Skip to content
Video

Codrin Ștefănescu, despre șansele lui Băsescu să iasă primar: „Avem variante” EXCLUSIV (VIDEO)

Invitatul interviurilor PSnews.ro din această săptămână este secretarul general adjunct al Partidului Social Democrat (PSD), Codrin Ștefănescu.

Astfel, în cazul interviului acordat PSnews.ro, Codrin Ștefănescu vorbește despre șansele fostului președinte Traian Băsescu de a redeveni primarul Capitalei. În acest context, social-democratul a declarat că PSD este „pregătit să lupte” cu fostul șef de stat, dacă va decide să intre în această bătălie.

Totodată, în ceea ce privesc alegerile locale, Codrin Ștefănescu a dezvăluit că toată lista naţională va fi făcută publică într-o singură zi, subliniind faptul că „PSD-ul e un partid de mase, nu e un partid de patroni (cum vrea să devină noul PNL), de super-şmecheri, fabricanţi, producători, proprietari, de decid ei aşa, cum le e mai bine lor”.

(minutele 23:51-30:29)

Dan Bucura: Şi totuşi: cu Sistemul (creat-necreat de Traian Băsescu), cu el revenit în peisajul politic, există o şansă şi, se pare (din ce se vorbeşte pe la colţuri, din sondaje), destul de mare, ca Traian Băsescu să redevină, poate, primarul Capitalei. Asta ca să mutăm un pic discuţia în zona alegerilor locale. Ce face PSD-ul în sensul ăsta? E pregătit să lupte cu un Traian Băsescu cu şanse la Capitală?

Codrin Ştefănescu: Suntem pregătiţi să luptăm cu Traian Băsescu şi cu răul pe care l-a creat el fără milă. Şi cu toţi aliaţii pe care şi i-a luat Traian Băsescu în această bătălie, dacă vrea să intre.

Dan Bucura: Şi cu cine s-ar putea lupta PSD-ul împotriva lui Traian Băsescu?

Codrin Ştefănescu: Nu ştiu. Avem variante – în orice caz. Nici nu se pune problema. Suntem puternici ca partid şi eu cred că românii n-au uitat zece ani de teroare. Şi ne aducem aminte şi acum prin ce au trecut. Şi nu vorbesc numai de tăierile de salarii şi pensii; vorbesc de lucruri grave: încălcarea unor drepturi şi a unor libertăţi, despre pumn în gura presei care informa poporul despre toate nenorocirile… Noi avem un volum despre ziariştii anchetaţi sau arestaţi în cei zece ani de băsism la nivel naţional (cdică colegi de-ai voştri şi din presa locală) care spun lucrurile astea: „Cum am deschis mafia portocalie din judeţul meu, mi-a luat-o pe nevastă-mea, pe socru, pe un băiat, m-a luat pe mine”… Adică a fost o vânătoare teribilă. Oamenii nu trebuie să uite lucrul ăsta. Sunt oameni care se plângeau de nu ştiu ce fel de baroni dintr-ăştia ai PDL-ului care aveau angajaţi un sfert din judeţ. Adică erau proprietari de Românie camarila lui Băsescu. Cu un sistem creat ca să-i protejeze. Ce spune Udrea? „Cu şefii partidelor şi ai Sistemului stăteam la masă. Veneau la masă la mine, să bea cafeaua cu mine. Deci veneau, nu mă duceam eu; veneau ei. Adică îi chemam: «Vedeţi, miercuri, la ora 11, cafeaua la mine.» «Să trăiţi!» (toată lumea din Sistem)”. Cam aşa funcţiona. S-a schimbat ceva? Tot ăia sunt.

Dan Bucura: Şi totuşi, domnu’ Ştefănescu, aş reveni la povestea aia cu localele. Eu zic că e o situaţie mai mult decât atipică tura asta: trei luni (trei luni şi puţin), vin alegerile şi nu numai PSD-ul – nici PNL-ul, de partea cealaltă – (şi nu e cazul doar la Capitală) nu şi-a prezentat candidaţii. Acum patru ani, îmi amintesc că ştiam despre cine vor fi candidaţii poate cu un an înainte. Îşi făceau o „campanie”. Acum, nici măcar nu se ştie. Parc-ar fi iepuraşii scoşi din joben de către magicianul…

Codrin Ştefănescu: Politica acum se face la maniera în care tu, ca om simplu, vrei să faci politică, vrei să candidezi, eşti susţinut de un partid. Prima întrebare pe care ţi-o pui este: ce am făcut eu toată viaţa mea? Sistemului îi place de faţa mea sau nu? Şi îi găseşte: la grădiniţă, i-ai furat ascuţitoarea unei colege. Hoţule! Scurt. Aşa ne-am obişnuit. Şi atunci sunt foarte mulţi candidaţi, în toate partidele (inclusiv în PSD), la nivel naţional, care spun: „Nu mai intru în acest joc”. „Domn’e, dar te vrea comunitatea, te-a ales de nu ştiu câte ori, te vrea”. „Nu mai pot! Nu mai pot. Dau cu subsemnatul pentru toate prostiile şi pentru toate nu ştiu ce. Angajaţii mei din primărie nu vor să mai semneze nimic, din cauza anchetelor. În general, nimic. Încercăm să rezistăm sub forma asta, fără să facem nimic şi pentru asta putem să fim arestaţi”. Adică te-a dărâmat din toate părţile, încât zici: „Mai bine mă las”. Or, situaţia asta afectează foarte mult. Ne afectează pe noi. Iată că am primit critici şi externe pentru lucrul ăsta. Au fost critici externe: „Nu luaţi bani de la noi pe care vi-i dăm pe gratis, pentru că funcţionarii voştri nu vor să semneze, de frica anchetelor. Alo, România, treziţi-vă acolo! Faceţi ceva pentru voi!”

Dan Bucura: Totuşi, în sistemul ăsta, ce o să faceţi? O să scoateţi nişte candidaţi cu o lună-două înainte, pe care votanţii poate nici n-apucă să-i identifice, să-i cunoască?

Codrin Ştefănescu: Nu. Au fost identificaţi, oricum, la PSD. Am fost mai tranşanţi – noi cu asta o să lansăm candidaţii.

Dan Bucura: Nu-i aveaţi, practic, pe sectoare?

Codrin Ştefănescu: Nu numai pe sectoare, ci şi la nivel naţional. Îi avem pe absolut toţi. Şi toţi îşi asumă acest risc.

Dan Bucura: Deci să-nţeleg că-i aveţi, dar nu i-aţi făcut publici tocmai pentru a nu-i expune?

Codrin Ştefănescu: Nu. Vom face publică toată lista naţională într-o singură zi. Cum face PSD-ul, de obicei. Avem probleme în nişte zone, în care – tot aşa – au fost vânate toate conducerile de la vârf – cu candidaţi cu tot – ale partidului şi a trebuit să găsim soluţii noi, să facem nişte analize şi nişte sondaje în zonă şi mai mult (dac-aţi aflat acum – a anunţat Dragnea): noi la Piatra-Neamţ am anunţat un program nou – acela cu „PSD îţi dă puterea”. Adică din societatea civilă se pot înscrie pe listele noastre oameni pe care îi vrea poporul în zona respectivă. Adică – nu ştiu – avem un oraş cu o industrie. Şi la noi domnul Fănică (şef de secţie la lăcătuşi) e cel mai bine respectat şi de sindicate, şi de toţi. Cel mai bine respectat! Ăsta vorbeşte şi cu conducerea întreprinderii, şi cu primarul… Ai avut vreodată o şansă? Ia vino tu în Consiliu, să-ţi spui părerea acolo, din partea grupului nostru, să reprezinţi oamenii! Vino pe lista noastră! Vino aici! Şi atunci vei fi o voce de acolo, din zona ta, în zona de sus. Vii şi dai cu pumnul în masă: şi la primari, şi la prefecţi… La modul ăsta. Vino şi exprimă-te pentru comunitatea în care trăieşti. Şi, deschizând şi uşile sub forma asta, a trebuit să întârziem puţin lansarea candidaţilor. La nivel naţional, vom prezenta toţi candidaţii la primării şi la consilii judeţene şi absolut tot ce înseamnă consilieri vor fi prezenţi, pentru ca lumea să-i vadă. Ăsta este obiceiul nostru, al PSD. Noi nu umblăm ca ăştia de dreapta, cu listele ascunse: „Mergeţi pe încredere, că ştim noi pe cine am pus pe listă!” La noi, nu e aşa. La noi: „Uitaţi, ăştia sunt. Aveţi ceva de obiectat?” „Păi, da: Cutărescu”. „De ce?” „Pentru că”. „În regulă – aveţi dreptate. Îl înlocuim, punem pe altcineva din ce propuneţi voi. Ăsta e PSD-ul. Deci PSD-ul e un partid de mase, nu e un partid de patroni (cum vrea să devină noul PNL), de super-şmecheri, fabricanţi, producători, proprietari, de decid ei aşa, cum le e mai bine lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *