Skip to content
Politică

Coaliția de guvernare, o bombă cu ceas gata să explodeze. Trei soluții pentru a detensiona lucrurile

Guvernul Citu Inquam Photos / George Călin
" "

Coaliția de guvernare este în acest moment  bombă cu ceas, gata să explodeze oricând. Tensiunile au atins paroxismul ieri, după o nouă tragedie la un spital din țară. De data aceasta la Spitalul Victor Babeș, acolo unde trei persoane a decedat în TIR-ul ATI din curtea unităţii sanitare. În week-end un alt scandal, legat de alt spital – Foișor, a pus pe jar coaliția după ce pacienții spiralului au fost evacuați în toiul nopții. Dacă mai punem la socoteală și incendiul de la Spitalul Matei Balș din Capitală și cel de la Neamț, de anul trecut, ajungem la un tablou destul de sumbru al sistemului de sănătate din România. Problema fundamentală o constituie modul în care actualul ministru al Sănătății se raportează la aceste probleme. Neasumarea și managementul prost al lucrurilor le-au ajuns până peste cap partenerilor de guvernare care decontează și ei nota de plată. Între timp, Voiculescu rămâne neclintit în fruntea ministerului, iar tensiunile se acumulează tot mai mult.

Trei soluții pentru detensionarea situației

" "
" "

În linii mari există trei soluții pentru detensionarea actualei situații. Cum Vlad Voiculescu pare a fi mărul discordiei în acest moment, cea mai indicată soluție ar fi fost o ieșire din scenă elegantă a ministrului Sănătății. Asta s-ar traduce prin demisia de onoare. Lucrul acesta nu ar fi reprezentat nici pe departe un gest de slăbiciune așa cum l-ar interpreta cei de la USR-PLUS care au făcut scut în jurul lui Vlad Voiculescu, ci mai degrabă o asumare a managementului slab. O asemenea ieșire din scenă este însă destul de improbabilă. Vlad Voiculescu a demonstrat deja că își asumă mult prea puține lucruri. Pasarea responsabilității, ca și în cazul incendiului de la Balș spre fosta conducere, ca și în cazul publicării unor scurgeri de informații de Ministerul Sănătății spre un misterios funcționar, a devenit principala metodă de apărare a ministrului. Leadershipul nu înseamnă pasarea responsabilității ci asumarea erorilor subordonaților. Înseamnă gândire proactivă și capacitatea de a acționa decisiv în momente de criză. Vlad Voiculescu nu pare a avea însă aceste atribute. Prin urmare ieșirea din scena prin demisia de onoare reprezintă un gest unilateral pe care actualul ministru probabil că nu l-ar face decât sub presiunea colegilor din USR-PLUS.

A doua variantă ține de disponibilitatea premierului Cîțu de a juca o carte riscantă care ar putea antagoniza pe moment partenerii de guvernare, dar care ar arăta că premierul se află conducerea lucrurilor. Cartea respectivă o reprezintă o remaniere. Deși remaniere reprezintă atributul premierului, Florin Cîțu ezită. Speră poate că actualele tensiuni se vor diminua sau că Vlad Voiculescu va alege într-un final să își depună mandatul. Florin Cîțu nu poate aștepta la nesfârșit însă în timp ce problemele se acumulează în ministerele din subordine. Dacă nu acționează decisiv va semnaliza slăbiciune, iar această slăbiciune se va întoarce împotriva lui în congresul PNL pentru alegerea conducerii partidului. Cîțu candidează alături de Orban și ar putea avea o șansă importantă. Însă pentru aceasta el trebuie să atragă sprijinul unor facțiuni din PNL. Or dacă premierul arată slăbiciuni și ezitpri, acest sprijin s-ar putea să nu vină niciodată, iar scaunul lui Cîțu să se clatine serios până în 2024.

În fine, a treia variantă pentru a detensiona actuala situație ține de o intervenție promptă a președintelui Iohannis. Lucrul acesta nu s-ar lăsa neapărat cu demisia lui Voiculescu sau cu o remaniere, dar ar repune trenul pe șine. Președintele are obligația constituțională de a veghea la buna funcționare a instituțiilor. Or în prezent unele instituții par a nu funcționa aproape deloc. Prin urmare o intervenție a președintelui ar fi pe deplin justificată. Sub ce formă ar trebui să fie această intervenție e greu de spus cu precizie în prezent. Totuși, președintele ar trebui să aibă minim o ieșire publică prin care să le arate obrazul celor care nu își fac treaba. În prezent însă președintele pare a fi cuprins de un soi de letargie. Ieșirile sale publice sunt rare și de cele mai multe ori abstracte.

Actuala situație trebuie detensionată într-un fel sau altul. Oricare dintre cele trei soluții anterioare ar duce la o dezamorsare temporară a tensiunilor. În caz contrat tensiunile ar putea crește până la punctul imploziei. Actuala coaliție este în acest moment o bombă cu ceas.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *