CNN: Liderul Hamas Sinwar doreşte un acord de încetare a focului, dar poziţia lui Netanyahu este neclară

Sursa foto: Pixabay

Noul lider politic al Hamas, Yahya Sinwar, doreşte un acord de încetare a focului – cel puţin, acesta este mesajul pe care mediatorii egipteni şi qatarioţi l-au transmis oficialilor israelieni în ultimele zile, înainte de o reuniune critică prevăzută în a doua parte a acestei săptămâni, a declarat pentru CNN o sursă israeliană familiarizată cu această chestiune.

Rămâne însă incert dacă premierul israelian doreşte un summit.

Aliaţii lui Netanyahu le-au spus jurnaliştilor şi altor oficiali guvernamentali că prim-ministrul israelian este pregătit să încheie un acord, indiferent de impactul asupra coaliţiei sale guvernamentale, au declarat două surse israeliene. Dar sistemul de securitate israelian rămâne mult mai sceptic cu privire la dorinţa lui Netanyahu de a încheia un acord, având în vedere opoziţia acerbă a miniştrilor de extremă dreapta din coaliţia sa.

„Nimeni nu ştie ce vrea Bibi”, a declarat o sursă israeliană, referindu-se la Netanyahu după porecla sa.

Ceea ce este clar este că Netanyahu se va confrunta săptămâna aceasta cu o mare presiune din partea Statelor Unite pentru a accepta o încetare a focului şi un acord privind eliberarea ostaticilor. Oficialii americani le-au transmis clar omologilor lor israelieni că, în opinia lor, este momentul să se ajungă la un acord de încetare a focului pentru a evita un război regional mai amplu, a declarat sursa israeliană.

Forumul familiilor ostaticilor şi dispăruţilor, o voce puternică în Israel, a solicitat, de asemenea, Israelului şi Hamas să finalizeze un acord pentru eliberarea ostaticilor şi încetarea focului. „Un acord este singura cale de a aduce toţi ostaticii acasă. Timpul se scurge. Un acord trebuie semnat acum!”, a afirmat joi forumul într-o declaraţie.

În acelaşi timp, partenerii de coaliţie ai lui Netanyahu au spus clar că nu doresc ca Israelul să încheie un acord cu Hamas. Vineri, ministrul israelian de finanţe Bezalel Smotrich a calificat acordul de încetare a focului propus drept un „acord de capitulare”. Scriind pe platforma de social media X, el a declarat: „Îl invit pe prim-ministru să nu cadă în această capcană şi să nu fie de acord cu o abatere, chiar şi minimă, de la liniile roşii pe care le-a stabilit recent şi care sunt, de asemenea, foarte problematice”.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a replicat comentariilor lui Smotrich, afirmând că „argumentele sale sunt total greşite”.

Cu toate acestea, viitorul politic al lui Netanyahu depinde în mare măsură de partenerii săi de coaliţie – dintre care câţiva au ameninţat deja că vor părăsi guvernul şi vor provoca prăbuşirea acestuia dacă el va fi de acord cu acordul.

Knessetul, parlamentul israelian, este în prezent în vacanţa de vară, ceea ce ar face mai dificilă – deşi nu imposibilă – pentru Smotrich şi ministrul securităţii naţionale Itamar Ben Gvir prăbuşirea actualului guvern. Surse israeliene au indicat că Netanyahu ar putea convoca alegeri, dacă se ajunge la un acord de încetare a focului, ceea ce i-ar permite să controleze calendarul acestor alegeri.

Mediatorii urmează să se reunească cu echipele de negociere ale Israelului şi Hamas la Cairo sau Doha săptămâna viitoare. Cu toate acestea, negocierile sunt deja în curs de desfăşurare, delegaţiile tehnice lucrând „24 de ore din 24” la detalii-cheie înainte de reuniunea de joi, a declarat sursa israeliană.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: