Skip to content
Politică

Coaliția a decis să amâne evaluarea miniștrilor pentru finalul lunii iunie. Motivul anunțat de premier și mutarea surpriză care ar putea avea loc

Sursa foto: playtech.ro

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri că, deși astăzi se împlinesc 6 luni de Guvernare, la nivelul Coaliției s-a decis să nu se facă un bilanț, așa cum era asumat, ci să se amâne acest moment pentru sfârșitul lunii iunie.

„Ne aflăm în plin proces de finalizare a jaloanelor și țintelor asumate pentru trimestrul al doilea si practic primul semestru al acestui an și am convenit la nivelul Coaliției ca procesul de evaluare pe care-l asumasem pentru primele 6 luni de Guvernare să fie prelungit până la finele lunii iunie, când fiecare dintre ministerele coordonatoare de reforme vor trebui să-și îndeplinească obiectivele asumate, exact cum sunt ele prevăzute în documentele formale.”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern de miercuri.

Totodată, șeful Executivului a atenționat miniștrii că mai sunt de efectuat anumite demersuri de făcut pentru prima cerere de finanțare.

„Aici vă rog să acordați atenția cuvenită pentru că așa cum a rezultat din ultima întâlnire a Comitetului interministerial sunt în curs de derulare o serie de demersuri prin care până la sfârșitul acestei luni să înaintăm prima cerere de finanțare. Practic săptămâna viitoare MIPE va transmite cererea către Bruxelles, asta pe de o parte. De cealaltă parte, până la sfârșitul lunii iunie avem obligația să finalizăm cele 58 de apeluri din 69. Ca atare este foarte important și de aceea am amânat această evaluare pt finele lunii iunie pentru ca evaluarea va depinde de îndeplinirea acestui obiectiv de finalizare a celor 58 de apeluri”, a declarat Ciucă.

Amintim că PS News a scris zilele trecute despre faptul că o mutare interesantă ar putea avea loc în Guvernul condus de Nicolae Ciucă. Surse politice susțin că la vârful Partidului Social Democrat (PSD) sunt în această perioadă discuții privind o mutare a Ministerului Apărării de la PSD la PNL și preluarea de către social-democrați a Ministerului Energiei, portofoliu deținut în prezent de liberalul Virgil Popescu. Titularul de la Energie va fi numit, vineri,  la Consiliul Național al PNL, în poziția de prim-vicepreședinte al partidului.

Social-democrații susțin că actualul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, „este prea independent”, acesta fiind și motivul pentru care și-ar dori schimbarea portofoliului. De altfel, sursele citate susțin că fostul premier al României, Mihai Tudose, și-ar dori postul de ministru al Energiei. De cealaltă parte, prin această mutare, Ministerul Apărării ar putea fi condus de un liberal apropiat de Nicolae Ciucă.

Iohannis: Nu ne face bine să discutăm care e mai bun ministru și care nu

Președintele Klaus Iohannis a respins zilele trecute o posibilă evaluare a miniștrilor și a spus că ”nu ne face bine să discutăm care e mai bun ministru și care nu”.

Întrebat de ziariști dacă a făcut o evaluare a miniștrilor și a găsit vulnerabilități în prestația acestora, președintele Iohannis a invocat criza drept motiv pentru care aceste evaluări nu ar fi potrivit.

„Evaluarea miniștrilor nu o voi face eu chiar dacă am opinii personale despre fiecare ministru, o voi spune premierului dacă mă întreabă. Nu m-a întrebat până acum. Asta cu evaluările la 6 luni, sunt puțin sceptic. Este o coaliție, fiecare partid vrea să-și păstreze oamenii. Dovada practică este că guvernul a făcut față acestor crize cu toate că îmi permit să vă amintesc că atunci când am încurajat formarea acestei coaliții lumea a crezut că fac o greșeală. Rezultatul este cel mai stabil guvern din ultimii destui ani. Cum ar fi arătat România cu guvern subțire, care se impune greu, cu război la graniță și criză economică? Nu aș recomanda niște evaluări în mijlocul crizei. Dacă unul sau altul dintre miniștri nu performează premierul poate solicita schimbarea lui”, a spus Iohannis.

„Nu ne face bine să discutăm care e mai bun ministru și care nu. În privința celorlalte discuții nu am ajuns la date dar știu că în Guvern există această preocupare pentru programe care să facă viața mai bună, suportabilă și să-i ajute pe cei nevoiași”, a mai spus șeful statului.

Cum funcționează sistemul de rotație PNL-PSD

Documentul prevede și condițiile în care va funcționa sistemul de rotație între PNL și PSD – la schimbarea premierului, vor fi înlocuiți și următorii reprezentanți în guvern:

vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL;
ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;
coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.

Acordul politic mai prevede că premierul din guvernul de coaliție PSD-PNL-UDMR nu va putea să revoce un ministru fără a se consulta în coaliție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *