UPDATE PSD şi PNL au decis comasarea alegerilor şi alianţă electorală. Calendarul electoral

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu / sursa: captură foto

UPDATE 19:30

Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat că alegerile prezidenţiale vor avea loc în septembrie, iar cele parlamentare pe 8 decembrie.

„Acum se va vorbi de calendarul electoral. Am făcut ce e mai bine pentru ţara mea, indiferent de costuri. Am hotărât în afară de comasare şi o alianţă electorală între PSD şi PNl pentru lista de parlamentare, în septembrie să avem alegeri prezidenţiale: 1-15, 8-22 sau sfârşitul lunii septembrie va fi aleasă. 8-22 ar fi cea mai potrivită şi 8 decembrie pentru alegerile generale. Vor fi întrebări de ce se decalează. Nu văd nimic deoseobit ca predarea primerea între fostul preşedinte şi actualul preşedinte să se desfăşoare în normalitate”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la Parlament.

El a vorbit şi despre viitoarea obiective ale României şi anume intrarea cu drepturi depline în acest an în spaţiul Schengen şi ca ţara noastră să fie membră a OCDE în anul 2026.

„România a mai luat astfel de decizii în trecut. Aşa am intrat în UE şi în NATO. Avem două obiective la fel de importante, de a intra cu drepturi depline în Schengen în acest an şi în 2026 să fim membri OCDE. Nu văd nimic nedemocratic să îţi asumi nişte lucruri în primul rând bune pentru români şi pentru România. Trebuie să dezvoltăm serviciile publice, să convingem tinerii să nu mai plece din România şi ca plus valoarea plecată departe de ţara lor să se întoarcă în România. Avem un deficit egal cu investiţiile. Nu vorbim de cheltuieli pe consum. România este în direcţia corectă. Pentru a rămâne în această direcţie trebuie o asumare politică. Toată lumea a vorbit de rotaţie mai puţin de provocările pe care le avem”, a mai spus Ciolacu.

Liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au anunţat, miercuri, că s-a ajuns la un consens pe tema comasării alegerilor, iar europarlamentarele şi localele vor avea loc în 9 iunie. Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a mai explicat că partidul pe care îl conduce şi PSD vor merge pe listă comună la europarlamentare şi pe listă proprie la cele locale. Marcel Ciolacu a explicat că cele două partide în această variantă pot face faţă valului extremist, iar decizia comasării nu este una împotriva democraţiei, ci pentru democraţie.

UPDATE 19:00

Anunțul liderilor Coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, privind calendarul alegerilor.

Nicolae Ciucă:

  • Decizia coaliției a fost de a comasa europarlamentarele și localele.
  • Dincolo de comasare, decizia prevede ca la locale fiecare partid să candideze prin forțe proprii, iar la europarlamentare liste comune.
  • Decizia vizează stabilitatea țării și coerența actului de guvernare, ține coint de interesul cetățenilor. Din discuțiile pe care le-am avut românii își doresc stabilitate.
  • E necesar ca în anumite momente partidele să dea dovadă de un mic sacrificiu de orgolii.
  • România a reușit să realizeze datorită stabilității atracția interesului investitorilor străini.
  • Este pentru prima dată când pe timpul acestei guvernări România are o creștere economică bazată pe investiții.
  • Vedem azi ce a însemnat să alocăm procente mari și sustenabile pentru investiții.
  • Considerăm că prin această asumare responsabilă, în această perioadă nu ne putem permite să fragilizăm ce ține de stabilitatea țării pentru micile orgolii politice.

Marcel Ciolacu:

    • Știm cu toții istoricul acestei coaliții de guvernare. la un moment dat România se afla și în fața unei crize sociale. Nu am nicio reținere de a mă angaja în acest proiect politic.
    • O putere politică trebuie să-și asume lucruri în momente dificile și să facă mai puține calcule electorale.
    • Asta e marea diferență între a fi om politic și a fi om de stat.
    • Am dovedit că putem lua decizii în momente dificile ale României.
    • Faptul că am decis să facem această comasare nu e împotriva democrației, e un vot în plus pentru democrație.
    • Am decis și mulțumesc colegilor mei să avem și o alianță electorală pentru lista de europarlamentare.
    • Doar cele două mari partide se pot uni și face față unui val extremist.
    • Niciuna dintre cele două forțe politie nu se pot angaja singure în această bătălie.
    • E vorba de drumul României în viitor.
    • Avem două obiective importante: de a intra cu drepturi depline anul acesta și în 2026 România să fie membră OCDE.
    • România e în direcția corectă. Pentru a rămâne trebuie și voință politică.
    • Am sentimentul că am făcut ce e mai bine pentru țara mea.
    • În afară de comasare și alianță electorală la europarlamentare, în septembrie să avem alegerile prezidențiale.
    • Parlamentare în decembrie

Întrebări:

Pentru Ciucă, ce s-a schimbat pentru PNL?

  • La Sinaia, pe baza evaluărilor de la vremea respectivă am anunțat că vom merge la alegeri prin noi înșine.
  • Cinsiderăm că e motto-ul care înseamnă unitate și îndemn la asumare și responsabilitate.
  • În strategie e nevoie și de miscări tactice. Ce s-a întâmplat acum e mișcare tactică.

Dle Ciolacu, la aceste negocieri au fost discuții depsre o funcție viitoare pentru Iohannis?

  • Nu, discuțiile au fost în interioprul celor două partide
  • Dacă doriți părerea mea, aș fi mândru ca român ca președintele României să ocupe o funcție la nivel european.

Ce se va întâmpla cu Primăria Capitalei, candidați comuni? Ați împărțit sectoarele?

  • Ciucă: În acest moment nu am ajuns să doicutăm în detaliu. Și dacă ar fi să stabilim un candidat comun, avem nevoie de evaluare, de sondare. Ne interesează care e profilul candidatuluyi în percepția alegătorilor.
    • Ciolacu: Nu vorbim de o împărțeală, ci de cele mai bune persoane care pot face administrați. sunt convins că în următoarea perioadă vom veni cu cele mai bune soluții.

UPDATE 18:00

Surse Ps News susțin că liderul social democrat, Marcel Ciolacu, a comunicat partidului zilele de 8 și 22 septembrie pentru cele două tururi de scrutin în cazul alegerilor prezidențiale.

Pe 8 decembrie ar urma să fie organizate alegerile parlamentare, iar pe 9 iunie alegeri comasate – alegeri locale și alegeri europarlamentare.

Surse social-democrate au afirmat că liderii PSD au votat în unanimitate calendarul alegerilor, comasarea și listele comune.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă urmează să susțină o conferință la ora 19.00 pentru a anunța decizia finală.

UPDATE 17:50

Liberalii au votat miercuri comasarea alegerilor şi listele comune cu PSD la europarlamentare, cu 58 de voturi pentru, 5 împotrivă, 2 abţineri.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, le-a transmis colegilor, în şedinţa partidului, că decizia de comasare a alegerilor europarlamentare cu locale are ca motivaţie faptul că va putea să asigure o prezenţă cât mai mare la vot şi, în plus, va anula riscul creşterii curentelor extremiste.

Europarlamentarul Vasile Blaga a afirmat că soluţia la care s-a ajuns este singura acceptabilă din acest moment.

”Putem să discutăm cât dorim, ce ne-am propus poentru organizaţii, cu toate deciziile pe care le-am luat, rămân în vigoare”, a spus el.

Gheorghe Falcă a spus la rândul lui că înntr-o negociere, întotdeauna trebuie găsit un compromis, ”care să ne duca în situatia în care extremismul să nu conteze în România”.

UPDATE 17:48

Vasile Blaga, în ședința BPN a liberalilor: „Soluția la care s-a ajuns este singura acceptabilă din acest moment. Așa că putem să discutăm cât dorim, doar că ce ne-am propus pentru organizații, cu toate deciziile pe care le-am luat rămân în vigoare. Si eu zic sa mergem mai departe la vot”.

UPDATE 17:30

Potrivit surselor PS News, Nicolae Ciucă a spus în ședința BPN a liberalilor că o comasare a alegerilor va asigura o prezență mai mare la vot.

„Comasarea va putea sa asigure o prezenta cat mai mare a cetățenilor la vot. Va anula riscul creșterii curentelor extremiste și nu în ultimul rând va asigura: stabilitatea politica, coerența actului de guvernare si evitarea unei situații de degringolada în condițiile in care la granița României există un conflict care din păcate are un potențial care vizează nu numai Ucraina, ci și R. Moldova.

Fiind vorba de o negociere, am ținut cont de ceea ce a însemnat activitatea PNL din momentul in care si-a asumat guvernarea pana astăzi si nevoia de a asigura activitatea politica si continuarea actului de guvernare. PNL a avut ca obiectiv principal dezvoltarea României. Și îl are în continuare. In acest sens, s-au depus toate eforturile pentru absorbția fondurilor europene intr-un procent cat mai mare. Am încheiat anul 2023 cu o absorbție de peste 95%.

PNL, dincolo de asigurarea încrederii investitorilor si absorbtiei investitiilor straine in sume record, s-a preocupat sa asigure bani pt investitii si ne-am preocupat de ceea ce inseamna modernizarea Romaniei in mediul rural. Am avut liniile rosii de care partidul nu s-a desprins- cota unica, pilonul 2 de pensii, sprijinirea si consolidarea mediului de afaceri si a capitalului autohton. Am facut tot ce a fost posibil pt a sprijini toate proiectele care vizeaza industrializarea tarii. Si srijinul pe care PNL l-a asigurat pt fermierii din Romania. Dezvoltarea sectorului energetic, dincolo de masurile luate pt trecerea tarii prin criza energetica.

Suntem un pilon de stabilitate, una din putinele tari care a asigurat o coerenta in ceea ce priveste politica interna si politica externa, fiind o tara care a permis derularea de masuri in ceea ce priveste asigurarea securității in regiunea Marii Negre.

Sunt convins ca ati avut intalniri cu omologi din tari europene si non europene, iar Ro a fost apreciata pt formula de stabilitate. La finalul negocierilor, pornind de la cele spuse, am reusit ca in final sa venim cu o formula agreata de comasare a alegerilor europarlamentare cu locale și la liste comune la europarlamentare, care să permită continuitatea proiectelor noastre. Este un prim pas pentru o guvernare responsabilă după 2024. O guvernare puternică pentru România. Este un efort important, dar trebuie sa primeze mai mult interesul României și al românilor. De aici și de peste hotar”, a spus Ciucă.

UPDATE 17:10

Potrivit surselor PS News în ședința BPN a PNL, liberalul Gheorghe Falcă a spus că partidul a gestionat bine crizele din perioada recentă.

„PNL a gestionat extrem de bine crizele prin care am trecut. Legat de negocierile pentru comsare- întotdeauna trebuie găsit un compromis. Un compromis care să ne ducă în  situația în care extremismul să nu conteze în România. Când am preluat mandatul de europarlamenar, toată lumea ne-a felicitat că nu am adus niciun extremist în PE.

Cred că ar trebui să ieșim din această ședință întăriți. Astăzi ar trebui să fim cât mai cumpătați, pentru că astfel și negocierile vor fi mai bune”, a spus Gheorghe Falcă.

Totodată, Cristian Bușoi a spus că o comasare a alegerilor reprezintă o decizie pragmatică.

„Eu cred că e evident că comasarea reprezintă o decizie pragmatică a PNL, ea răspunde așteptărilor populației. Poate maximiza mesajul european și prezența în PE a cât mai mulți pro-europeni și nu a extremiștilor”, a spus Bușoi.

UPDATE 16:38

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că propunerea sa este ca lista de europarlamentare să fie deschisă de o femeie care să fie independentă de cele două partide, PSD şi PNL. Liderul PNL Nicolae Ciucă a delcarat miercuri, că la europarlamentare au decis să aibă liste comune, el precizând că nu este vorba de a câştiga un partid sau altul, un primar sau un preşedinte de Consiliu judeţean, ci ce câştigă România prin stabilitate.

”Propunerea mea e ca lista de europarlamentare să fie deschisă de o femeie care să fie independentă de cele două partide”, a declarat premierul Ciolacu, înainte de şedinţa conducerii PSD, întrebat dacă lista comună PSD şi PNL la europarlamentare va fi deschisă de ministrul Luminiţa Odobescu.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a mai spus că nu s-a luat încă o decizie.

Conducerea PNL şi cea a PSD s-au reunit, miercuri după-amiază, separat în şedinţe, pentru a informa cu privire la acordul la care s-a ajuns în coaliţie pe comasarea alegerilor europarlamentare şi locale, cu candidatură pe liste comune.

UPDATE 12:37

Preşedinţii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au miercuri o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, potrivit unor surse politice.

UPDATE 10:56

Rareș Bogdan (PNL) și Mihai Tudose (PSD) au anunțat, miercuri, la ora 10.30, că alianța a decis strategia comună pentru alegeri, care la ora 16.00 va fi validată în ședințele separate ale conducerilor PSD și PNL, iar decizia finală va fi anunțată public de liderii celor două partide la ora 19.00.

–––––––––––––

Liderii coaliţiei PSD – PNL urmează să se întâlnească, miercuri, pentru a decide în privinţa comasării alegerilor şi a calendarului electoral.

Tot miercuri este anunţată şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL pentru ora 16,00, la Parlament, şi după-amiază ar putea să aibă loc şi şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD.

Anterior, reprezentanţii PNL şi PSD au avut mai multe runde de discuţii pe această temă, fiind mai multe scenarii fără a fi luată o decizie.

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, că una dintre soluţii ar fi ca PSD şi PNL să facă o alianţă electorală sau o alianţă politică.

„Sunt ferm convins că mâine, atât eu, cât şi preşedintele Nicolae Ciucă vă vom răspunde la aceste întrebări (legate de organizarea alegerilor europarlamentare şi locale). Este incorect, în timpul unor negocieri şi unor discuţii, eu să vă spun cum se va face. Eu vreau să iau împreună cu domnul preşedinte Nicolae Ciucă cea mai bună decizie în ceea ce priveşte românii şi viitorul României şi stabilitatea României. Haideţi să vedem care este propunerea finală, nu este o negociere pe funcţii. Sunt două programe de armonizat, fiindcă vom veni categoric cu un program. Este o cale foarte clară împotriva extremismului din România care există în acest moment şi trebuie să recunoaştem acest lucru şi vom vedea şi percepţia românilor în cazul în care decidem (…) Una dintre soluţii este o alianţă electorală sau o alianţă politică (a PSD cu PNL – n.r.) care va da stabilitatea României”, a declarat Ciolacu.

Potrivit acestuia, miercuri se vor face publice toate aceste amănunte, însă sunt „şanse foarte mici” să fie comasate şi alegerile prezidenţiale cu cele parlamentare.

„Ce vă spun cu certitudine, asta vă spun ca şi prim-ministru al României, eu doresc mâine să anunţ tot calendarul de alegeri”, a mai transmis Marcel Ciolacu.

Calendar alegeri 2024 – românii chemați doar de 3 ori la vot. Ce date se discută acum

Comasarea alegerilor din acest an se va face pe liste separate, excepție alegerile europarlamentare. Surse politice au dezvăluit pentru PS News că PNL și PSD vor candida pe liste comune doar la alegerile europarlamentare. Astfel că, potrivit ultimelor discuții, alegerile europarlamentare vor fi comasate cu alegerile locale, la fel și turul 2 al alegerilor prezidențiale cu alegerile parlamentare.

Astfel, potrivit calendarului discutat până în prezent de cele două partide, alegerile ar urma să aibă loc:

 – 9 iunie, alegeri europarlamentare și alegeri locale;

 – 24 noiembrie, primul tur al alegerilor prezidențiale;

 – 8 decembrie – turul 2 al alegerilor prezidențiale cu alegeri parlamentare;

Tot miercuri ar urma să fie convocat un Birou Politic Național, iar decizia finală va fi anunțată ulterior de către liderii celor două partide, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Amintim că preşedintele Senatului efectuează zilele acestea o vizită oficială în Regatul Spaniei, la invitaţia omologului său spaniol, Pedro Rollan Ojeda.

Comasarea alegerilor trebuie să se decidă până la 1 martie

Procedural, alegerile locale trebuie organizate pe 29 septembrie 2024, iar noii aleși locali trebuie validați în funcție în termen de 20 de zile de la data alegerii în funcție. În 2020, alegerile locale au avut loc în 27 septembrie prin urmare mandatul aleșilor locali expiră în 2024 pe 5 octombrie.

Decizia de comasare cu europarlamentarele ar presupune organizarea alegerilor locale cu trei luni înainte de termen urmând ca cei aleși pe funcții în administrația locală să aștepte trei luni până la preluarea mandatului.

Procedural Guvernul este cel care stabilește data organizării alegerilor prin Hotărâre de Guvern. Decizia politică trebuie luată până pe 1 martie 2024, pentru a permite Parlamentului să modifice legile și, în cazul unei contestări la Curtea Constituțională, să se încadreze în timp pentru a veni decizia. Guvernul trebuie să emită HG de organizare a alegerilor europarlamentare la începutul lunii martie.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: