CNN – Israelul se află în spatele atacului cu pagere din Liban, în cadrul unei operaţiuni comune Mossad-IDF

Sursa foto: Pexels

Israelul a fost în spatele atacului care a făcut ca mii de pagere aparţinând membrilor Hezbollah să explodeze simultan în Liban marţi, transmite CNN.

Operaţiunea, care s-a soldat cu mii de răniţi în tot Libanul, a fost rezultatul unei operaţiuni comune între serviciul de informaţii al Israelului, Mossad, şi armata israeliană.

Israelul a plasat material exploziv într-un lot de pagere fabricate în Taiwan care au fost importate în Liban şi destinate Hezbollah, a raportat New York Times, citând oficiali americani şi alţi oficiali informaţi cu privire la operaţiune.

Explozibilii au fost plantaţi lângă bateria fiecărui pager, iar un comutator a fost încorporat pentru a le detona de la distanţă, potrivit New York Times. Dispozitivele au fost detonate simultan după primirea unui mesaj, marţi după-amiază, omorând cel puţin 9 persoane şi rănind peste 2.800 – dintre care cel puţin 170 erau în stare critică, potrivit Ministerului Sănătăţii din Liban.

Hezbollah şi guvernul libanez au învinuit Israelul pentru atac, dar Israelul nu a comentat.

Exploziile pagerului din Liban ”marchează o escaladare extrem de îngrijorătoare într-un context deja inacceptabil de volatil”, potrivit lui Jeanine Hennis-Plasschaert, coordonatorul special al ONU pentru Liban.

Într-o declaraţie a biroului său, ea a condamnat atacul care, potrivit Libanului, a ucis nouă persoane şi a rănit alte mii.

”În conformitate cu dreptul internaţional umanitar, ea reaminteşte tuturor actorilor interesaţi că civilii nu sunt o ţintă şi trebuie să fie protejaţi în orice moment. Chiar şi o singură victimă civilă este o victimă prea numeroasă”, se arată în declaraţie.

De asemenea, ea a îndemnat ”toţi actorii implicaţi să se abţină de la orice acţiune suplimentară sau retorică belicoasă, care ar putea declanşa o conflagraţie mai amplă pe care nimeni nu şi-o poate permite”.

Hennis-Plasschaert a făcut, de asemenea, apel la prioritizarea stabilităţii în regiune.

”Miza este prea mare pentru a face ceva mai puţin”, se arată în declaraţie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: