Skip to content
Politică

CNMR critică măsura care obligă persoanele fără venituri să achite contribuții la CASS

Federațiile sindicale, organizațiile patronale, organizațiile din mediul educațional, dar și ONG-urile membre ale Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR) consideră că obligația achitării contribuțiilor la CASS de către persoanele fizice care nu obțin venituri este o măsură imorală, neconstituțională și nesustenabilă, potrivit realitatea.net.

Persoanele fizice care nu obțin venituri sunt obligate să achite contribuția la sistemul public de sănătate (CASS), se prevede în noul Cod fiscal. Odată promulgată și publicată, Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și-a intrat deja în drepturi, începând cu data de 1 ianuarie 2016, potrivit realitatea.net.

Astfel, cu această dată a intrat în vigoare controversatul, imoralul și neconstituționalul art. 180. alin. (1) care prevede că: “Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menționate la art. 155 și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuției se suportă din alte surse, DATOREAZĂ, lunar, contribuție de asigurări sociale de sănătate și AU OBLIGAȚIA SĂ SOLICITE ÎNREGISTRAREA la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadreaza în această categorie.”

 

2 comentarii la “CNMR critică măsura care obligă persoanele fără venituri să achite contribuții la CASS

  1. Inteleg ca politicienii astia sunt, in viziunea unora, prosti sau ticalosi. Sau si una si alta. Intreb, totusi, unde erau fratilor ONG-urile astea constituite in ceva de care nici nu am auzit ( CNMR ??? ), atunci cand se dezbatea si se vota Codul Fiscal asta nou ???

  2. Am tot auzit de aceasta Coalitiei in a doua jumatate a anului trecut cand se lupta cu autoritatile statului pentru debirocratizarea si cresterea procesului de absorbtie a fondurilor europene. Si am bagat de seama ca nu sunt doar cateva amarate de ONG-uri, ci si federatii sindicale, patronate, organizatii importante din educatie: Confederația Sindicală Națională MERIDIAN, Patronatul Român din Cercetare si Proiectare , Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, , Camera de Comerţ şi Industrie a României, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, Federația Națională Sindicală ALMA MATER, Consiliul Naţional al Rectorilor, Consorțiul „UNIVERSITARIA”, Camera Auditorilor Financiari din România, Asociația Administratorilor Publici din România, Federația Sindicală a Veterinarilor din România, Federația Națională a Sindicatelor din Poliție „SED LEX”, Centrul pentru Studii Politice, Strategii şi Politici de Securitate, Federația Patronatelor din Turism și Servicii, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară.

    DAR, am o alta intrebare: unde erau in perioada dezbaterii Codului Fiscal si IMPORTANTELE ORGANIZATII care au reprezentat STRADA la Cotroceni in lupta pentru schimbare???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *