Cod fiscal schimbat din 2025: guvernul renunţă la declaraţia unică estimativă

Sursa foto: Freepik

Guvernul a pregătit schimbări importante pentru oamenii cu venituri extrasalariale. Executivul reduce semnificativ birocraţia aferentă declaraţiei unice pe de o parte prin renunţarea la cea estimativă şi, pe de altă parte, prin trimiterea declaraţiilor unice precompletate de ANAF către contribuabili, reiese din analiza Economica.net asupra proiectului de OUG prin care guvernul schimbă din nou Codul fiscal.

Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de OUG care aduce schimbări importante Codului fiscal.

În acest articol prezentăm trei noutăţi care vizează persoanele fizice cu venituri extrasalariale pe care au obligaţia să le declare la Fisc prin intermediul declaraţiei unice.

Prin venituri extrasalariale pentru care există obligaţia trimiterii declaraţiei unice la ANAF (cu unele excepţii asupra cărora nu insistăm aici) înţelegem venituri din: activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din investiţii, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din alte surse.

Începând cu veniturile aferente anului 2025, contribuabilii care realizează venituri extrasalariale pentru care au obligaţia trimiterii declaraţiei unice la Fisc vor primi formularul declaraţiei unice precompletat de ANAF cu date despre veniturile realizate şi impozitul pe venit datorat, baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi cu valoarea contribuţiilor datorate pentru anul de realizare a venitului, se arată în din proiectul de OUG privind schimbarea Codului fiscal, consultat de Economica.net.

ANAF va precompleta formularele declaraţiilor unice trimise persoanelor fizice cu informaţiile pe care le deţine în bazele de date ale instituţiei, reiese din proiectul de OUG privind schimbarea Codului fiscal.

Important de precizat că formularul declaraţiei unice pe care Fiscul îl va trimite precompletat persoanei fizice e cel privind veniturile efectiv realizate de contribuabil şi contribuţiile datorate pentru acestea, dacă e cazul. Această declaraţie e prevăzută la articolul 122 din Codul fiscal, reiese din analiza Economica.net asupra proiectului de OUG.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: