UPDATE, ORA 16.49
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că prin ordonanța tăierilor vor fi reduse cheltuielile bugetare cu 19 miliarde de lei, echivalentul a 1% din Produsul Intern Brut. La finalul consultărilor din Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, prim-ministrul a precizat, într-un comunicat de presă, că patronatele au considerat „necesare” măsurile pentru limitarea cheltuielilor statului și au cerut măsuri noi pentru combaterea evaziunii fiscale.
„La nivelul Guvernului ne-am asumat să asigurăm stabilitate economică și să gestionăm cu responsabilitate resursele țării. Vom pune în continuare accent asupra îmbunătățirii calității vieții oamenilor, îndeosebi a celor cu venituri reduse, și a susținerii investițiilor, în condițiile menținerii unui control riguros asupra cheltuielilor publice”, a spus prim-ministrul Marcel Ciolacu, potrivit antena3.ro.
„Măsurile fiscal-bugetare vor avea ca impact reducerea cheltuielilor bugetare cu 19 miliarde de lei, echivalentul a 1% din Produsul Intern Brut. Șeful Executivului a afirmat, în acest context, că în cursul anului 2024, aproximativ 69 de miliarde de lei – respectiv 3,92% din PIB – reprezintă investiții și cheltuieli esențiale, precum cele cu majorările salariale din sectorul bugetar”, a precizat Marcel Ciolacu într-un comunicat de presă.
Guvernul a mai transmis că reprezentanții patronatelor au considerat „necesare” măsurile pentru limitarea cheltuielilor statului și cerut măsuri urgente „de combatere a evaziunii fiscale”.
ŞTIREA INIŢIALĂ
Liderii coaliţiei de guvernare au convenit sâmbătă ca ”Ordonanţa – trenuleţ” să fie aprobată luni în Guvern.
Bugetul pentru anul viitor va fi finalizat și adoptat de guvern în prima săptămână din ianuarie și va fi supus aprobării Parlamentului într-o ședință extraordinară.
O altă decizie se referă la reducerea cheltuielilor statului cu 1% din PIB, potrivit unor surse din coaliţie.
Discuțiile au avut în vedere și stabilirea clară a trei piloni esențiali de abordare a guvernării pentru anul 2025:
- Stoparea cheltuielilor nejustificate.
- Creșterea veniturilor existente.
- Generarea de venituri noi prin măsuri economice sustenabile.
Față de bugetul inițial, guvernul a cheltuit în anul 2024 o sumă suplimentară de 69 de miliarde de lei, reprezentând 3,92% din PIB, pentru diverse măsuri, inclusiv:
- Susținerea programelor sociale.
- Investiții în infrastructură.
- Sprijinirea categoriilor vulnerabile.
- Creșterea finanțării pentru sistemul de sănătate.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News