UPDATE Coaliţia a decis candidaturi comune PSD-PNL la Primăria Generală, primăriile de sectoare dar şi CGMB

sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

UPDATE 19:35

Coaliţia de guvernare a decis luni seară candidaturi comune PSD-PNL la Primăria Generală, primăriile de sectoare dar şi CGMB şi consiliile locale de sectoare, au declarat surse politice.

Astfel, decizia luată în cadrul şedinţei Coaliţiei este ca PSD ţi PNL aă aibă la alegerile din 9 iunie candidat comun la Primăria Capitalei, candidaţi comuni la sectoare, dar şi la Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi la consiliile locale de sectoare.

Coaliţia analizează candidaţii comuni, la Capitală cel mai probabil urmând să decidă susţinerea unui independent, medicul Cătălin Cârstoiu, managerul Spitalului Universitar din Capitală.

De asemenea, sunt certe până în prezent candidaturile actualilor primari în funcţie, de la sectoarele 3, 4 şi 6, Robert Negoiţă, Daniel Băluţă şi Ciprian Ciucu, la celelalte sectoare urmând să se stabilească de asemenea candidaţi ce vor fi susţinuţi de ambele formaţiuni.

UPDATE 13:54

Liderul PNL a fost întrebat dacă medicul Cătălin Cârstoiu este un candidat compatibil cu electoratul ambelor partide, PSD şi PNL sau voturile se vor duce spre Nicuşor Dan.

”Acum, ştiţi cum este, ne găsim în perioada de pre-campanie. Fiecare speră să aibă o tracţiune la electorat. Noi ne punem toată capacitatea astfel încât echipa pe care o vom anunţa să fie cea care va convinge bucureştenii că merită să fie votată”, a arătat Ciucă.

Preşedintele PNL a menţionat că ”proiectul comun pentru Bucureşti presupune şi o coerenţă între Primăria Generală a Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector”..

”Ca atare, ca să putem să-ncheiem odată cu această fractură între primarul general, între primarul de sector şi Consiliul Local de la municipiu sau de la sector, avem nevoie ca toate aceste liste să aibă susţinerea ambelor partide”, a arătat liderul liberal.

”Am discutat despre faptul că avem nevoie de un candidat comun, de o susţinere comună, pe un proiect comun”, a mai spus Ciucă.

”Avem nevoie de o persoană care, de-a lungul activităţii profesionale, să fi avut o experienţă administrativă, o persoană care să fie în măsură să coaguleze o echipă şi din echipa respectivă să facă parte oameni care ştiu ce presupune proiectul pentru patru ani al Primăriei Capitalei. Sigur, nu se vor rezolva aceste probleme în patru ani, dar este nevoie ca această echipă să vină cu un plan credibil şi să înceapă să producă aceste noi proiecte pe care bucureştenii le aşteaptă”, a mai arătat Ciucă.

Preşedintele PNL a spus că astăzi coaliţia anunţă candidatul la Primăria Capitalei.

Despre notorietatea medicului, Ciucă a spus că, din sondajele care au fost, rezultă că acesta are ”un anumit grad de notorietate”.

”Sunt convins că toată lumea a auzit de Spitalul Universitar şi de managementul de la spital”, a completat el.

UPDATE 12:54

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe afirmă, într-un interviu la RFI că medicul Cătălin Cârstoiu și arhitectul Tiberiu Florescu, pot fi soluții pentru Primăria Capitalei.

„Sunt oameni cu foarte bună reputație, sunt oameni cu recunoaștere în societatea noastră, sunt oameni cu o vastă experiență, oameni în decursul vremii, chiar dacă neînregimentați politic, cu un suport și o susținere, o sferă relațională foarte bună în București, oricând, atât domnul arhitect Florescu, cât și medicul Cârstoiu, care este directorul Spitalului Universitar, un om care cel puțin în București are o cotă publică foarte-foarte bună pot fi soluții”, a declarat Ionuț Stroe.

––––––––

Coaliţia de guvernare decide astăzi candidatul la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar, fiind în acest moment principala opţiune de candidat comun PSD-PNL, au precizat surse politice.

Şedinţa coaliţiei începe, luni, la ora 15.30 şi discută lista de candidaţi pentru alegerile europarlamentare dar şi candidaţii la Primăria Capitalei şi primăriile de sector.

La ultima întâlnire a coaliției s-ar fi ajuns la un acord privind candidaturi comune PSD-PNL la toate cele șase sectoare din București. La Sectorul 1 s-a discutat despre o eventuală susținere a lui Sebastian Burduja. La Sectorul 2, potrivit surselor, este posibil să fie susținut Rareș Hopincă (PSD), prefectul Capitalei, iar la sectoarele 3, 4 și 6 să fie susținuți actualii primari: Robert Negoiță, Daniel Băluță și Ciprian Ciucu. Pentru Primăria Sectorului 5 încă nu s-au discutat variante.

Cine sunt potențialii candidați independenți la Primăria Capitalei

Ionuț Lupescu care în prezent este colaborator al CS Dinamo, unde lucrează la reconstruirea academiei, este unul din numele luate în considerare pentru a candida la Primăria Capitalei. Acesta a fost ales de liderul PNL pentru trecutul lui din conducerea FIFA și UEFA. Fostul mijlocaș, membru al „Generației de Aur”, a fost director tehnic la UEFA și membru al comisie tehnice la FIFA.

Ionuț Lupescu/ Sursa foto: Inquam Photos / Gyozo Baghiu

În 2018, Lupescu a candidat pentru funcția de președinte al FRF, dar a pierdut atunci în fața lui Răzvan Burleanu, președinte din 2014.

Cătălin Cîrstoiu, în vârstă de 50 de ani, este medic ortoped și este manager al Spitalului Universitar de Urgență București începând din martie 2020. A mai ocupat această funcție în perioada 2009 -2016. Este decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București începând cu anul 2016.

Cătălin Cîrstoiu este căsătorit cu medicul Monica Cîrstoiu, șefa clinicii de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgență București.

Managerul Spitalului Universitar, Cătălin Cîrstoiu Foto: INQUAM Photos/George Călin

Medicul Cătălin Cârstoiu este, potrivit ȘtirileProTv, finul fostului președinte Traian Băsescu și fiul lui Ion Cîrstoiu, fost deputat de Argeș timp de două mandate, în perioada 1996 – 2004.

În urmă cu numai o zi, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că medicul Cîrstoiu se află pe lista potențialilor candidați pentru Primăria Capitalei și a vorbit la superlativ de acesta.

„În ce priveşte candidatul pentru Bucureşti, e normal ca presa să caute persoana, numele. Abordarea noastră a fost una total diferită în acest moment. Categoric, contează managerul, cel care va coordona. Au fost discuţii despre domnul profesor Florescu (Tiberiu Florescu – n.r.), am avut întâlniri cu domnul profesor Florescu şi eu şi domnul Nicolae Ciucă. Este persoana cea mai îndreptătiţă să ne spună cum vede viitoarea viziune a Bucureştilor. Dânsul şi-a arătat disponibilitatea de a intra într-o echipă pentru reconstrucţia Bucureştiului. (…) Domnul Cătălin Cîrstoiu este un manager foarte bun la Universitar, este o persoană care este luată în calcul în acest moment ca şi candidat comun”, a explicat liderul PSD, într-un interviu la Digi24. 

Amintim, alegerile europarlamentare și cele locale vor avea loc la aceeași dată, 9 iunie, după ce Guvernul a aprobat vineri Ordonanţa de urgenţă care le comasează.

Perioada electorală pentru alegerile din iunie va începe pe 12 martie 2024 şi se va încheia în maxim trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial, potrivit Ordonanței de Urgență.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: