Skip to content
Politică

Coaliția de guvernare, test de unitate. Ce urmărește PSD prin moțiunea simplă împotriva lui Năsui și ce ar putea urma după votul de marți

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
" "

PSD a pregătit o nouă moțiune simplă împotriva unui ministru USR-PLUS. După moțiunea depusă împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, iată că social-democrații pregătesc acum o nouă mutare împotriva ministrului Economiei, Claudiu Năsui.

Obiectivul PSD

" "
" "

Ca și în cazul moțiunii împotriva lui Vlad Voiculescu, obiectivul PSD nu este neapărat îndepărtarea respectivului ministru, în cazul acesta Claudiu Năsui, cât mai degrabă testarea unității coaliției PNL – USR-PLUS – UDMR. Altfel spus, PSD încearcă marea cu degetul pentru a lua pulsul relațiilor tot mai tensionate dintre USR-PLUS și PNL din ultima vreme. Liberalii par a fi uniți momentan în spatele ministrului Năsui. Liderul senatorilor PNL, Virgil Guran, a declarat că liberalii nu vor vota moțiunea simplă depusă de PSD. Totuși, ar putea apărea surprize de la Camera Deputaților. În fond, fiecare parlamentar are un vot, iar nemulțumiții din PNL  – cei care nu mai văd fiabilă o relație cu USR-PLUS – ar putea avea ocazia acum să transmită un mesaj puternic atât partidului cât și coaliției. Social-democrații mizează de altfel pe acești nemulțumiți din PNL.

În cazul moțiunii simple, social-democrații se află de fapt într-o situație de “win-win”. O victorie a PSD astăzi ar fi una de moral, fără consecințe uriașe. Cu siguranță însă că dacă moțiunea va trece, PSD va face un joc de imagine, prezentând totul ca pe o mare victorie. Totuși, chiar dacă moțiunea nu va trece, PSD tot va avea de câștigat. Ce anume? Ei bine informații cu privire la stadiul în care se află relațiile PNL –USR-PLUS. Social-democrații vor fi cu ochii ațintiți nu doar asupra rezultatului final, ci – poate mai important – asupra numărării voturilor. Strategii din PSD vor analiza la rece lucrurile și vor compara gradul de susținere pentru Vlad Voiculescu cu gradul de susținere pentru Claudiu Năsui. Dacă la moțiunea de astăzi, sprijinul pentru Năsui va fi mai mic decât cel pentru Voiculescu, atunci social-democrații pot spune că se află pe drumul cel bun în strategia lor de erodare a coaliției de guvernare.

Cu urmează după moțiune?

Răspunsul la această întrebare ține în bună măsură de rezultatul votului de astăzi. Există în linii mari două scenarii. Dacă moțiunea trece, liderii PSD ar putea deveni mult mai ambițioși. Semnalul ar fi unul clar – unitatea coaliției scârțâie din temelii. În acest caz, social-democrații și-ar putea tura motoarele mai mult și ar putea urma chiar o moțiune de cenzură împotriva cabinetului Cîțu. Pe de altă parte, dacă moțiunea simplă nu va trece, PSD se va repoziționa. În calculele PSD va conta diferența de voturi între actuala moțiune și cea precedentă. PSD va continua să testeze ocazional apele în care se scaldă coaliția și va mai înainta moțiuni simple împotriva altor miniștri. Totuși, acești miniștri vor fi preponderent de la USR-PLUS. Asta pentru că, știute fiind tensiunile din coaliție și nemulțumirile unor liberali cu privire la intrarea USR-PLUS la guvernare, PSD ar putea ținti mai ușor partenerul junior de guvernare. Totul depinde de rezultatul moțiunii de astăzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *