Skip to content
Politică

Coaliția de guvernare, o bombă cu ceas. Conflictul Cîțu – Voiculescu și bluff-ul lui Barna

Inquam Photos / George Călin
" "

Coaliția de guvernare USR-PLUS –PNL – UDMR arată astăzi ca o adevărată bombă cu ceas. Zilele acestea a izbucnit un nou conflict între premierul Florin Cîțu și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Premierul Florin Cîţu a anunțat că trimite corpul de control la Ministerul Sănătăţii pentru a verifica dacă s-a respectat legislaţia atunci când a publicat date referitoare la pandemie. În horă s-a prins și Dan Barna care a sărit în apărarea colegului său din PLUS.

Conflictul cu premierul Cîțu și bluff-ul lui Barna

" "
" "

Intervenția lui Barna vine pe fondul unor tensiuni mai vechi cu premierul Cîțu. În februarie Barna a pus la îndoială capacitatea lui Florin Cîțu de a face o remaniere guvernamentală. Atunci Cîțu a răspuns tăios, spunând că legea fundamentală îi permite lucrul acesta. Acum conflictul dintre Barna și Cîțu a reizbucnit. Amenințările voalate ale lui Barna traduc și o teamă a liderilor USR. Premierul Florin Cîțu ar putea să facă o remaniere prin care mai mulți miniștri USR-PLUS, printre care și Vlad Voiculescu să dispară din guvern.

Singura armă a lui Barna în acest conflict cu premierul Cîțu este șantajul. Concret, Dan Barna încearcă să se folosească de poziția sa de vice-prim ministru din guvern pentru a-i aminti lui Cîțu că se află în fruntea unui guvern de coaliție și că retragerea USR din coaliție ar duce la pierderea majorității parlamentare. La o privire mai atentă însă, constatăm că această amenințare este una goală, un bluff al lui Barna. USR-PLUS are mai multe motive de a rămâne la putere decât PNL. O eventuală abdicare a USR-PLUS din coaliția de guvernare ar duce la pierderea majorității și cu siguranță la dărâmarea cabinetului Cîțu prin moțiune de cenzură. Dar ce ar urma după asta? Ei bine, nici un partid, de unul singur nu are în acest moment o majoritate. Mai mult, aproape orice configurație politică este imposibilă. PNL nu poate guverna doar cu UDMR, iar PSD nu are parteneri pentru a forma o majoritate. Singura variantă întrezărită ar fi un guvern minoritar, sprijinit tacit de PSD. Acest guvern nu ar putea fi format doar de PNL. Dar cum rămâne cu USR-PLUS? Ei bine formațiunea lui Barna și Cioloș ar ajunge în acest scenariu direct în opoziție unde ar avea șanse mici să supraviețuiască până la alegerile din 2024, în umbra PSD. O eventuală colaborare în opoziție cu PSD ar duce practic la decredibilizarea completă a USR-PLUS care și-ar semna astfel decesul.

Oricum ar fi pentru USR-PLUS, opoziția nu reprezintă în acest moment o variantă câștigătoare. De aceea amenințările lui Barna sunt de fapt nule, un bluff prin care Barna speră că va putea să pună presiune pe Florin Cîțu. Barna încearcă să evite o eventuală remaniere prin care USR-PLUS ar putea pierde ministere importante, precum cel al Sănătății condus de Voiculescu, sau al Economiei, condus de Năsui. Problema e că liberalilor le-a cam ajuns cuțitul la os și s-au cam săturat de amatorismul miniștrilor USR-PLUS. O eventuală remaniere ar putea slăbi semnificativ poziția USR-PLUS în noul guvern, situație pe care Barna încearcă cu disperare să o evite. Rămâne de văzut dacă bluff-ul lui Barna va fi înghiți de către premierul Florin Cîțu.

" "

1 comentariu la “Coaliția de guvernare, o bombă cu ceas. Conflictul Cîțu – Voiculescu și bluff-ul lui Barna

  1. … AAA , GOLF CU LOVITURI DE CROSA IN BOT-LA-PROSTI-GURA-CASCA SIII SURF PESTE VALURI DE PROSTI FOREVER … da-da exact asta vreau sa retineti chiar daca nu postati comment-ul meu , sorry , scuze , mercy daca am zis prosti-asa-impersonal-generalizat , daar cum e posibil ca nimeni nu intelege ca THIS BIG FIGHT trebuie bine camuflat sub perdele-de-orice chiar sii GILCEAVA-STERILA-PENTRU-PROSTI … sii vreau doar sa subliniez ca cei mai PUTERNICI sint pasionati dee GOLF sii SURF peste valurile-de-prosti , mercy , siii desigur muultaa CACEALMA-POKER … IAR STRATEGIA TAKE-OVER-EVERYTHING implica desigur AMETESTE-I SI CAPTUREAZA-I , desi astia nu prea iau prizonieri , BRAVO BAIETI ! … AAA , SPER CA DEMONSTRATIA FBULOASA CU — NEINTRAREA LA GUVERNARE 1 AN SIII NEGOCIEREA PERFECTA A GUVERNARII sa ii faca pe toti sa inteleaga ce e aia NEW- PLUS – SALVARE SERVICES … ANYWAY SPER CA NIMENI NU SE SUPARA DACA AFIRM CA VITEZA PROGRESULUI E MUULT MAI MARE DECIT VITEZA DE INTELEGERE AAA ORICAROR EXPIRATZI …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *