Skip to content
Politică

Coaliția de guvernare începe anul cu stângul: două decizii care demonstrează dubla măsură a guvernanților

Inquam Photos / George Calin

Nici nu am pășit bine în noul an că noua coaliție guvernamentală a început deja să își dea cu stângul în dreptul. Imaginea “oamenilor noi” și a practicilor noi în politică care să facă uitată perioada guvernării PSD și a lui Liviu Dragnea începe tot mai mult să pălească în fața restaurației practicilor PSD din perioada 2016 – 2019. Astăzi vorbim despre două exemple concrete care demonstrează în fapt dubla măsură a guvernanților.

Stelian Ion trece peste referendum-ul din 2019

Noul ministru al Justiției, Stelian Ion a anunțat o Ordonanță de Urgență privind completele de 3 judecători. Ordonanța prevede prorogarea termenului la care intrau în vigoare completurile de trei judecători, însă există o problemă majoră: referendum-ul din 2019. În data alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc și un referendum consultativ, avizat pozitiv în proporție covârșitoare de către electorat – 86,18%. Românii au spus așadar că doresc interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare. Acum domnul Stelian Ion vine cu o Ordonanță care să legifereze tocmai la capitolul organizare judiciară, trecând practic peste rezultatul referendum-ului.

Dacă un singur om, fie el și ministrul Justiției, poate trece peste voința a milioane de cetățeni, atunci care mai e rostul referendum-ului? Bun sau prost, populist sau nu, referendum-ul din 2019 a fost validat. Politicienii români nu îl pot invoca doar atunci când le convine și să facă abstracție de el atunci când nu le convine pentru că asta se numește dublă măsură. Referendum-urile ar trebui organizate atunci când există o problemă care divide serios societatea nu din rațiuni politice, pentru a realiza contraponderi la o un anumit guvern pentru că deși guvernul este învestit pentru o perioadă determinată – 4 ani, efectele referendum-ului sunt mult mai lungi. Acum iată că aceste efecte se întorc împotriva celor aflați la guvernare. Dar soluția nu e să ignori pur și simplu referendum-ul din 2019 pentru că dacă actualii guvernanți pot să fenteze când vor ei voința alegătorilor, atunci care mai e diferența între aceștia și mult huliții pesediști?

Cazul Laurențiu Cazan

O altă decizie controversată ține de numirea locotenent-colonelului Laurențiu Cazan, coordonatorul represiunii din 10 august, în funcția de șef al Jandarmeriei Prahova. Dosarul 10 august a reprezentat o temă electorală importantă folosită atât de PNL cât și de USR-PLUS în campaniile electorale de după evenimentele din Piața Victoriei. Răsplătirea unuia dintre coordonatorii represiunii brutale a manifestanților din 10 august cu o funcție importantă reprezintă în principiu un semnal prost dat de actuala guvernare și scoate la iveală o nouă dublă măsură și o nouă demagogie. USR-PLUS nu a suflat o vorbă oficială de disociere, precum nici alții din PNL. Nu poți să condamni PSD pentru represiunea din 10 august și atunci când ai ocazia să faci lumină în caz având la dispoziție toate pârghiile puterii să te apuci să împarți funcții noi pentru coordonatorii represiunii. Poate că electoratul are mintea scurtă, dar nu chiar atât de scurtă și cu siguranță o astfel de decizie nu dă bine printre votanții PNL și USR-PLUS.

Cu cele două decizii guvernarea își începe parcursul politic cu stângul demonstrând că în politica românească dubla măsură poate fi ceva la ordinea zilei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *