Skip to content
Politică

Coaliţia PSD-ALDE ”dă roade”: numiri politice la Nuclearelectrica

fn24.ro

Vedeți mai jos cum PSD şi ALDE îşi „plantează” oamenii la Nuclearelectrica:

După propunerile care au scandalizat specialiştii din sectorul energetic, pentru Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, Ministerul Energiei nu se dezice nici când vine vorba de Nuclearelectrica (SNN), o altă companie de importanţă vitală, care asigură 20% din consumul naţional de electricitate.

„România liberă” a aflat care este lista candidaţilor propuşi pentru postul de membri provizorii în Consiliul de Administraţie al SNN.

Astfel, printre cei 8 înscrişi, din care vor fi aleşi 7, se află o fostă consilieră a premierului Sorin Grindeanu, un „liber profesionist” care a candidat pe un post de consilier la Consiliul General al Municipiului Bucureşti și un fost consilier al lui Andrei Gerea, fost ministru al Energiei.

Cu o singură excepţie, niciunul nu are nicio pregătire în domeniul energetic, dar au un mare merit: au conexiuni politice în zona PSD-ALDE, mulţi fiind chiar membri de partid, scrie Romania Libera.

Lista integrală cu propunerile apare pe site-ul producătorului de energie, pe ordinea de zi în Adunarea Generală a Acţionarilor convocată pentru 24 aprilie, alături de CV-urile candidaţilor.

Andreaș Eva-Georgeta a fost consiliera pe relaţii externe a actualului premier Sorin Grindeanu pe vremea când acesta era preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, ocupând, potrivit datelor de pe site-ul CJ Timiş, funcţia de Şef Serviciu Relaţii Externe. Este licenţiată la Universitatea Europeană din Lugoj, Facultatea de Drept.

Anton Cristian Romulus a absolvit Universitatea Româno-Americană, Facultatea de Management. A candidat, în mai 2016, din partea ALDE pentru funcţia de consilier în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Potrivit listei de candidaturi (poziţia 23), nu deţinea nicio funcţie nicăieri, având trecută ocupaţia „liber profesionist”. Totodată, a fost consilier personal la Ministerul Economiei, în perioada 2012-2013, pe vremea când instituţia era condusă de Daniel Chiţoiu. Potrivit declaraţiei de interese depuse la acel moment, Anton avea acţiuni la două firme, High Wash SRL şi Bubbles Blue SRL.

Gentea Cristian este membru PSD din 1996, în prezent fiind consilier local în Piteşti, președinte al PSD Piteşti şi secretar executiv interimar al PSD Argeş. A absolvit Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti. Potrivit CV-ului public, din 1987 lucrează la Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti (fostul Institut de Cercetări Nucleare), unde a deţinut pe rând mai multe funcţii, iar din iunie 2012 şi până în prezent ocupă funcţia de director adjunct pe Securitate Nucleară. Dacă va fi numit, va fi în conflict de interese.

Lulache Daniela, cu diplimă de economist de la ASE, este, din 2013, actualul director general al Nuclearelectrica, dar şi membru în Consiliul de Administraţie al companiei. Lulache a fost în atenţia presei din cauza veniturilor uriaşe încasate din funcţiile publice pe care le-a deţinut, unde a fost numită după ce l-a năşit pe liberalul Cristian David, fost ministru de Interne.

Pe 11 noiembrie 2005, Daniela Lulache şi soţul ei, Cristian, i-au cununat, la Viena, pe Cristian David şi pe Vanda Vlasov, fiica lui Mihail Vlasov, ex-preşedinte al Camerei de Comerţ a României, condamnat la doi ani de închisoare cu executare în noiembrie 2016. După numai patru luni de la cununie, în martie 2006, Daniela Lulache a fost numită directorul general la SC Fondul Proprietatea SA, funcţie de pe urma căreia a câştigat într-un singur an 441.000 de euro net, conform informaţiilor apărute în presă.

În decembrie 2009, după schimbarea guvernului Tăriceanu, Daniela Lulache a fost înlocuită de la Fondul Proprietatea, fiind numită la BNR consilier al viceguvernatorului liberal Bogdan Olteanu.

În 2013, când PNL a revenit la guvernare, iar Cristian David a fost numit ministru (având în portofoliu Românii de Pretutindeni), Daniela Lulache a fost numită la conducerea Nuclearelectrica. Tot presa a mai scris despre ea că a fost parteneră de afaceri a lui Cristian Zgabercea, finul „baronului de Constanţa” Nicuşor Constantinescu. De asemenea, presa a mai dezvăluit despre fostul ei soţ, Cristian Lulache, de care a divorţat în 2013, că a fost partener de afaceri cu generalii Victor Atanasie Stanculescu, fostul prim-adjunct al ministrului Apărării în regimul Ceauşescu, şi Marius Opran. Cristian Lulache este fiul generalului Lulache, fost şef al Direcţiei de mobilizare din Ministerul Apărării.

Mişa Ionuţ (42 de ani) ocupă, în prezent, funcţia de director general al Direcţei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF. În ianuarie 2017, a fost numit secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Este licenţiat la Universitatea Ovidius din Constanţa, Facultatea de Ştiinţe Economice.

Stănescu Bogdan este şi acum membru în CA la Nuclearelectrica. El este celebru pentru cele 25 de funcţii deţinute simultan în instituţii şi companii de stat, anul trecut. În august 2016, ministrul Energiei Victor Grigorescu l-a dat afară din funcţia de director general al Direcţiei Generale Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie. El era atunci şi consilier al viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu, arestat preventiv în dosarul numirii lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării. Printre funcţiile pe care le mai ocupa sunt cele de administrator special al Oltchim, Complexul Energetic Hunedoara şi Romplumb.Stănescu este licenţiat în Ştiinţe Juridice, Universitatea Hyperion şi are o diplomă de inginer obţinută la Universitatea de Petrol şi Gaze.

Tătar Florin-Constantin a fost, până de curând, preşedintele Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive. Instituţia are două funcţii cheie: depozitare (prin care se asigură depozitarea definitivă, în condiţii de siguranţă, a deşeurilor radioactive rezultate din ciclul combustibilului nuclear şi a deşeurilor radioactive rezultate din aplicaţiile tehnicilor şi tehnologiilor nucleare în industrie, medicină, agricultură şi în alte domenii de interes socioeconomic, inclusiv a celor rezultate din dezafectarea instalaţiilor nucleare şi radiologice) şi administrare (prin care se asigură gestionarea resurselor financiare destinate gospodăririi în siguranţă a deşeurilor radioactive şi a resurselor financiare destinate dezafectării instalaţiilor nucleare şi radiologice). Este tot din Constanţa, unde a absolvit Facultatea de Automatizări şi Calculatoare.

Tudorache Iulian Robert este, din februarie 2017, secretar de stat în Ministerul Energiei. Hotnews a scris despre el că este şeful ALDE Piteşti, apropiat de Andrei Gerea, fost ministru al energiei şi actual deputat ALDE de Argeş. Tudorache a candidat fără succes la Senat, pe listele ALDE Argeş, însă a ajuns consilier local, după alegerile din vară. A fost consilier al fostului ministru Andrei Gerea, poziţie din care a fost recompensat cu diverse funcţii în companii energetice de stat, de la care a câştigat peste 155.000 lei în 2015. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice, la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *