Skip to content
Politică

Coaliția de guvernare, pe nisipuri mișcătoare. Ce va duce la ruperea alianței dintre PNL și USR-PLUS

Inquam Photos / George Călin

Actuala coaliție de guvernare PNL – USR-PLUS – UDMR este una de conjunctură. PNL visa la o alianță cu UDMR, PMP și minorități, însă rezultatul alegerilor parlamentare din decembrie 2020 a dat peste cap calculele liberalilor care s-au trezit în postura de a forma o alianță de conjunctură cu USR-PLUS și UDMR. Singurul lucru care îi unea înaintea alegerilor era aversiunea față de PSD. Acum acest liant se dovedește a fi tot mai fragil.

O coaliție de conjunctură

PNL și USR-PLUS se înțeleg tot mai puțin în ultima vreme. Coaliția care conduce România în acest moment este formată din partide incompatibile ideologic, unite doar de o aversiune față de PSD care nu se poate manifesta însă atâta timp cât te afli la putere. Cele două formațiuni politice nu au alți aliați, prin urmare sunt forțați să colaboreze. Fisurile sunt evidente însă la doar câteva luni de la preluarea puterii. Mult mediatizatul scandal dintre primarul Sectorului 1, Clotilde Armand și liderul PNL Sector 1, Sebastian Burduja a reprezentat doar un simptom al acestei incompatibilități generale. Teoretic ceea ce ar trebui să îi unească pe liderii PNL și USR-PLUS ar fi interesul public. Iar interesul public înseamnă acum în linii mari gestionarea epidemiei și reconstrucția post-covid. Treptat însă și acest liant va dispărea. Conștienți sau nu, liderii USR-PLUS și PNL se află de fapt deja într-o cursă contra-cronometru. Clepsidra a fost întoarsă și cu cât ne vom apropia mai mult de momentul 2024, cu atât mai mult vor crește șansele ca actuala coaliție să se rupă.

Apropierea alegerilor, punctul culminant

Apropierea triplelor alegeri parlamentare, prezidențiale și locale de peste trei ani va reprezenta punctul culminant. În 2024 va fi pentru prima dată în ultimii 20 de ani când vom avea trei runde de alegeri majore într-un an. Asta înseamnă în practică faptul că cine va avea cea mai puternică locomotivă de partid, va obține și cel mai bun scor. Interesul electoral individual al PNL și USR-PLUS va duce așadar la ruperea coaliției de vreme ce fiecare va trage să își construiască cea mai puternică mașinărie electorală cu care să atace alegerile din 2024. Miza este cu atât mai mare cu cât Klaus Iohannis se află la ultimul mandat și, prin urmare oricine are șanse deschise să câștige fotoliul de la Cotroceni. Dacian Cioloș nu s-a ferit de altfel să își expună fățiș această intenție încă de pe acum.

Ar fi naiv așadar să credem că în PNL și în USR-PLUS nu se fac deja calcule pentru anul electoral 2024. Unii vor încerca să iasă în față, să se pre-poziționeze din timp. Lucrul acesta va duce la și mai multă tensiune în interiorul coaliției de guvernare. La această tensiune internă va contribui și PSD care momentan nu își dorește să preia frâiele guvernării, în condițiile dificile impuse de epidemia de Covid. Tot ce își dorește PSD acum e să slăbească cât mai tare puterea și să forțeze la un moment dat ruperea coaliției. Social-democrații vor avea mai departe două opțiuni: fie să susțină din umbră un guvern liberal minoritar, aflându-se cu un picior la putere și cu altul în opoziție, fie să intre chiar ei la guvernare, profitând de lipsa unei majorități parlamentare. Prima formulă le-a adus social-democraților victoria în alegerile parlamentare din 2020 și, prin urmare, nu ar fi exclus ca PSD să meargă pe aceiași formulă și în 2024.

Aparențele vor mai fi menținute pentru un timp

Guvernarea se află așadar pe nisipuri mișcătoare, dar aparențele vor mai fi menținute pentru un timp. Crizele mai mici vor fi dezamorsate în continuare cu mari costuri politice și de imagine. Cumva PNL și USR-PLUS vor mai guverna o bucată de vreme. Asta pentru că o rupere prematură a coaliției ar semnala un eșec de proporții și ar destrăma încrederea electoratului. Aparențele bunei colaborări vor fi așadar menținute și mascate. În spatele ușilor închise, liderii PNL și cei ai USR-PLUS și-au pregătit deja cuțitele. Timpul trece în defavoarea coaliției și cu cât ne vom apropia mai mult de alegerile din 2024, cu atât mai mult vor crește șansele ca o criză minoră să ducă în final la ruperea înțelegerii dintre USR-PLUS și PNL.

1 comentariu la “Coaliția de guvernare, pe nisipuri mișcătoare. Ce va duce la ruperea alianței dintre PNL și USR-PLUS

  1. @ Probabil că bugetul din anul anterior ar trebui reluat şi executat până se obţin parametrii aprobaţi, votaţi şi se recuperează şi prejudiciile, ? Deci remarcaţi şi că legea bugetului din anul anterior a fost încălcată, guvernarea transformându-se în „tocmeală”, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *