Skip to content
" "
Opinii & Analize

Cod roșu de criză în UE: Cine sabotează negocerile dintre Germania, Franța și Italia

După cum s-a estimat deja cu mult timp înainte, Uniunea Europeană n-a fost capabilă să-și facă curățenie în propria ogradă, iar astăzi plătește prețul unui Brexit eșuat și al unui populism neglijat.

Manfred Weber este complet ieșit din orice discuție pentru Comisia Europeană, după ce toată lumea s-a lămurit că nu are competența pentru o astfel de funcție. Merkel, ajutată de PPE, a încercat să-l propună pe Weber pentru funcția de președinte al Parlamentului Europeană pe 5 ani (dublu decât ar trebui) și să mai obțină pentru PPE inclusiv funcția de Înalt Reprezentant pentru politică externă.

" "

Angela Merkel l-a sprijinit duminică pe Frans Timmermans pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, numai că opoziția unor state anti-UE au blocat această negociere. Frans Timmermans nu este dorit de Italia, Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia. Dar Angela Merkel s-a temut că Timmermans la Comisia Europeană va produce o ruptură adâncă între UE și Italia.

Italia nu are nimic de pierdut în UE, doar de câștigat, dar nu va renunța la șantaj până când nu va obține ceea ce vrea. Italienii intenționează să vadă o Comisie Europeană mai indulgentă cu ei, care îi scapă de amenzi și le permite să-și crească deficitul bugetar. Momentan, politicienii de la Roma riscă sancțiuni uriașe din partea Uniunii pentru că n-au respectat promisiunile economice și au îndatorat țara mai mult decât era previzionat.

Dacă ar fi să căutăm un numitor comun acestor state care sabotează negocierile din UE, acela ar fi Statele Unite ale Americii. Toate au criticat UE, însă au apreciat politica SUA și a lui Donald Trump. Toate aceste țări care critică UE fug de fiecare dată către Statele Unite și apoi anunță că intră în opoziție.

În schimb, Angela Merkel a arătat că este cel mai mare politician european, cu suficientă experiență încât să știe să negocieze și că Germania este dispusă să renunțe la anumite funcții dacă acest lucru va debloca politica europeană. Emmanuel Macron a fost convins să-l sprijine pe Timmermans, însă Giuseppe Conte, premierul Italiei, a lucrat toată noaptea de duminică spre luni pentru a sabota această propunere și a reușit, din câte se pare.

Divizare geografică

Pentru prima dată în UE apare divizarea geografică, la care ia parte și România prin vocea lui Klaus Iohannis. Țările care au aderat recent la UE, așa cum a spus Iohannis, ar vrea să aibă o mare funcție. Nu știm exact ce înseamnă „recent” pentru Iohannis sau la ce state se referă, însă divergențele dintre Vest și Est sunt foarte evidente.

Grupul PPE s-a divizat și el între Merkel vs. ceilalți. Grupul de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria) pare capabil să blocheze orice negociere. Cancelarul Germaniei ar fi fost capabil să treacă peste acest grup cu orice risc, dar nu poate să evite și Italia care rămâne o forță în UE. Dacă italienii vor fi convinși cu o ofertă bună, negocerile ar putea ajunge la o înțelegere pentru că grupul de la Visegrad ar rămâne fără protecție. Atât timp cât Italia stă lângă ei, negocerile vor fi în continuare dure.

Această divizare geografică între Vest și Est va fi nocivă și pe viitor. Franța și Germania vor lua măsuri pentru ca statele din Est, cu numeroase probleme de corupție, să nu mai ridice pretenții și să nu mai blocheze negocerile importante. Acest lucru s-ar fi rezolvat dacă PPE venea cu un candidat mai competent decât Weber.

Marți, 2 iulie

Va fi a treia zi de negocieri. Franța și Germania și-au pierdut răbdarea cu grupul de la Vișegrad. Răzbunarea acestui grup apare după ce Timmermans a criticat statele din Est și pe unele chiar le-a sancționat. Dacă Merkel și Macron vor convinge Italia să-l sprijine pe Timmermans se poate ajunge la un acord privind președintele Comisiei Europene.

În caz contrar, trebuie găsit un alt candidat și oricine e pe listă. Însă e greu de crezut că Parlamentul European va accepta pe cineva din afara „sistemului” spitzenkandidat. Prin urmare, dacă nu va fi nici Weber, nici Timmermans, atunci o șansă mare va avea Margrethe Vestager, din partea grupului Renew Europe.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *