Skip to content
Meteo

Cod galben de inundații pe râurile din 9 județe. Hidrologii au emis avertizări valabile timp de două zile

news.ro

Hidrologii au emis un avertizare de tip cod galben de inundații, pentru râurile din 9 județe din țară, din Transilvania, Moldova şi Oltenia.

Atenționarea hidrologilor este valabilă până miercuri, 25 august, ora 12:00.

Cod galben de inundații în 9 județe din țară

Potrivit hidrologilor, Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale coteor de atenție.

În intervalul 24.08.2021 ora 13:00 – 25.08.2021 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice:

Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Hoghiz – amonte confluenţӑ cu râul Lotru (judeţele: Harghita, Brașov, Sibiu şi Vâlcea),

Suceava – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Suceava),

Moldova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava şi Neamţ),

Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău),

Siret – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Bistriţa (judeţele: Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi şi Bacău),

Jijia – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţӑ cu râul Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi).

Atenţionarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Neamţ, Botoşani şi Iaşi, informează Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

Ce presupune codul galben de inundații

Potrivit Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, codul galben este emis atunci când există risc de viitură sau creșteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită.

Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râuri mici cu posibile efecte de inundații viitoare.

3 comentarii la “Cod galben de inundații pe râurile din 9 județe. Hidrologii au emis avertizări valabile timp de două zile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *