Skip to content
Politică

Coaliția PSD-ALDE, la un pas de colaps. Tăriceanu, tot mai nemulțumit de Dragnea

agerpres.ro

Mariajul PSD-ALDE a ajuns la un punct critic, Călin Popescu Tăriceanu afișând o atitudine tot mai nemulțumită față de inițiativele lansate de colegul său, Liviu Dragnea.

Chiar dacă PSD a făcut pasul înapoi pe câteva chestiuni deranjante pentru imaginea partidului lui Tăriceanu, cum ar fi impozitul pe cifra de afaceri sau taxa de solidaritate, liderii ALDE privesc cu o neîncredere tot mai mare la partenerii de guvernare.

Presiuni interne

Probabil că președintele ALDE ar fi rămas imun la noile măsuri pompieristice în materie de fiscalitate afișate în programul de guvernare al PSD, dacă mai mulți lideri din partid, printre care europarlamentarul Norica Nicolai și Varujan Vosganian, nu i-ar fi atras atenția că acestea pot avea un impact nimicitor asupra credibilității partidului în fața electoratului.

Nu este pentru prima oară când Dragnea ia decizii importante fără consultarea lui Tăriceanu, decizii care cauzează mari prejudicii de imagine coaliției. Faptul că Dragnea se raportează la ALDE ca la un satelit al PSD este foarte deranjant. Acum însă, prin anunțarea unor măsuri economice controversate, care contravin oricăror politici de dreapta dorite de ALDE, social-democrații chiar că au sărit calul!

Tăriceanu i-a explicat lui Dragnea că, de acum înainte, continuarea alianței PSD-ALDE este condiționată de consultări reale pe marginea oricăror acțiuni guvernamentale sau parlamentare. Neîncrederea este mai mare ca niciodată”, a explicat o sursă din conducerea ALDE pentru evz.ro.

Candidatura asumată

ALDE are în interior mai nume grele din zona de dreapta, care l-au urmat pe Tăriceanu în noul proiect politic după despărțirea de PNL, dar vizibilitatea partidului depinde extrem de mult de președintele formațiuni.

ALDE a trecut la rândul său printr-o scindare, aripa conservatoare a lui Daniel Constantin migrând ușor-ușor spre noul proiect poltic al acestuia: Partidul PRO România.

Din acest punct de vedere, aderența electorală a formațiunii conduse de Tăriceanu devine tot mai nesigură, lucru care i-a forțat pe mai mulți vicepreședinți să îi ceară șefului de partid să își asume o candidatură la alegerile prezidențiale din 2019 pentru a păstra vii șansele de accedere în Parlament pe următorul mandat.

În acest moment însă, un rol mai vizibil al lui Tăriceanu, ca și pretențiile puse de acesta în relația cu PSD, s-ar putea să îl deranjeze pe Liviu Dragnea și gruparea dură din PSD concentrată în jurul lui, o eventuală spargere a formulei politice aflată la guvernare nefiind de ignorat.

PSD poate apela la ajutorul minorităților naționale sau la UDMR pentru a suplini voturile ALDE din parlament în cazul în care va trebui să formeze o nouă majoritate, dar pentru acest lucru trebuie să prezinte și un program de guvernare credibil, care să nu fie privit ca o misiune sinucigasă de către viitori aliați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *