Coaliția se reunește în ședință: discuții pe bugetul pentru 2024

Sursa foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Coaliția de guvernare se reunește marți, începând cu ora 16:00, într-o ședință care va viza în principal bugetul pe anul 2024.

Se va discuta despre banii pe care urmează să-i strângă Executivul pentru a avea resurse suficiente pentru majorarea pensiilor, un proiect care a trecut luni de votul final din Camera Deputaților.

Guvernul a aprobat, la începutul lunii noiembrie, lista proiectelor de investiţii publice semnificative în vederea includerii acestora în bugetul pentru anul 2024, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, care a precizat că este vorba despre 221 de proiecte.

„Printr-un memorandum, Guvernul a aprobat lista proiectelor de investiţii publice semnificative prioritare în vederea includerii acestora în proiectul de buget pentru anul 2024. Lista include 221 de proiecte de investiţii publice semnificative cu cele mai ridicate beneficii economice şi sociale, care au valoare total actualizată de aproximativ 320 de miliarde lei”, a precizat Constantin.

El a menţionat că 62 dintre aceste proiecte sunt finalizate, însă nu sunt închise financiar, iar sumele aferente vor fi disponibilizate la data emiterii hotărârilor judecătoreşti privind anumite dosare de expropriere.

„Din restul de 159 de proiecte de investiţii publice semnificative, 28 de proiecte sunt noi, iar 131 sunt proiecte care continuă, fiind aflate în diferite stadii de implementare”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit acestuia, proiectele sunt distribuite preponderent la instituţii – ministerele Transporturilor, Mediului, Dezvoltării, Sănătăţii, Justiţiei, Apărării, Cercetării, Afacerilor Interne. Conform memorandumului aprobat, „lista elaborată de Ministerul Finanţelor include 221 de proiecte de investiţii publice semnificative, cu cele mai ridicate beneficii economice şi sociale, care au valoare totală actualizată de 319,78 miliarde lei şi un rest de finanţat pentru finalizarea acestora de 208,33 miliarde lei”.

„În anul 2023, creditele bugetare alocate pentru aceste proiecte sunt în valoare de 17,42 miliarde lei”, indică sursa citată.

Ce spune ministrul Finanțelor

Bugetul de stat pe 2024 va fi axat pe investiții, bani în plus urmând să primească ministere precum educația și sănătatea, a declarat ministrul finanțelor, Marcel Boloș. El a precizat că, în continuare, digitalizarea administrației financiare este un punct important în proiect pentru a reduce evaziunea fiscală.

De altfel, bugetul de stat pe anul viitor este subiect de discuție și în ședința coaliției de guvernare.

„Construim bugetul pornind de la legislația care este în vigoare în momentul de față și conform cu procedurile pe care le avem, de asemenea, în vigoare. E un buget care încercăm să îl orientăm spre investiții. Acesta este obiectivul pe care ni-l propunem pentru anul 2024, iar în ceea ce privește marile servicii publice, vorbesc de sănătate și educație, acestea rămân în continuare cu alocări bugetare care să le permită atât modernizarea, digitalizarea”, a spus Marcel Boloș.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: