facilita comerţul prin scăderea costurilor de transport pentru mărfurile şi bunurile româneşti la export”, se arată într-un comunicat al organizaţiei transmis duminică AGERPRES.

Potrivit sursei citate, spaţiul Schengen este atractiv pentru turişti, iar aderarea României va atrage mai mulţi vizitatori străini, având un impact pozitiv asupra industriei turismului.

„Libertatea de mişcare fără controale la frontierele interne ale ţărilor Schengen stimulează călătoriile pentru scopuri profesionale, personale sau de afaceri, constituind un impuls pentru antreprenorii români în valorificarea oportunităţilor la nivel european. CNIPMMR va continua să susţină integrarea României la spaţiul Schengen pe graniţele terestre, fapt care va consolida cooperarea şi comunicarea atât între mediul de afaceri românesc şi european, cât şi între autorităţile române şi cele ale statelor membre”, se precizează în documentul citat.

Ţările membre ale Uniunii Europene au aprobat sâmbătă, în unanimitate, intrarea graduală a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie, după ce Austria, ultima ţară din UE-27 care se opunea acestei măsuri, şi-a ridicat veto-ul, transmite EFE.

Decizia înseamnă că, începând din martie, controalele la frontierele interne aeriene şi maritime cu aceste două ţări – care au aderat la UE în 2007 – vor fi ridicate, Austria, Bulgaria şi România angajându-se, de asemenea, să convină ulterior asupra unei date pentru încetarea controalelor terestre, a informat preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.

Tratatul Schengen prevede ridicarea controalelor la frontierele dintre statele membre, care acoperă în prezent 4,3 milioane de kilometri pătraţi şi 423 de milioane de cetăţeni din 27 de ţări europene (23 de state membre ale UE şi 4 din afara UE).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: